PR+LITERATURA: Mejdlo s Gibsonem

Článek od: Jan Žlebek - 19.01.2011

Pozor, pozor!

Vy všichni kyberkovbojové, samurajové ulice a pošuci od ultimátních počítacích mašin nažhavte linku, nastražte uši a kapírujte, co se bude dít. Je mi ukradený, jestli ste teďka sjetý nebo jen znuděně vejráte do monitoru, prostě se dejte dokupy a otevřete hlavu informacím. Sme přece v informačním věku, data sou všechno a slova sou víc než skutek, takže nechte bity šumět a připravte se na příjem.

Chystá se totiž mejdan.

No neksichtěte se, šmejdi, tohle není jen tak nějaká pařba. Spískal to Gibson, jo ten Gibson vod toho Neuromancera, už vám to spíná. Bezva. Tak tenhle chlápek chystá něco ve starým dobrým Frisku a po síti se nese, že to bude velký. Čekaj vás Všechny párty zejtřka.

Nevěříte mi? Nekecám.

Colin Laney, citlivý na informační vzory jako nikdo jiný na Zemi, žije v lepenkové krabici v tokijském metru. Zmítá jím horečné blouznění, ale jeho mysl se žene po nových trasách a Colin ví, že se něco chystá. Ovšem ne v Tokiu; nemůže na to tedy dohlédnout sám. K čemusi velkému se schyluje v San Francisku... Do hry tak znovu vstupuje Berry Rydell, kterého v Los Angeles právě vyhodili z práce a nic mu tedy nebrání, aby se přesunul do San Franciska. Sanfranciské mlhy snadno utají ledacos, pokud je utajení to, co si přejete, a dokonce se zdá, jako by zde realita byla nestálá. Mlhou se elegantně pohybuje nenápadný muž, v jehož stopách zůstávají mrtvá těla, takže na jeho přítomnost Laneyho upozorní příliv prázdnoty. Chlapec jménem Silencio nemluví, ale umí létat sítí kyberinformací při hledání jediného předmětu, jenž si podmanil jeho představivost. A Rei Toei, japonská idoru, dál studuje vše lidské. Sama není člověkem, ne tak docela, ale pracuje na tom. A kdo vlastně může v tento vzácný okamžik historie určit, co je a co není možné... (anotace)

Hele, je mi uplně u zadnice, že nemáte na letenku nebo ste z bůhvíjaké řiti světa. Prostě se seberte a dorazte. Nažhavte ty svoje chromovaný mašiny a ponořte se do virtuálu, na tohle ste čekali. A je absolutně fuk, že si netykáte s Idoru a Virtuální světlo vás fakt těžce neosvítilo, tohle sou Všechny párty zejtřka a endorfiny vám to vyplaví i bez těch dvou knížek. Čeká vás příběh z blízký budoucnosti, kde sou korporace ještě bezohlednější, kšefty ještě špinavější, ale aspoň ty média lžou pořád stejně jako za stara. Jestli vám méno Gibson vyvolává křeč v mozkový oblasti slasti, tak už tu stejně nejste a valíte do San Franciska a jestli nevíte která páčka, tak padejte taky, já si du šlehnout a mizím směrem SF, což může být klidně Frisko nebo sci-fi, dneska to vyjde šul-nul.

Ádios, šmejdi.

William Gibson: Všechny párty zejtřka
Vyšlo jako třicátá kniha z řady Mistrovská díla science fiction.
brožovaná, překlad Tomáš Richtr, obálka Tomasz Maroński, 344 stran, cena 249 Kč
cena po slevě 224 Kč, pro majitele čtenářských kont 174 Kč

Pozn. redakce: Připojte se do Soutěže recenzentů se Sardenem. Získate knihu k přečtení a ještě vám náš tým pomůže s překonáním prvních překážek při psaní recenze.

Přidat komentář