LITERATURA: Prázdninové čtení

Článek od: Redakce - 12.07.2018

Jedna šestina prázdnin už je za námi a my jsme se rozhodli posbírat v redakci nějaká ta knižní doporučení. A že je z čeho vybírat! Je vidět, jak může skupina lidí tvořících jeden skvělý projekt mít naprosto rozdílný pohled na to, co je to letní odpočinkové čtení. Myslím, že si nejde nevybrat. 

Petr Šimčík

Při odpovědi na tuto otázku se ve mně láme potřeba tahat knihu stále s sebou a tím riskovat její poškození a zároveň vybrat knihu, která se k prázdninám opravdu stylově hodí. Vemte si například takového Drákulu od Brama Stokera, kterou u nás nedávno vydalo Argo. Ta kniha přímo vybízí ke čtení za letní noci při poslouchání dopadajícího deště na stanovou plachtu. Jenže je semišová se stříbrnými nápisy, což ji pro tuto příležitost dost diskvalifikuje. Nakonec ale převažuje argument PRO. Ta kniha je úžasně zpracovaná, plná sugestivních linorytů, a když ji dostatečně ochráníte nějakým obalem, myslím, že není lepší volby. Tedy pokud se chcete bát.

Jelikož ne každý se chce bát, mám tu tip pro hráče. Gamebooky jedou! Poslední dobou se s nimi roztrhl pytel. Přibývají nové a staré houfně mizí z antikvariátů. Kvalitou, která nestárne, je samozřejmě série Lone Wolf, kterou u nás vydává Mytago. Pokud nejste sériový typ, ale přesto chcete dlouhodobou zábavu, je tu Rytíř temného slunce. Gamebook opravdu masivní konstituce s 1350 odkazy a novým systémem, který podporuje vícenásobné hraní. Pokud byste chtěli sáhnout po něčem českém, hodně dobře zní Ten, kdo jiným jámu kopá o hrobníkovi na Divokém západě. Chystám se na něj.

A do třetice – jsme původně sci-fi server, takže nemůžu než doporučit to, co jsem udělal před prázdninami já – konečně jsem vytáhl kompletního P. K. Dicka a Williama Gibsona a doháním skluz! Třeba Neuromancerem a Hrabětem Nula. Gibson měl dar pro popsání prostředí, takže tu budoucnost plnou matrixu, hackerů, chytrých strojů a umělých inteligencí opravdu prožijete, i když samotné charaktery knih jsou poněkud plošší. Z P. K. Dicka můžu doporučit hlavně povídky. Planeta která neexistovala, Minority Report nebo Podivný ráj a jiné povídky, to jsou určitě sbírky, které stojí za přečtení a obsahují mix paranoidních, studenoválečných, vesmírných, ale i ekologických povídek. Je s podivem jak Dick píše i nepíše sci-fi. Jeho devizou je atmosféra příběhu. Ta nezestárne.  

Martin

Už začátkem července jsem rozečetl Hvězdu Roberta Fabiana, která se nedávno dočkala souborného vydání. Pokud bažíte po akční sci-fi s charismatickým hlavním hrdinou, neměli byste se u téhle literatury spálit.
Někdo si léto neumí představit bez koupačky a zmrzliny, já si ho neumím představit bez nějakého pořádného hororu od Stephena Kinga. Možná si znovu dám To anebo Prokletí Salemu. Uvidíme podle nálady.
Období července a srpna je samozřejmě taky vhodné k tomu načíst si nějakou delší sérii. Osobně se letos pokusím popasovat s Kladivem na čaroděje, které je konečně komplet.

A nesmíme zapomínat na komiksy. Osobně se moc těším na nejnovější Skalpy a na nočním stolku mám připravený první ze dvou svazků Dlouhého Johna Silvera, protože pirátů zkrátka nikdy není dost.

A že se vám chce spíš zalehnout do postele a jen tak si poslouchat? Žádný problém. S dětmi si můžete poslechnout o krocení draků. Spolu s Peterem Mayem se můžete vypravit na Skálu. A jestli se rádi bojíte, je tu již zmíněné To v audio verzi, které se opravdu povedlo. 

