LITERATURA: Čtení na léto

Článek od: Redakce - 04.07.2016

Léto je neodmyslitelně tu a s ním horko, ale také doba prázdnin a dovolených. Je jedno, zda volno budete trávit u rybníka v Horní Lhotě, na břehu Jaderského moře, na chalupě anebo u babičky. U nás v redakci předpokládáme, že vašim hlavním společníkem bude během následujících dvou měsíců kniha, případně komiks. Inu golfové hole asi necháte doma, jinak byste koneckonců byli na jiném webu. V redakci jsme dali hlavy dohromady a připravili jsme pro vás seznam knih a komiksů, které byste si mohli během léta přečíst. Doufáme, že vás tento přehled zaujme a bude pro vás během letních měsíců pomocníkem. 

Monika Slíva doporučuje

V létě by se člověk programově neměl (aspoň při čtení) zabývat žádnými vážnými tématy. Tudíž ode mě nemůžete čekat tipy na žádné hlubokomyslné a závažné čtení, které vás bude v noci budit ze spaní. Já osobně jsem se teď znovu pustila do čtení série městské fantasy Kladivo na čaroděje od prvního dílu. Se srpnovou Pevností vyjde jedenáctý díl od Jana Hlávky s názvem Bůh strachu. Můžete klidně začít číst od jedenáctého dílu, protože pokračování na sebe navazují jen volně a každý díl řeší svou vlastní zápletku, nebo můžete strávit červenec čtením předchozích deseti dílů a být náležitě připraveni na Boha strachu, až se objeví. Rozhodně toho nebudete litovat! Všemi díly se vine linka s umírající magií, v souvislosti s tím se dějou divné věci a právě tento zásadní problém musí detektivní čtyřka pod vedením Felixe Jonáše řešit. Když se sejde bývalý agent tajné agentury (bojující s nadpřirozenem) téměř imunní vůči magii (Felix), telepatka, schopná se napojit na mysl jakékoli živé bytosti a tím ji zcela ovládnout (Klaudie), nekromant se zálibou v pohlavním styku s mrtvolami ženského pohlaví, které (podle jeho kritérií) stojí za to (Walter) a všehoschopná mlátička, co umí převádět energii do potřebných částí těla a tou energií je schopná také léčit kolemjdoucí, pokud je potřeba (Vincenc), můžete si být stoprocentně jistí, že zábava v podobě katastrof, explozí, mrtvol i nemrtvol, démonů, čarodějů a podobných exhibicionistů bude sice plná krvavých scén, ale i přesto jiskřivě svěží a plná hlášek a černého humoru. Pokud jste zatím o Kladivo nezakopli, nastal vhodný čas, kdy to můžete napravit.

Můj druhý tip sice tak úplně nepatří na náš web, protože v něm není žádné sci-fi ani fantasy, ale protože vyšel u Mystery Pressu, což je jednak naše spřátelené nakladatelství a druhak vydává i fantastiku, dovolila jsem si sem propašovat jejich Podfuk od Janet Evanovich a Lee Goldberga. Kniha ve stylu Dannyho parťáků, Podfukářů, ale zdaleka nejvíc asi připomínající film Aféra Thomase Crowna s Piersem Brosnanem se přesně hodí pro letní čtení někde pod palmou nebo ve stínu dubu u rybníka. Nick Fox je prvotřídní podvodník a zloděj a Kate O’Hareová zvláštní agentka FBI, která mu posledních pět let šla po krku. Jenže právě když se Kate podaří Nicka konečně zatknout, vytasí se Nick se svým nejlepším švindlem vůbec – přesvědčí FBI, aby ho tajně zaměstnala, a navíc mu za parťáka přidělila Kate. Ve spletitém podfuku si budou muset společně poradit s fingovanými únosy, falešnými identitami a zběsilými honičkami s policií i indonéskými piráty. Pokud se dřív nezabijí navzájem. Dialogy srší vtipem a mezi hlavními protagonisty to místy jiskří tak, že by podpálili stodolu. Ačkoliv jsou jejich eskapády jen těžko uvěřitelné, stejně vás to bude bavit, protože sami sebe neberou až tak úplně vážně a vy celou dobu budete vědět, že hlavní je, se u čtení nenudit.

