FILM:Twilight sága: Rozbřesk, druhá část (Twilight saga: Breaking Dawn, part 2)

Článek od: Jaroslav Vávra - 26.11.2012

Skončily poslední minuty druhého Rozbřesku a já jsem zajásal. Konečně ta těžkotonážní mašina na peníze skončila! Ovšem nebojte se, milé slečny, takhle zlý na poslední příspěvek z Twilight ságy nebudu. Protože jsem se u toho překvapivě dobře bavil, rychle to utíkalo a hlavně to byla neskutečná sranda...

V době, kdy je tento text zveřejněn, předpokládám, že všichni, kdo Rozbřesk chtěli vidět, už jej stejně viděli a ti, kteří jej vidět nechtějí, tak ho stejně neuvidí, tudíž se nemusím omezovat na spoilery a můžu naplno prozradit, proč mě Rozbřesk vlastně bavil.

Hlavní dějová linka pouze ve zkratce: Belle a Edwardovi se narodila malá dceruška Renesmee, která roste ne po letech, nýbrž po hodinách. Za měsíc vypadá už jako sedmiletá a navíc může i létat. To znepokojí upírské šéfy z klanu Volturiů a Renesmee hrozí smrt...

Rozbřesk se po celou dobu tváří jako smrtelně vážné drama, ale nenechte se mýlit – ve skutečnosti jde o výbornou crazy komedii, která mi až na závěr přivodila pravidelné záchvaty smíchu. Těžko říct, co je vtipnější, zda předtím zdrženlivá a nyní nadržená Bella, ze které je nyní upírka (upíři se od normálních lidí liší červenýma očima, takže všichni, kteří máme na fotkách červené oči, jsme upíři) nebo tvrzení vlkodlaka Jacoba, který se prý do malé Renesmee „otisknul“. Ostatně Jacob (herecky nemotorný Taylor Lautner) má na svědomí nejvtipnější scénu celého filmu. Když jde Bellinu otci vysvětlit, že je ve skutečnosti vlkdlak a z Belly upírka, tak celá scéna připomíná striptýz v erotickém klubu. Jacob si nejdříve sundá tričko, pak si pomalu rozepne kalhoty, ty mu spadnou k nohám... a bum! Následuje střih na jinou scénu, takže to nejdůležitější už bohužel neuvidíme. Fňuk.

Ať už se Rozbřesku posmívám z jakéhokoli úhlu pohledu, tak nemůžu říci křivého slova na řemeslnou stránku. Z tohoto hlediska jde o nejlepší film z celé Twilight ságy. Režijně je to na blbou látku parádní (Bill Condon /Bohové a monstra/ ví přesně, co natáčí), film se řítí kupředu, takže divácké zívání tentokrát nehrozí, kamera je dostatečně opulentní, čímž jsem neměl vůbec pocit, že sleduju televizní inscenaci, a hudba coenovského skladatele Cartera Burwella je úžasná i na samostatný poslech.

Jenže co je to všechno platné, když scénář je retardovanější než výpočet chybných podpisů na prezidentských kandidátkách a herecké výkony všech jsou jednoduše bídné? Snad nejlépe z této sebranky vychází Ashley Greene, která si v roli Alice vydobyla pověst nejsympatičtější herečky Twilight ságy. Ashley si na nic nehraje a rád ji uvidím v nějakém malém nezávislém filmu. Naopak bych nejraději zakopal Michaela Sheena a jeho kápa Volturiovic klanu. Jeho přehnané přehrávání mi neskutečným způsobem lezlo na nervy už od druhého dílu (Nový měsíc) a stylizace do stereotypního gaye v dnešní době těžko někoho zaujme.

Jestli něco naštve víc než zběsilé přehrávání, tak zmíněný scénář. Především tedy konec. Schyluje se k bitvě. Alice se vydá k Sheenově postavě a chystá se mu sdělit, co všechno se stane, když dojde k bratrovražednému střetu. Ke střetu skutečně dojde, padají urvané hlavy, upíři umírají... a pak nastane takový zvrat, který neskutečným způsobem vytočí všechny hatery této ságy. Tohle jsem vážně nepobral. A pak všechno dobře dopadne, Bella a spol. jsou šťastni a závěr se odehraje zase na louce. Představení skončilo, opona padá a nikdy to už nechci vidět.

Hodnocení: 50 %.

Twilight sága: Rozbřesk, druhá část (Twilight saga: Breaking Dawn, part 2)
Režie: Bill Condon
Scénář: Melissa Rosenberg
Námět: Stephanie Meyer
Hudba: Carter Burwell
Hrají: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Michael Sheen, Ashley Greene, Nikki Reed, Peter Facinelli, Billy Burke, Kellan Lutz, Dakota Fanning a další...

Komentáře

Je těžké natočit filmovou adaptaci knižní předlohy, zejména takové, kterou četly statisíce resp. miliony čtenářek (a pár čtenářů). Patřím mezi ně - když je něco o upírech, pro autora fantasy je to holt povinnost. Kniha je drtivou většinou lepší než film. Někdy je ale rozdíl méně patrný (Pán Prstenů- i zde jsem ale elfa na skejtu rozdýchával hodně dlouho), někdy více (Harry Potter, Stmívání). Když děláte adaptaci, fanoušci (-nky) čekají, že se budete držet předlohy. A stejně tak určitě znělo i zadání pro režiséra a scénáristu. Já bych takhle svazující práci nevzal, ale za ty peníze... Takže se film drží nejen hlavní dějové linie knihy, ale v podstatě všeho podstatného, včetně scény se svlékáním Jacoba. Absenci pointy jsem jako heterosexuál milerád oželel. Když jsem četl Rozbřesk, říkal jsem si, že ten konec bude ve filmu děsná nuda. Scéna s vizí budoucnosti přehrávané Arovi byla jedinou možností, jak zajistit, že se v kině partneři fanynek ve spánku nezadusí popcornem. A že to byla jen vize? Držíme se přece knihy. Jenomže tu recenzent buď nečetl, nebo se také jen striktně držel zadání redaktora - napiš na to recenzi a nehleď, kde co lítá. Takže se od režiséra zmíněného biáku zase tak moc neliší. Jinak souhlasím se všemi faktografickými postřehy ze samotného filmu. Michael Scheen opět jednou předvedl, že je jen toporným klaunským paňácou, ale po Tron Legacy mě už nemohl ničím překvapit. Peter Facinelli byl koženější více než Viktor a Dakota Fanning by už konečně měla dostudovat střední a vrhnout se na něco jiného. Po scéně s upálením dítěte bych ale kromě herecví zavrhl i baby sitting.

Autor žádné zadání od šéfredaktora nedostal. Recenzi jsem si napsal zcela po svém a nezávisle na knize. Jednak jsem ji nečetl a za druhé film musí fungovat i pro diváka, který nezná předlohu ani z rychlíku.

Přidat komentář