RECENZE: Krásky a vetřelci, Leoš Kyša a Michaela Merglová (ed.)

Článek od: frankie - 10.12.2021

Stvůry z vesmíru v nejlepším akčním čtení, to se lze dočíst na obálce antalogie Krásky a vetřelci. Nepřehání však lákadlo na obalu?

Editoři Leoš Kyša alias František Kotleta, řezník z Bruntálu, a Michaela Merglová oslovili pro příspěvek plno zajímavých jmen české fantastiky. Výsledek lze považovat za velmi dobrý. Dané téma působí silně brakově, ale zároveň si tím na nic nehraje. Sex a mimozemšťané, proč ne. Hned první povídka se pustí do čtenáře tematicky plnou vervou.

Petr Heteša skloubil svůj Nezvratný osud s detektivním příběhem propojeným spoustou silikonových vagin a penisů. Zároveň se jedná o zkoušku čtenáře, zda knihu nečte omylem. Pokud se líbí první povídka, musí být čtenář na vlně blaha až do konce celé sbírky.
Roman Bureš, autor skvělé Říše a Planety idiotů, se ujal druhé povídky nazvané Neffi. V ní popisuje svět, který je téměř oproštěn od fyzického kontaktu.
Nemůže pršet věčně v podání Lucie Lukačovičové znamená zajímavé skloubení hororových a detektivních motivů.
Pak nastupuje samotná editorka Míša Merglová a její příspěvek Slizka nazvaný podle přezdívky hlavní hrdinky. To, co ona zažije, si čtenář zapamatuje na hodně dlouhou dobu.
Ve stylu fantasy s orky a elfy se představí jediný zahraniční spisovatel antalogie Peter Jelínek. Jeho hlavní hrdina se utká s takovým soupeřem, který by asi nenapadl nikoho. Hodně originální a zároveň velmi dobře napsaná povídka.
Velmi známý Jan Kotouč přišel s novou úchylkou xenofilií a tu lze realizovat jen v daleké budoucnosti díky velmi pokročilé lékařské technologii. Přece jenom ne každá mimozemská rasa je připravena se bez problémů pářit s lidským samcem.
Dan Černý a Druhá jakost, to je absolutní nápaditá bomba. Zpestření v knize způsobí komiks, který je krátký, vtipný a úderný.
Spoluautorka space opery Legie, Kristýna Sněgoňová, se rozhodla využít postavy z jejich společného díla s Frantou Kotletou a pro plný zážitek z povídky se znalost Legie hodí.
V povídce Říkali mu hurikán od Dalibora Váchy je naše Země okupována cizáky a čtenář zjistí, že vůdcem odboje se člověk může stát i tak trochu omylem.
Samozřejmě se na obsahu antologie svým příspěvkem podílel i druhý editor a to prostřednictvím svého alter ega, jako již zmiňovaný František Kotleta, v jehož povídce se vrátí jeden z oblíbených hrdinů Petr Kosek.

Antalogie je rozsáhlá, plná zajímavých, zcela originálních povídek od známých i méně známých autorů. Naprosto fascinuje absolutní dějová rozmanitost a luxusní čtivost zároveň. Na tuto skutečnost poukazuje i šéfredaktor časopisu Pevnost Martin Fajkus v předmluvě, a ještě zajímavěji působí doslov Iva Železného a jeho pohled na vývoj sci-fi u nás.
Za samozřejmost lze naopak považovat medailonky jednotlivých autorů. S tolika autory má naše fantastika co nabídnout i v budoucnu, netřeba se o ni bát.
Knihu Krásky a vetřelci vydalo nakladatelství Epocha ještě s dalšími třemi obálkami v limitované edici. Ty jsou však již v současné době vzhledem k nákladu pouze 100 kusů zcela vyprodané. To tolik mrzet nemusí, z grafického pohledu mainstreamová obálka působí nejlépe. A abych nedlužil odpověď na otázku uvedenou na začátku. Bez obav, lákadlo na obalu nepřehání. Je to akční sexy jízda.

Krásky a Vetřelci
Leoš Kyša (ed.), Michaela Merglová (ed.)

Nakladatel: Epocha
Počet stran: 600
Rok vydání: 2021
Vazba: Vázaná s přebalem
Cena: 449,- Kč
 

Přidat komentář