RECENZE: Alistair Rennie, Chmurný válečník

Článek od: ena - 17.05.2021

Každý tvor má potreby ktoré uspokojuje. Niektoré musí, ak má prežiť, iné nemusí, ale chce. V ľudskom lineárnom svete sa promenádujú nelineárne bytosti. Nazývajú sa metaválečníci a ich jediným cieľom je, aby ukojili požiadavky svojho tela aj mysle. Podľa našich predstáv o tom, čo je správne, slušné a vhodné, sú daktoré metaválečnícke potreby až priveľmi šialené. Popravde, sú zvrátené.

Rozhovor s Terezou Kadečkovou

Článek od: Martin Stručovský - 31.03.2014

"Možná se nikdy neprobudíte. Možná vás lidé sní. A nebo na vás provedou podivný experiment a vy se jednoho dne probudíte bez orgánů. A uznejte sami, že bez nich se po městě běhá opravdu špatně," říká o své své povídce Sladké sny vítězka soutěže New weird Tereza Kadečková.

RECENZE: China Miéville, Kolejmoří

Článek od: Jan Žlebek - 02.06.2013

Míle a míle nekonečné spleti železničních kolejí chrání lidi před prokletou, nebezpečnou a otrávenou zemí pod pražci. A oceánem tratí se neúnavně ženou vlaky všech druhů a účelů: válečné kolosy z Manihiki, dřevěné vagony opatřené plachtami i dieselové krtkařské mašiny. Pojďme se potřetí podívat na jednu z nejzajímavějších knih letošního roku...

RECENZE: China Miéville, Kolejmoří (Railsea)

Článek od: Zireael - 31.05.2013

U autora hýřícího nápady tak jako China Miéville není překvapující, že bude zkoušet svůj talent v různých literárních formách. Weird fiction, městská fantasy, sociálně-politické SF a dokonce i komiks byl živnou půdou pro Miévillův jedinečný styl. A jak dokazuje i jeho poslední román Kolejmoří, výjimkou není ani literatura pro mládež.

RECENZE: China Miéville, Kolejmoří

Článek od: Lamanai - 29.05.2013

Kolejmoří je ajzboňácký dobrodružný příběh, kterému nemůže chybět nádech miévillovského new weird. Jde ale o velmi svižné vyprávění, které si bere to nejlepší z klasických dobrodružných knih napříč žánry.

PR+LITERATURA: China Miéville, Kolejmoří

Článek od: Jan Žlebek - 28.04.2013

China Miéville, jeden z nejzajímavějších a nejnápaditějších tvůrců současné fantastiky, se po roce opět vrací na scénu. Miéville, jenž rozproudil stojaté vody fantasy energií new weirdu a získal řadu cen, nyní přichází s románem Kolejmoří. Těšit se můžete na tradičně kvalitní překlad Milana Žáčka a originální obálku Edwarda Millera. Román je určen pro mládež, ale rozhodně by neměl zklamat ani dospělé čtenáře, obzvláště pak věrné fanoušky skvělého britského spisovatele. Vychází 2. května 2013.

RECENZE: China Miéville, Ambasadov

Článek od: Lamanai - 18.09.2012

Ne každý si může dovolit napsat román křížený s lingvistickou a filozofickou statí. Alespoň takový, aby jej někdo četl. Leč najde se jeden takový - britský bard moderní fantasy a sci-fi literatury China Miéville. Vítejte v jeho odvážné intelektuální show zvané Ambasadov.

RECENZE: M. John Harrison, Viriconium (New Weird 21)

Článek od: Jan Žlebek - 01.09.2011

Viriconium... Město pastelových věží, jež spatříte ve střepech zrcadel, v hladině kaluží po jarním dešti, v denních snech a ve výkladních skříních zapadlých obchůdků. Záhadně proměnlivé, organicky tvárné, bující a hynoucí kdesi na vzdáleném konci času. Domy, bulváry a viadukty vystavěné na deset tisíc let starých skládkách zapomenutých říší, poslední ostrov civilizace v pustinách jedovatých řek a kovových pouští. Viriconium... jehož historie se kroutí a mění, zatáčí a uhýbá jako uličky slumu, jako střeva mytické bestie otevřená na oltáři senilního boha.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - New weird