FILM: Enderova hra (Ender's Game)

Článek od: Štěpán Jura - 13.01.2014

"... v okamžiku, kdy skutečně pochopím svého nepřítele, kdy mu dostatečně rozumím, tak, že ho dokážu porazit, právě v tom okamžiku ho také miluju."

Je několik desítek let po invazi Termiťanů na Zemi. Tito mimozemšťané málem vyhubili lidstvo, nebýt oběti majora Rackhama (Ben Kingsley). Aby se tato situace už nemohla opakovat, byl vytvořen program pro nadměrně nadané dětí, z nichž po projití náročného taktického výcviku vzejde nový vůdce, jenž povede lidi do boje proti Termiťanům.

Novou nadějí lidstva je Andrew "Ender" Wiggin (Asa Butterfield), který projevuje všechny potřebné vlastnosti – je chytrý, pohotový, pragmatický a umí myslet dopředu. Podle plukovníka Graffa (Harrison Ford, dokazující, že stále nepatří do starého železa) ideální kandidát na pozici nejvyššího velitele flotily. Na tuto pozici se Ender ale prvně musí skrz vojenskou školu propracovat a zažít standardní atributy této procedury – šikanu (ať již od spolužáků či učitelů), odloučení, nové přátele i soky, proměnu pohledu na svět...

I když by se mohlo z traileru zdát, že Enderova hra bude akční válečný spektákl ve stylu Hvězdných válek či nového Star Treku, opak je pravdou. Z velké části se jedná o konverzační drama prokládáné bojovými hrami na akademii a simulacemi vesmírných bitev.

Vesmírná střetnutí zabírají jen malý zlomek filmu, avšak jejich dechberoucí vizuál dokáže ohromit, stejně jako výborná atmosferická hudba od Steva Jablonskyho.


Ačkoliv se fanoušci knihy rozdělili hned na dva tábory zarytých odpůrců filmu a těch, kteří si myslí, že se jedná o důstojné převedení knihy, není to vlastně důležité. Film má v sobě většinu důležitých scén z knihy, a i když musela být spousta věcí zkrácena / zjednodušena / vypuštěna, ducha knihy zachoval včetně jejího šokujícího konce. Každý správný fanoušek sci-fi (pokud to ještě neudělal) by Enderovu hru měl bez okolků zhlédnout.

Enderova hra  /Ender's Game/  
Sci-Fi / Dobrodružný / Akční  USA, 2013, 115 min
Režie: Gavin Hood
Hudba: Steve Jablonsky
Hrají: Asa Butterfield, Abigail Breslin, Hailee Steinfeld, Harrison Ford, Ben Kingsley, Viola Davis

Přidat komentář