Jan Křeček

Ač „vysoký sloupec rtuti, jež se zdvíhá a opět klesá, připomínajíc oddech spáče“ není zatím na pořadu léta, doporučovat knihy lze i bez znalosti klasiků a zničujících teplot. O Algoru se toho namluvilo již dost a dost a Jan Hlávka s Janou Vybíralovou nesnižují z nastavené kvality. Je pravda, že v Pomnících zimy je útěků na poslední chvíli až příliš, ale dobře napsané postavy a intrikářské prostředí vysoké politiky zůstává atraktivní i přesto.

Manaraga je novelka Vladimira Sorokina. A podobně jako Den opričnika, i tato se vyrovnává s ruskou realitou pomocí blízké budoucnosti. Jste-li totiž fajnšmekři (a máte-li dost peněz), můžete si v Sorokinově vizi objednat book'n'grill. Je libo marlina na prvním vydání Starce a moře? Nebo šťavnatý steak na Anně Karenině? Atmosférická jízda absurdní budoucností, v níž ale hluboko zůstávají zakořeněné základní principy morálky. Snad.

A do třetice něco staršího. Postmodernu máme spojenou se jmény jako Umberto Eco, Jorge Luis Borges, Tom Robbins nebo John Fowles. Doporučovat Astronautilíu Jan Křesadla je samozřejmě nesmysl. Jednak nevím, kdo by dnes četl 6575 veršů v hexametru vycházejícím z homérských eposů v řeckém „originálu“ a paralelním překladu do češtiny, jednak se ta kniha prostě nedá sehnat. Ale i jiný klasik české literatury se pustil do tajemných vod „nedávno objevených“ neznámých rukopisů. Byl to Josef Škvorecký, který v Nevysvětlitelném příběhu aneb Vyprávění Questa Firma Sicula představuje čtenářům římského vynálezce, který se shodou okolností dostane až do Jižní Ameriky. Je to vtipné, promyšlené a správně fragmentární čtení. A od Škvoreckého byste to možná nečekali. Na léto ideální. Třeba se pak za amazonskými indiány nebo do Říma vydáte i vy.

Lukáš Vesecký

Na slunci je horko, a proto by mohl přijít vhod stín. Třeba Stín krkavce. Ačkoli tato trilogie už vyšla před nějakým tím pátkem, stále se jedná o jednu z nejlepších epických fantasy, k níž se člověk kdykoli rád vrátí. Anthony Ryan je totiž mistrovský vypravěč, který dokáže vytvořit živý svět i propracované postavy, stejně jako poutavý příběh. Jeho trilogii navíc nechybí akce ani velkolepé bitvy, jež autor popisuje civilně až naturalisticky, díky čemuž vytváří dojem realističnosti.

A pokud chceme sáhnout po něčem novém? K oddechové četbě u vody si lze vybrat humorná Přiznání iluminátů od Jana Pohunka, zato pokud v nás mají příběhy rezonovat ještě dlouho po jejich přečtení, nabízí se povídkový sci-fi sborník Světy za obzorem z pera Julie Novákové či Snové písně. Tento soubor krátkých sci-fi, fantasy a hororových děl napsal George R. R. Martin a opět v nich ukázal, že po právu patří mezi nejlepší spisovatele.

Eylonwai

Léto je pro mě tradičně čas na nějakou pořádnou bichloidní epickou fantasy. Ne že bych se jim v jiných ročních obdobích vyhýbala, ale má své kouzlo, když se můžete na několik hodin (případně klidně na celý den) hodit do pohody a ztratit se v širokých dálavách lákavých světů. Takže jsem konečně z knihovny přitáhla Elénium Davida Eddingse, a i když se knihovnice s překvapeným výrazem ptala "Tentokrát jen jednu?", tohle drobátko má skoro devětset stránek, takže se vcelku proneslo. Zatím to ovšem vypadá, že to nebylo nadarmo - žánrové stereotypy se v letním čase odpouští snáz a do Sparhawkova příběhu se začtete prakticky okamžitě.

