Vánoční tipy podle Sardenu

Článek od: Redakce - 17.12.2018

Každý rok znova. Úklid, pečení, koledy, komerce, Santové všude kolem, nucená radost, stresy a shony a vůbec… Víte co? Kašleme na to. Stále totiž platí, že jaké si to uděláš, takové to máš. Tak to pojďme letos vzít z úplně jiného konce. Jako jednou za tři sta šedesát čtyři a půl dne se opakující příležitost, kdy (si) můžeme bez výčitek svědomí dopřát nové knihy! Hurá!!! Někomu knihu koupit, přemýšlet nad tím, jaká kniha by se mu nebo jí líbila. Nechat se obdarovat a hloubat, jak své blízké nenápadně nebo nápadně přimět, aby nám nadělili zrovna to, co bychom si tak nutně potřebovali přečíst. Sami si naježit a pak se usadit se skvělým čtivem do křesla a zahalit se do vůně vánočního cukroví a klidu. A předtím! A předtím kvůli každé té příležitosti bloumat v knihkupectví mezi regály, pást se očima na obálkách a očuchávat vazby. Pokud jste knihomol, nemůžou vás Vánoce přece vůbec rozházet!

Dali jsme v redakci hlavy dohromady a trochu vám v tom bloumání mezi regály pomůžeme. Co se líbilo nám a nadchlo nás, mohlo by se možná stát vaším tipem pro vánočně antistresovou knižní terapii.

Jstel-li milovníky postapokalyptických vizí budoucnosti, určitě byste neměli minout nejpoetičtější postapo letošního roku od Pat Murphy: Město nedlouho poté . Tuhle uměleckou hříčku, která v originále vyšla už před hezkými pár lety, pro Sarden recenzovala Ena a má na ni stejný názor jako já. Totiž že je jedním slovem okouzlující a doufám, že se na mě nebude zlobit, že jsem zneužila její recenzi, abych vám to nějak potvrdila. Sama jsem knihu recenzovala pro časopis Pevnost a ten papír tady (ehm) nenasdílím.

Urban-fantastici by neměli minout antologii O krok před peklem , kde se kolektiv autorů pokouší přijít na kloub fungování vesmíru Kladiva na čaroděje . Povídky z pera zavedených i úplně nových kladivních autorů určitě stojí za to! O Kladivu píšeme často a zarytí fanoušci mají antologii určitě dávno doma, ale třeba zlákáte a nakazíte virem mizící magie někoho ve svém okolí, když ho knihou podle a zákeřně obdarujete.

No a do třetice mám tip na celou sérii a tou je soukromý vyšetřovatel David Raker a jeho autor Tim Weaver . Momentálně je v češtině dostupných sedm dílů a jeden je lepší než druhý než třetí a tak dál. David Raker se specializuje na zmizelé osoby a při svých pátráních vyhrabe na půdách a ve skříních padouchů lecjaké kostlivce v různých stupních rozkladu. Tuhle knižní sérii u nás recenzuje Martin Stručovský (chm, zase kradu), takže můžete kouknout třeba na ukázku z Honu na mrtvého . Pokud máte Ježíška s tlustou kreditkou, můžete si napsat rovnou o všechny knihy. Případně vám to vystačí na hezkých pár dárků pro někoho ve vašem okolí, kdo rád thrillerové napětí a překvapivá rozuzlení.

Vaše Monika Slíva
zástupce šéfredaktora

Jestli se chcete bát, zkuste Mainstream . Knihu, u které byste nevěřili, že ji napsal český autor. Ovšem doporučuju ji číst až někdy v létě. Deprese jsou zajištěny. Pokud naopak vaše srdíčko baží po nějaké fajn fantasy, je tu Půl krále . Což je sice Abercrombie pro mládež, ale o drsnost tu není nouze ani v nejmenším. A pak tu jsou samozřejmě komiksy. Jestli chcete něco akčnějšího, Jason Aaron přináší drsný příběh Punishera . Zapomínat ale nesmíme ani na druhý Gotham Central , což je skvělá kriminálka převedena do grafického románu. A zapomínat nesmíme ani na detektivky. Slíva už vám pěla ódy na Tima Weavera, já přihodím Martina Goffu a Michaela Connellyho , což jsou pánové, které byste rozhodně neměli v knihkupectví minout. 

