RECENZE: William Gibson, Rozpoznání vzorů

Článek od: elho_cid - 14.06.2011

Když se zavedený a známý, ba dokonce proslulý autor science fiction pustí do knížky bez fantastických prvků, může docela narazit. Vydavatelství zaměřená na SF komunitu mu můžou práci odmítnout, protože chtějí držet linii, a vydavatelství hlavního proudu zase proto, že autor není mimo SF kruhy dost známý.

Zapadlo takhle docela dost knížek, namátkou Králi úletů P. K. Dicka se dostalo o dost méně pozornosti, než zasluhoval. Na druhou stranu třeba Kurt Vonnegut jr. dokázal uspět i mimo žánr a troufnu si tvrdit, že právě tím SF pomohl v propagaci a boření mýtů o její pokleslosti.

V případě Wiliama Gibsona není odklon od žánru žádný šok. Prvků SF v jeho tvorbě postupně ubývalo už delší dobu a i takové Všechny párty zítřka těch prvků fantastiky mnoho neobsahovaly. Nejnověji vydané Rozpoznání vzorů pak už je vlastně „jen“ technothriller, když ne zrovna Clancyho ražení, tak alespoň připomínající starší a méně podbízivé práce Dana Browna.

Gibson staví především na vynikajících jazykových prostředcích, životaschopných postavách a umění budovat atmosféru. Nepotřebuje ani v nejmenším divoké přestřelky, hromady mrtvých (bodycount = 0) ba ani šokující vynálezy.

Jazykové kvality čtenáři, který neumí nebo nechce vychutnat Gibsona v originále, výborně zprostředkuje překlad Pavla Bakiče. Přestože i jiní zvládli přeložit Gibsona kvalitně (mám na mysli oba překlady Neuromancera), Bakič je stále moje soukromá jednička. Místy naprostá poezie, čtení, které si vychutnám.

S postavami je to trochu divočejší situace. Některé mají své avatary, se kterými vystupují na internetových diskuzích, a čtenář může zkoušet tyto virtuální osoby spojit s „reálnými“ postavami knihy. Mně se nepovedlo uhádnout kdo je kdo, ale minimálně jedno takové odhalení čtenáře čeká.  Zajímavá hra na schovávanou.

Budování atmosféry je třetí „pilíř“. Autor mistrně vyhmátne nějaký detail, jehož barvitým popisem skvěle charakterizuje prostředí, náladu, nebo situaci. Klidně to udělá i uprostřed akční scény, kde by se každý jiný bál o rozbití tempa vyprávění, a ono to stále funguje. Tempo knížky skoro ideálně graduje z ospalého začátku do vypjatého vrcholu před koncem, a pak zpět na klidovou hladinu adrenalinu.

O čem že tedy knížka je? O tom, jak se může vcelku nevinná záliba v internetových diskuzích změnit v posedlost, posedlost v job a zdánlivě nevinný spekulativní diskusní příspěvek pak může jednoho i ohrozit na životě a zdraví. Hlavní hrdinka Cayce je na dnešní poměry vlastně normální mladá emancipovaná ženská, která si vydělává na živobytí v marketingu. No a dostane se do křížku s někým tajemným, mocným, kdo neváhá pohybovat se mimo zákon. To, že její otec pracoval v době studené války pro CIA, může být výhoda, ale také nepříjemné stigma.

Lituji, ale nenapadá mě žádný negativní aspekt téhle knížky a nikdo se zájmem o literaturu, komu bych ji nedoporučil.

Rozpoznání vzorů /Pattern Recognition/ (rozhovor s autorem)
Gibson, William

Nakladatel: Laser-books
Překlad: Pavel Bakič
Obálka: Tomasz Maroński
Redakce: Tomáš Jirkovský, Helena Šebestová
Rok vydání: 2011
Počet stran: 368
Rozměr: 105 x 165
Provedení­: paperback
Cena: 279 Kč

Přidat komentář