A teď upřímně: vy jste ještě nečetli Kroniku Královraha? Neotevřeli jste Jméno větru a rychle nesháněli druhý díl, Strach moudrého muže? Nebo jste snad, nedejbože, nikdy neslyšeli jméno Patrick Rothfuss? Upřímně doufám, že to tak není, ale kdyby náhodou ano, honem upalujte do knihovny či ještě lépe knihkupectví. Máte? Výborně. Teď už jen stačí rozvalit se na trávě, uvelebit se na zapomenutém posedu někde v lese nebo polehávat u vody a seznámit se s Kvothem. Ano, tím Kvothem, který neprojde krajem, aniž by za sebou nezanechal neuvěřitelný příběh, který si lidé vypráví s užaslýma očima. Kronika Královraha je jedno z mistrovských děl fantasy - nebo spíše moderní literatury obecně. Znovu jsem se o tom přesvědčila, když jsem Jméno větru otevřela už asi počtvrté. A nebylo mi zatěžko ani tahat s sebou tlustý svazek Strachu moudrého muže po celém Festivalu fantazie. Pravda, slepovanému hřbetu to asi zatěžko přišlo, ale ruku na srdce - knihy, na nichž jsou patrné vzpomínky, jsou stejně lepší.

Ena

Leto je tu. Dni sú dlhé, noci krátke, príroda sa krásne zelenie a počasie je horúce...nás toto všetko doslova ťahá z domov, bytov a priznajme si, že aj z práce, von.
No literárni maniaci, medzi ktorých patrím aj ja, si ani toto prázdninové obdobie bez dobrého čítania nevedia predstaviť. Ak ste si ešte neprichystali žiadnu knihu na skrátenie dlhej chvíle, stále máte čas. Či už sa chystáte niekam odcestovať alebo budete tráviť svoj čas doma, v milovanom kresle, kniha sa môže stať vašim dobrým a zábavným spoločníkom.

Město, nedlouho poté od Pat Murphy sa pre mňa stalo nevídaným zážitkom. Ak máte radi nevšedné riešenia, milujete umenie a tajomno, potom je táto kniha stvorená pre vás.

Veľmi plodným spisovateľom je aj Juraj Červenák, ktorého romány vychádzajú ako v slovenčine, tak aj v češtine. Jeho príbehy sú nenáročné, napínavé, plné histórie, silných mužov, voňajú po strelnom prachu, či oceľou a čítajú sa takmer samé. Mňa doma čaká slovenské vydanie Horiacej ríše (pokračovanie Bohatiera). Ak ste mali možnosť čítať Červenákové knihy viete, že dej je často mrazivý a to je presne to, čo na sparné dni a noci potrebujeme.... zimomriavky po tele.

No netreba kupovať len novinky. Mnohí sa radi vraciame aj k starším románom. Ja osobne milujem Holdstocka Les mytág aj s jeho pokračovaniami. Úžasne vykreslená atmosféra a skvelé opisy sú presne tým, k čomu sa rada vraciam. Práve kvôli tomu lesu, okolo ktorého sa všetko točí. V lete fascinuje zelenou, na jeseň zase hrá farbami, no v horúčave vrhá tieň, po ktorom naše prehriate dušičky túžia.

A horúčavu letných dní a nocí zmrazí aj zombie príbeh Všemi dary obdarovaná od M.R.Carey. Túto knihu som zhltla na posedenie a verím, že sa bude páčiť aj vám.

 

Ak túžite po čistej zábave, kde krv tečie prúdom, humorným hláškam sa medze nekladú a akcia strieda akciu, tak Frost je to pravé orechové. Oskar Fuchs nás čoskoro poteší novinkou s názvom Hitokiri, takže si stačí vybrať... Staršia či novšia ? Prvá alebo druhá? Obidve!

To je pár tipov na príjemné chvíle. Prajem vám všetkým krásne leto, vydarené dovolenky, úžasné zážitky a šťastnú ruku pri výbere kníh.

Slíva

Nám čtenářským fanatikům, knihomilcům a knihomolům, ať už s sebou taháme papír nebo elektroniku, je nejspíš vcelku jedno, jaké je roční období. Ovšem teplý letní vánek, co vám čechrá vlasy i stránky, když sedíte ve stínu stromu (a jestli je to olivovník nebo švestka, to už moc velkou roli nehraje) a voňavý vzduch kolem, to má tu správnou přidanou hodnotu.

Jednu z novinek už mi tu vyfoukla Ena, tak s ní budu souhlasit a přidám ještě jednu praktickou poznámku. Město, nedlouho poté od Pat Murphy je opravdu kniha, co stojí za přečtení, neboť vám nabídne dočista poetický postapo příběh, který bourá všechna depresivní klišé.  A navíc má nespornou letní výhodu (stejně jako další knihy od nakladatelství Gnóm!) ve svém formátu. Úhledná malá kniha se vám hravě vejde i do větší kapsy a přitom skrývá tolik zábavy!

