PR+LITERATURA: China Miéville, Kolejmoří

Článek od: Jan Žlebek - 28.04.2013

Návrat žánrového chameleona!

China Miéville, jeden z nejzajímavějších a nejnápaditějších tvůrců současné fantastiky, se po roce opět vrací na scénu. Miéville, jenž rozproudil stojaté vody fantasy energií new weirdu a získal řadu cen, nyní přichází s románem Kolejmoří. Těšit se můžete na tradičně kvalitní překlad Milana Žáčka a originální obálku Edwarda Millera. Román je určen pro mládež, ale rozhodně by neměl zklamat ani dospělé čtenáře, obzvláště pak věrné fanoušky skvělého britského spisovatele. Vychází 2. května 2013.

Anotace:

Vydejte se do Kolejmoří, na epickou cestu pro dobrodruhy každého věku. Šam ap Súrap z vlaku Médés se s úžasem účastní svého prvního lovu na krtka. Gigantická šelma vyrazí ze země, lovci na ni zamíří harpunami, odehraje se strhující souboj, jenž je zkázou jedné strany & triumfem té druhé. Ale ať jsou cesty po nekonečných tratích kolejmoří sebeúchvatnější, Šam se nedokáže zbavit pocitu, že život mu může nabídnout i něco víc. Třebaže kapitánka jeho vlaku myslí pouze na dopadení nažloutlého krtka, jemuž se žene v patách od chvíle, kdy ji před léty připravil o ruku. Když Médés na výpravě narazí na zdemolovaný vlak, vrak se zpočátku jeví jako vítané rozptýlení. Nicméně jistá nepředstavitelná věc, kterou Šam v trosce objeví, ho vzápětí dovede do situací, jež by nejspíš oželel. Zanedlouho se sám stává štvanou zvěří, po níž pátrají piráti, vlakaři, netvoři & kdovíkdo ještě. Změna patrně nečeká jen Šamův život, dočká se jí možná celé kolejmoří…

Brožovaná, překlad Milan Žáček, obálka Edward Miller, 352 stran, cena 339 Kč, pro majitele čtenářských kont 257 Kč.

Ukázka:

Výňatky z recenzí:

Z pera Chiny Miévilla vzešel román pro čtenáře každého věku, napínavé a geniálně vymyšlené přepracování Bílé velryby Hermana Melvilla, jež jen potvrzuje Miévillův status „nejoriginálnějšího a nejtalentovanějšího literárního hlasu za poslední roky“.

Science Fiction Chronicle

Jaký druh románu by vytvořil někdo, kdo by byl ovlivněn autory, jako jsou Joan Aikenová, Awdryovi (tvůrci příběhů o Mašince Tomášovi), Daniel Defoe, Ursula Le Guinová, Herman Melville, Robert Louis Stevenson, bratři Strugačtí a Spike Milligan? Odpovědí je Kolejmoří, nejnovější kniha Chiny Miévilla, závratně nápaditý crossover – fantasy pro mládež s prvky science fiction a vlaky, spoustou vlaků, vystavěná s energičností, o níž si většina autorů může nechat jenom zdát.

The Guardian

Kolejmoří je román, který si mládež milující fantasy bude chtít uložit na poličku vedle knih typu Enderovy hry, ale zároveň bez problémů uspokojí i Miévillovu dospělou fanouškovskou základnu. Všichni čtenáři se tu mají do čeho pohroužit, ať je to emocionální drama, masakry monster godzillovského ražení nebo vzrušující dobrodružství, které lze zažít pouze na železnici.

USA Today

Dají se zde vykutat hromady skvělých nápadů a hlubokých myšlenek, ale nikdy mě po hlavě nemlátilo nějaké Poselství. Připadal jsem si, jak bych strávil den s naprosto šíleným, geniálním & milým kamarádem, který si hraje se svou vlakovou soupravou. Jazyk & struktura jsou náročnější & bizarnější než u většiny knih pro mládež, ale každý čtenář, který se baví přemýšlením, si tuhle hodně jinou staromódní knihu dobrodružství náramně užije.

io9

Příběh je vyprávěný rozverným a někdy přímo komickým hlasem, je plný znaků & a smyšlených slov (různá „rachotjména“ označující zvuky, jež vydávají vlaky na kolejích, jsou zábavně zvukomalebná) a celkový tón, navzdory několika občasným zábleskům opravdové hrůzy, je v zásadě hravý – Miéville si prostě nehorázně užívá a vyráží s námi na vzrušující cestu.

Locus

Přidat komentář