LITERATURA: Prázdninové čtení

Článek od: Redakce - 12.07.2018

Jedna šestina prázdnin už je za námi a my jsme se rozhodli posbírat v redakci nějaká ta knižní doporučení. A že je z čeho vybírat. Je vidět, jak může skupina lidí tvořících jeden skvělý projekt mít naprosto rozdílný pohled na to, co je to letní odpočinkové čtení. Myslím, že si nejde nevybrat. 

UKÁZKA: William Gibson, Hrabě nula

Článek od: Redakce - 03.03.2015

Kyberkovbojové, UI utržené z řetězu a pouliční samurajové ve válkách korporací - kdo nepoznal z indicií zakladatele kyberpunkového subžánru Williama Gibsona, nechť se zastydí a dá si ťafku za uši. A nebo si může přečíst ukázku z nového vydání knihy Hrabě nula, která navazuje na legendárního Neuromancera a pro potěchu všech fanoušků zrcadlovek a brouzdání se matrixem ji chystá nakladatelství Laser-books. Ochutnávku ponoru do datové lázně můžete zažít už dnes v ukázce na Sardenu.

RECENZE: William Gibson, Země slídilů

Článek od: Jan Žlebek - 26.11.2012

Chvíli to trvá, než si toho všimnete. Stránky letí, tři dějové linie se střídají v úsečných krátkých kapitolách, autorův uhrančivý jazyk šeptá další a další zaříkávadla, která neuronovou sítí vysílají hyperrealistické obrazy, centrum postmoderní slasti přetížením taje jak honduraská čokoláda pod provensálským sluncem a všechno je, jak má být. Očividné věci se přehlížejí nejlépe. Takže ano, zabere to nějaký čas, než vám dojde, že tohle není sci-fi. I když to víte dopředu.

RECENZE: William Gibson, Rozpoznání vzorů

Článek od: elho_cid - 14.06.2011

Když se zavedený a známý, ba dokonce proslulý autor science fiction pustí do knížky bez fantastických prvků, může docela narazit. Vydavatelství zaměřená na SF komunitu mu můžou práci odmítnout, protože chtějí držet linii, a vydavatelství hlavního proudu zase proto, že autor není mimo SF kruhy dost známý.

PR+ROZHOVOR: William Gibson se v Rozpoznání vzorů vrací z budoucnosti

Článek od: Jan Žlebek - 12.04.2011

Že to nakladatelství Laser-books myslí s otcem kyberpunku vážně, dokládá nejen nové jednotné provedení, v kterém William Gibson u Laseru už několik let vychází, ale i kadence s níž nám jeho knihy předkládají. Podzimní deště čtenářům prozářil světlem neonů legendární Neuromancer, v zimě jsme mohli s Gibsonem zažít Všechny párty zejtřka v prosluněném San Francisku a ani v jarní sezóně nepřijde gibsonofil zkrátka. Poprvé v češtině totiž přichází Rozpoznání vzorů! Více se o napínavém thrilleru z časů nekončící přítomnosti dozvíte od překladatele Pavla Bakiče.

RECENZE: William Gibson, Všechny párty zejtřka

Článek od: Jan Žlebek - 08.03.2011

William Gibson patří k několika málo autorům, kteří mají to štěstí, že se svými knihami nesmazatelně vryli do dějin sci-fi, proměnili podobu žánru a v časech digitální revoluce přinesli pochodeň binárního rebelství i na stránky papírových knih. Zároveň Gibson (vyslovujeme jako „kyberpunk“) patří k několika málo autorům, kteří mají tu smůlu, že každá další jejich kniha je srovnávána s tvorbou o dekádu či dvě starší. Protože je to plus mínus deset let, jež dělí vydání velmi volné trilogie Sprawlu od neméně volného triptichu s názvem Bridge, jehož závěr nese jméno Všechny párty zejtřka.

LITERATURA: Ediční plán nakladatelství Laser-books

Článek od: Martin Šust - 09.02.2011

Také nakladatelství Laser-books odkrývá svůj ediční plán, tentokrát na první pololetí roku 2011. Jak už je u Laseru zvykem, na své si přijdou čtenáři science fiction i fantasy. Chystají se nové knihy Williama Gibsona, Andrzeje Pilipiuka, Daniela Abrahama, Orsona Scotta Carda, Elizabeth Bearové, Scotta Lynche, M. Johna Harrisona, Poula Andersona a Alana Campbella. V nových vydáních se objeví...

PR+LITERATURA: Mejdlo s Gibsonem

Článek od: Jan Žlebek - 19.01.2011

Pozor, pozor! Vy všichni kyberkovbojové, samurajové ulice a pošuci od ultimátních počítacích mašin nažhavte linku, nastražte uši a kapírujte, co se bude dít. Je mi ukradený, jestli ste teďka sjetý nebo jen znuděně vejráte do monitoru, prostě se dejte dokupy a otevřete hlavu informacím. Sme přece v informačním věku, data sou všechno a slova sou víc než skutek, takže nechte bity šumět a připravte se na příjem. Chystá se totiž mejdan. Pozn. redakce: Připojte se do Soutěže recenzentů se Sardenem. Získate knihu k přečtení a ještě vám náš tým pomůže s překonáním prvních překážek při psaní recenze.

PR: Vánoce přicházejí už v říjnu? Nový překlad legendy

Článek od: Jan Žlebek - 04.10.2010

V okamžiku, kdy počet vydaných sci-fi titulů překročí určitou kritickou mez, začne působit tzv. literární dilatace času. Laicky řečeno, v nakladatelství začne běžet čas rychleji, než ve zbytku světa. Může se to projevit třeba tak, že vydavatel rozdává vánoční dárky už v říjnu. Jiné vysvětlení totiž skutečnost, že Laser-books vydává cenami ověnčenou klasiku Williama Gibsona Neuromancer již v tomto měsíci, ani mít nemůže. Takže šťastné a veselé, máte se na co těšit!

RECENZE: William Gibson, Jak vypálit Chrome

Článek od: Martin Kochlica - 22.02.2010

Pľuščenko, Vangelis, Kubrick... Sú skrátka mená, ktoré sú sami o sebe pojmom, definíciou. A medzi ne patrí rozhodne aj William Gibson. Jeho Neuromancer patrí medzi najzásadnejšie knihy modernej literatúry a to nielen v rámci žánru science-fiction.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - W. Gibson