ÚVAHA: Kacíři Hyperionu

Článek od: Anonym - 09.03.2011

Sotva můj zrak padl na obálku knihy Dana Simmonse Kantos Hyperionu, nového souborného vydání Hyperionu a Pádu Hyperionu, vzpomněla si hlava na jedno drobné upozornění, které kdysi vydavatel umístil hned pod titul, a nechtě se tak pustil do Simmonsovy hry na odkazování na jiné knihy: "Kniha srovnatelná s Dunou F. Herberta."

ÚVAHA: Vzestup Hyperionu

Článek od: Anonym - 28.02.2011

Sotva co Kantos Hyperionu, souborné vydání prvních dvou knih „hyperionského“ cyklu Hyperion (Plzeň 1997; v citacích dále jen H) a Pád Hyperionu (Plzeň 1997; v citacích dále jen PH), spatřil světlo regálových svítilen, rozšířily se datasférou jako viry chvalozpěvy na Simmonse, na jeho jazykové mistrovství a lásku k literatuře.

RECENZE: Dan Simmons, Kantos Hyperionu

Článek od: Lament - 06.02.2011

Dan Simmons poskytuje literatuře jako celku veškerou svou tvorbou jednu úžasnou službu. Přivádí nové čtenáře ke starší (řekla bych i klasické, ale z nějakého důvodu jsou to prakticky synonyma) literatuře. Vsadila bych se, že spousta jeho příznivců cítí jakýsi neurčitý neklid, dokud si po Kantosu Hyperionu nenačte nějakého toho Keatse, pokud už ho přečteného nemá. A stejně tak to musí být se Shakespearem a Olympem a Ílionem, s Dickensem, W. Collinsem a Droodem, s Poem a Terorem… Simmons se svou láskou k literatuře netají aa nebojí se na ni mohutně odkazovat ve svých textech. Měl by se stát maskotem knihovníků a kultury všeobecně.

RECENZE: Dan Simmons, Kantos Hyperionu

Článek od: Michal Pavlič - 16.01.2011

V roku 2010 vyšlo mnoho kvalitnej fantastiky od talentovaných autorov, no len knihy niekoľkých z nich sú vítané s nadšením a obrovskými očakávaniami, ktoré sú málokedy nesplnené. Steven Erikson. China Miéville. A tiež Dan Simmons.

LIDÉ+LITERATURA: Simmons král

Článek od: Ivo Fencl - 11.01.2011

Před vydáním první části rozhovoru s Danem Simmonsem, kterému věnujeme na těchto stránkách několik dní, nás Ivo Fencl seznámí, jak bychom se na velikána současné fantastiky asi měli dívat: "Váhám, zda nemám Dana Simmonse (nar. 4. dubna 1948) po právu považovat za nejlepšího současného autora fantastiky. Přeháním? Ne..."

Přihlásit se k odběru RSS - Kantos Hyperionu