RECENZE: Hlubiny města, ed. Kristýna Sněgoňová a Lukáš Vavrečka

Článek od: Jana K. - 26.06.2023

Město. Domov, zároveň nebezpečí. Tajuplný spletenec nesourodých ulic a útočiště pochybných existencí. Představivost nám dává bezbřehé možnosti vnímat a budovat města dle vlastní fantazie (alespoň na papíře), bylo by proto zvláštní – možná až divné – kdyby toho v mysteriózně-fantastických povídkách nebylo využito.

PR: Antologie Jiný kraj

Článek od: Redakce - 07.02.2023

Fantazie je prý nekonečná. Čtenáři beletrie často říkají, že do knih utíkají před nástrahami soudobého světa. Velmi populární je v tomto směru fantasy, sci-fi a hororová literatura. Ale fantastická literatura může sloužit nejen jako únik, nýbrž i trefně glosovat současnou situaci.

RECENZE: BIZARROPOLIS, Ed. Kristina Haidingerová, Roman Bílek

Článek od: Tereza Kučírková - 14.12.2022

Na začátku této knihy stála soutěž ohlášená na stránkách HorrorConu. Výzva lákala autory na vydání jejich počinů ve spolupráci s nakladatelstvím Carcosa. Zadání bylo jednoduché i nesmírně složité, a to vymanit se ze všech škatulek.
Bizarro fiction má svou kolébku v zámoří a zrodilo se asi před patnácti lety. Jedná se o žánr oslavující čirou fantazii bez limitů, nic zde není nemožné.

RECENZE: Ondřej Neff, Hu! Povídky Dědka Čucháka

Článek od: Ivo Fencl - 04.08.2022

Sedm próz Ondřeje Neffa a jeho knihy lapidárně zvané Hu! se hodně často odehrává pod kopulí lunárního habitatu Arkádie, který je tady „u nás“ v realitě jen vysněnou hudbou budoucnosti. Příběhy o rozsahu takřka čtyř set padesáti stran propojuje desetiletími osvědčená dvojice Jakuba Nedomého a Kazika Pruse, kteří v nich často fungují jako detektivové.

RECENZE: Zákon genu, Leoš Kyša a Václav Kotrman (ed.)

Článek od: Tereza Zelinová - 18.07.2022

Když v roce 2005 proběhla anketa o největšího Čecha, Johann Gregor Mendel se umístil na 54. místě. Nechybělo ale málo a otec genetiky málem upadl v zapomnění. Naštěstí se tomu nestalo a právě v roce 2022 si připomínáme 200 let od jeho narození. Nevím, jak ve zbytku republiky, ale v Brně na vás na každém rohu číhá hrášek, všichni chodí v zelené a hráškový krém se stal pro letošek specialitou, kvůli které se sem sjíždějí lidé z celého světa.

RECENZE: Umrlčí věnec, ed. P.Boček a H.Vojtíšek

Článek od: ena - 22.06.2021

Smrť nás sprevádza celým životom. Niekto umiera, niekto sa rodí. No nielen smrť je obsahom zborníka Umrlčí věnec, zloženého z prác starších českých poetov. Je to aj strach, záhady, neznámo a tragédie, čo sa u zbierky hororových básní a balád samozrejme očakáva. Že vám horor a starí básnici nejdú dohromady? Poďte sa sami presvedčiť, že to spojenie je úplne prirodzené a veľmi osobité.

Knižní antologie Life Beyond Us propojuje vědce a autory science fiction

Článek od: Redakce - 12.04.2021

Nová antologie Life Beyond Us představuje společný projekt Evropského astrobiologického institutu a nakladatelství Laksa Media a ve 22 sci-fi povídkách a 22 krátkých esejích ukazuje věčnou touhu nalézt život mimo Zemi. Jejím cílem je nejen vydat skvělé sci-fi příběhy od autorů jako Peter Watts nebo Mary Robinette Kowalová, ale současně i podpořit vědecké vzdělávání a kritické myšlení.

Nový titul z nakladatelství Epocha

Článek od: Redakce - 08.01.2019

Pokud jste to čirou náhodou nestihli před koncem roku zaregistrovat, vězte, že na světě je již druhá antologie Ve stínu... v režii editorů Leoše Kyši a Borise Hokra. Nakladatelství Epocha vydalo další povídkový špalek, tentokrát na téma Ve stínu apokalypsy.

RECENZE: Františka Vrbenská - Zuzana Hloušková (eds.), Žena s drakem

Článek od: Monika Hrňová - 22.01.2018

O tom, že se v každé ženě skrývá dračice, není pochyb. Divoká, nespoutaná, živelná, schopná darovat první jiskry života, ale i zažehnout plamen, který spálí vše, co jí přijde do cesty. A když se tento dračí potenciál přetaví do podoby třinácti povídek, jejichž hrdinky (a sem tam i hrdinové) se nedají jen tak spoutat obecným očekáváním a tradicemi, je dobré mít při čtení po ruce džbán vody pro případ, že by došlo k náhodnému samovznícení.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Antologie