Martin Stručovský

Víte, kde se dá nejlépe schovat před otravnými koledami, vlnami stresu a nákupním šílenstvím? No jistě, v jiných světech! Hledáme proto nějakou řádnou bichli, která nabídne vzrušující dobrodružství, sympatické postavy a kouzlem prodchnutý svět, ve kterém je radost se ztratit. Ať to beru z jakékoli strany, jako nejlepší odpověď mi tu vychází Dračí strážce od Robin Hobb . Dejte sbohem zmatené zimě a vydejte se do dusné Deštné divočiny, kterou i přes všechny její nástrahy nebudete chtít opustit.

Ale možná že nepotřebujete bezpečné útočiště, možná se rádi rochníte v slizu, zatímco se kolem vás mrskají chapadla. V tom případě zpod barevných superhrdinských pláštěnek vytáhněte lovecraftovský komiks Z neznámého světa a další příběhy a nechte na sebe působit hrůzu, jak ji ztvárnil holandský kreslíř Erik Kriek . Černobílá se k Vánocům přece hodí!

Nakonec trochu netradičně svolávám pravověrné fanoušky Tolkiena . The Fall of Gondolin , poslední z „velkých“ samostatných příběhů Silmarillionu , u nás sice (zatím?) nevyšel, ale není to skvělá příležitost podívat se pod pokličku autentického Tolkienova jazyka? Christopher Tolkien ve svých 94 letech dal dohromady další skvost otcova rukopisu, pod svou editační taktovkou pravděpodobně poslední. Doplněnou samozřejmě o již kultovní malby Alana Lee . Stránky tohoto klenotu budete nejspíš otáčet s posvátnou úctou.

Eylonwai

Máte mezi svátky náladu na nějakou komiksovku, ale nemůžete si vybrat? Crew začala letos vydávat The Umbrella Academy , kterou mají na svědomí Gerard Way a Gabriel Bá . O dysfunkční rodince superhrdinů zatím vyšly dvě části, z nichž každá nabízí skvělou porci akce, originálních nápadů i propracovaných charakterů postav. Příběh začíná poněkud bizarně – člověk by řekl, že vesmírné olihně nebudou mít co do činění se zvyšováním procenta porodnosti. Opak je ale pravdou. V moment, kdy „Rváč Tom“ Gurney jedné takové olihni v ringu zasadí atomový úder letícím loktem, narodí se 43 mimořádných dětí… ženám, které rozhodně nevykazují známky těhotenství. Podivínský milionář Reginald Hargreeves se snaží co nejvíce novorozenců najít a adoptovat – prý kvůli záchraně světa. Pokud dáte The Umbrella Academy šanci, v únoru vychází stejnojmenný seriál, se kterým pak komiks můžete horlivě porovnávat. 

Pokud máte komiksů plné zuby, ale jejich svět vás pořád zajímá, zkuste něco vzdělávacího – třeba Fyziku superhrdinů od Jamese Kakaliose , kterou letos vydalo Argo . Nenásilnou formou si tak oživíte vzdělání z fyziky, a když knihu dočtete, na konci ani nebudete vědět, jak do vás autor dokázal nasypat tolik informací z tohoto oboru. Navíc pak svými  znalostmi můžete zazářit v komiksové komunitě. 

Ivet Křenková

Deskoherní vánoční tipy

O vánočním čase by si člověk měl najít čas a chvilku si zahrát s přáteli nějakou pěknou deskovku. Karetní hra Šťastný candát umí skvěle naladit na delší herní večer, pobavit, stmelit a rozdýchat společnost. Herní doba je kolem dvou minut, přesto máte jistotu, že při ní sousedi ocení vaše hlasové projevy, a vy, pokud chcete vyhrát, jako ryba mlčet určitě nebudete.
Hra Tipni si je další vhodnou párty hrou na bujaré večery, dokonce i se vzdělávacím efektem. Otázky v šesti okruzích (společnost, fauna a flóra, věda a technika, stalo se, sport a různé) prověří nejen znalosti, ale hlavně odhad všech zúčastněných. Hráči Chytrého kvízu ji mohou pojmout i jako zodpovědný trénink na tipovací otázky.

Frankie  

Já budu minimálně z počátku dost náročný na vaši peněženku protože mým prvním doporučením je potterofilní knížka Bradavice – 3D průvodce ,kterou u nás vydal Slovart. Je to nádherná publikace, a přitom taková blbost, že jo. Na jejích stránkách si budete moci prohlédnout 3D modely, které se vám poskládají přímo po rozevření každé dvoustránky – Bradavice, Prasinky, každý kout poskládaný z papíru s možností se dál vyblbnout, pozotevírat okna a podobně. Ukažte mi někoho z potterofilů, který by to nechtěl mít. No a pak je tu cena – 1700 Kč, ta už tak kouzelná není, ale mezi těmito publikacemi je to normální. Vzpomeňme na 3D průvodce Západozemím. 