A jak tu výše Eylonwai píše, nad pořádnou epiku v létě není. Přidám tedy jedno moje právě probíhající nadšení ze „starší“ fantasy série, kterou je Démonská trilogie od Petera V. Bretta, co nabobtnala na pentalogii. S epickými (někdy takřka nekonečnými) ságami se to má tak, že vás buďto pohltí svět a jeho intriky a infikuje vám nitro, a pak hltáte každou novou řádku, nebo ne. Někteří se od třetího dílu ošklíbají, že už to není ono, nuda, bla, bla. Já jsem v půlce Pouštního kopí, tedy druhého dílu, a náramně si to užívám. Fascinuje mě svět sužovaný démony, kteří za nocí ničí všechno živé včetně vymírajícího lidstva, co dávno zapomnělo, jak s nimi opravdu úspěšně bojovat a spíš se jen brání, než že by útočilo. Do detailů propracovaná mytologie a magie i příběhy plné intrik vyprávěné prostřednictvím osudů několika hlavních hrdinů jsou velmi čtivé a vtáhnou vás do děje. Pět dílů, z nichž poslední vyšel letos, plus jedna povídková kniha to je opravdu hodně stran, možná na celé léto.

Pet Mandelíčková

Prázdniny jsou časem, kdy si konečně můžeme odpočinout a k zasloužené dovolené patří i klid a pohoda. To vše v sobě skrývá nejnovější kniha Patricka Taylora Doktore, vy jste se zamiloval! Další díl osvědčené série vás opět zavede na irský venkov 60. let, do malebné vesničky Ballybuckeboo, kde se budete cítit jako doma. Se srdečnými obyvateli a doktorem Lavertym v čele prožijete příjemné dny plné smíchu, ale i dojetí.
K poklidné atmosféře letních dovolených přispěje svým dílem též trojdílná série Dalajlámova kočka od Davida Michieho. Ať už budete dny trávit u vody či v kanceláři, pomůže vám Její Svatost Kočka, pro přátele Jeska, uniknout z chaosu běžného dne. Seznámí vás nevtíravě s principy buddhismu, poučí, ale i potěší milými příběhy lidí z jejího okolí. Jejímu vyprávění nechybí moudrost, ale ani vtip a tradiční kočičí rozvernost.

Pokud máte raději dobrodružství, pak právě pro vás v nakladatelství Omega vyšel další díl ze série Cizinky Bubny podzimu od Diany Gabaldon. Osud Claire a Jamieho se ocitne v rukou jejich dcery Brianny, která udělá vše pro to, aby se vrátila zpět v čase a zachránila svou rodinu. Od stejné autorky vychází i nová historická detektivka Lord John a Bratrstvo čepele, která vás provede zákulisím intrik anglické šlechty 18. století.Ne každý však má o dovolené a prázdninách čas sedět s knihou, pro ty vychází nepřeberné množství audioknih. Čeká vás dlouhá cesta autem s dětmi, které se dříve nebo později začnou jisto jistě nudit? Pusťte jim audioknihu Nekonečný příběh z vydavatelství OneHotBook. Michael Ende je osvědčenou klasikou, která rozhodně nezklame! Máte-li však vybíravé potomstvo, které není ochotné shodnout se na jednom stylu, pak chlapci milujícímu dobrodružství a napětí pořiďte knihu od české autorky Věry Mertlíkové: Tři bábiny kobyly. Zavede ho do slovanské minulosti, kde spolu s hlavním hrdinou procestuje půl světa, utká se s mytickými stvořeními a zároveň se dozví něco o českých pověstech. Pro dívky pak lze doporučit knihu z prostředí Tudorovské Anglie Má lady Jane, která je výsledkem literárního úsilí autorského tria Hand-Ashton-Meadows. Kniha pobaví i poučí. Nelze zapomenou ani na českou humornou trilogii z prostředí současné šlechty od znalého historika Evžena Bočka. Poslední aristokratka pobaví nejen vaši dceru, ale i vás. A pozor, celá trilogie je k dispozici také ve formě audioknih!


Takže krásné léto s knižním přítelem!

Přidat komentář