Pokud má váš cíl radši sci-fi než fantasy, mám pro vás jedno doporučení z druhé ruky. Respektive z mnoha druhých rukou, které se mi shodují v doporučení trilogie  Liou Cch'-sina – Problém tří těles , Temný les a Vzpomínka na Zemi . Také na ni mám zálusk, navíc teď vyšla pěkně v krabicovém vydání. Takové pochvalné ódy od tolika různých lidí už jsem neslyšel dlouho. Snad jen ta čínská jména…:) Ale člověk nemůže chtít všechno, a na rozdíl od politiky, k čínské literatuře, stejně jako například k té ruské, přistupuji bez předsudků a s úctou. Krom toho výhodou čínské knihy darované k Vánocům, na rozdíl například od třeba čínského mobilního telefonu, je to, že 100% neobsahuje zadní vrátka. 

Do třetice bych mohl doporučt nějaký ten komiks. Bohužel se nám vydavatelé tento rok trochu pomátli na rozumu a začali vydávat jak vzteklí. Díky tomu máte sice na výběr z mnoha desítek titulů, ale peněženka trpí a možnost volby dává vzpomenut na Buridanova osla. Každopádně čím určitě nic nezkazíte, je rozjíždějící se dospělá a inteligentní komiksová série Černá palice a rovněž ještě stále nová temná a depresivní série Baltimore , kterou můžete doplnit i skvělou knihou stejného jména. Obě od Comics Centra, kde vlastně ani nejde sáhnout vedle. Obdarovaného nezavážete k častému nakupování, a přitom mu pořídíte komiksové tituly mimořádné kvality.  

Petr Šimčík

Pokud vás o Vánocích nevyděsí ani rybí kůstka v krku, ani zjištění, že Ježíšek nejspíš neexistuje (SPOILER, já vím, pozdě), sáhněte po nějaké hororové literatuře. Může to být kupříkladu Hleď, prázdnota či Mimo prostor a čas . Oboje jsou kvalitní sbírky děsivých příběhů, které ocení zejména příznivci H. P. Lovecrafta, ale na své si jistě přijdou i ostatní hororoví nadšenci.

Lukáš Vesecký

Jsem letos nucen doporučovat zejména z knih rozečtených či oceňovaných v mém okolí. A že toho vyšlo požehnaně! Nový Neal Stephenson a Seveneves neboli česky Sedmeroev , podivuhodná N. K. Jemisinová a první díl trilogie Zlomená země s názvem Páté roční období , Pat Murphyová a postapo Město nedlouho poté … Všechny tyto novinky se v roce 2018 potkávají s novými vydáními zásadních děl. Pořídit si nebo někomu můžete např. vázané Nádraží Perdido Chiny Miévilla , Pomysli na Fléba Iaina M. Bankse v novém překladu (odvážlivci mohou porovnávat s překladem Consider Phlebas z roku 2000 z neblaze proslulého, až klasického nakladatelství Classic) nebo Hyperion a Pád Hyperionu Dana Simmonse

 

Je o mně známo, že fandím malým nakladatelstvím. Zakoupíte-li cokoliv od Gnómu , Strak na vrbě , Gorgony , Planety9 a dalších, neprohloupíte. Navíc podpoříte lidi, kteří to většinou dělají napůl na koleně – a často to dělají velmi dobře. A k tomu musím patriotsky brněnsky dodat Host . Ten sice není tak malý, ale neustálou snahou o objevování nadějných českých i u nás neznámých zahraničních autorů a skutečně velmi pečlivou redakcí knih si zaslouží alespoň zmínku. Naposledy mi udělal radost, když v říjnu vydal Kdo se bojí smrti Nnedi Okoraforové . Já vím, že je v podstatě Američanka. Ale její spjatost s Nigérií a africké kořeny, které se projevují i v tom, co píše, jsou pozoruhodné. Snad v českém prostředí nezapadne a vyjde i její Binti nebo Lagoon .

Jan Křeček

Komentáře

Jestli mohu dodat pár slov...

Dle mého názoru základem fantastiky jsou povídky, takže bych doporučil objemnou fantasy antologii Kniha mečů, rozhodně potěší nejednoho čtenáře. Pro fanoušky SF a české tvorby je tady sbírka příběhů Julie Novákové Světy za obzorem.  Pro fajnšmekry knihy nakladatelství Gnóm a Planeta9 a pro začínající nováčky, stojíc na prahu a opatrně se pokukujíc kolem, bych klidně doporučil (mnohými kritizovanou) Artemis od A. Weira.

Přidat komentář