Lucie Koucká doporučuje

Co doporučit k pěknému letnímu počtení? Kdo ještě neměl tu čest přečíst si pecku českého autora Romana Bureše Propast času, ať tak učiní a nebude litovat. Čteme přece pro zábavu a bavit své čtenáře Bureš umí. Co je na Propasti času tak nevšední, že na ni neustále pěji ódy? Nezvyklé téma, kterým je zhroucení časoprostoru a tím pádem promíchané epochy a v tom koktejlu se zmítají zmatení obyvatelé z minulosti, současnosti, ale i velmi vzdálené budoucnosti. Kvalitní zpracování, dílo je pozoruhodně reálné, jak autorovou znalostí historie, tak českou hrdinkou z naší doby, a přitom velice akční bez hluchých míst. Kniha je plná brutality, krve i smrti a to i leckterého z hrdinů, o překvapení není nouze. Propast času se dobře prodává (není čemu se divit) a tak Knižní klub vydá na podzim i druhý díl s názvem Císařovna (dle autora je druhý díl ještě lepší než první a dle ukázky mu to i věřím).

Druhou knihou, a to velice letně oddechovou, je novinka Patricie Briggs Ohnivý dotyk. Jednoduché pohodové čtení jako všechny autorčiny knihy. V tomto díle si přijdou na své nejen obdivovatelé kojotí holky a kamarádů vlkodlaků, ale i ohnivých fae a upírů (ne, zase zde není Stefan). Jedna z mála urban fantasy se ženskou hlavní hrdinou, která není hloupá (ani hrdinka ani série) a tak lze číst bez větší újmy na duševním zdraví. Ideální letní čtení, i mozek si musí odpočinout.

Ivet Křenková doporučuje

Dlouho jsem přemýšlela, co doporučit k letnímu čtení. Abych se do toho lépe vžila, představila jsem si toto prosluněné roční období a jeho výhody i nevýhody. Obvykle mě po nějakém čase začnou vydatná horka unavovat a když už mi pořádně lezou krkem, tak mám občas chuť dát někomu ránu hasákem. A proto bude první kniha, kterou doporučím, komiks Goon od Erica Powella. Goon je bezesporu jeden z nejlepších a nejšílenějších komiksových počinů, který u nás vychází. Proto mě vždycky mrzí, když tak tak vyjde další pokračování a začínám mít strach, že se u nás nepodaří vydat sérii celou, což by byla obrovská škoda. Goon se skvěle hodí pro čtenáře, kteří mají rádi komiksy a chtěli by si odskočit od klasických Batmanů a Supermanů někam úplně jinam. Pokud máte navíc i trochu zvrácený humor, určitě nesáhnete vedle a Goon se vám stane dobrým společníkem do letního počasí. 

Druhým komiksem by pak byl Joker: Oslava 75. výročí. Jelikož se jedná o sborník, můžete si jednotlivé příběhy se zabijáckým klaunem dávat po jednom při koupacích pauzách. Do letniho počasí se pak budou skvěle hodit sešitovky z přibližně první poloviny knihy, které nejsou zdaleka tak temné, ale spíše veselé, žertovné a bláznivé. Vznikaly totiž v době, kdy v Americe platil komiksový kodex, během jehož platnosti v komiksech nesmělo být žádné násilí. Proto se dočkáte například příběhu o tom, jak Joker vyhraje nehorázné peníze a je nucen platit daně. 

 

Petr Šimčík doporučuje

Já ani zas tak dlouho přemýšlet nemusel. Letošní léto totiž přeje apokalypse. Krom toho, že nám ji přineslo hned několik filmů, se na trhu objevila hojně i v knižní podobě, například v podobě Apokalypsy Z: začátek konceApokalypsa Z je sice opakováním toho, co už tu mnohokrát bylo, ale může nás nalákat minimálně tím že se odehrává v Evropě a je opravdu hodně čtivá. Měl bych to vědět, přečetl jsem ji během jedné noci. Pokud jste navíc fanoušky série Živí Mrtví, je to pro vás jasná volba. Pravidla tohohle světa jsou navlas stejná.

Pokud vás nebaví zombie, ale jste spíše fanoušky globálních jaderných konfliktů, i vás léto nezklame. Je tu totiž nové Metro 2035 a Turnus.  V případě Metra 2035 jde o třetí díl trilogie, která je zajímavá tím, že každá její kniha má trochu jiný styl a poselství. Každopádně jde o povedenou trilogii, která se možná časem změní v klasiku žánru. Pokud by vás zajímalo, jak je to s předchozími díly recenzi najdete zde (2034) a zde (2033). Není bez zajímavosti, že kolem Metra 2033 se vytvořila skupina autorů a kromě oficiálních Gluhkovského knih tu máme pár desítek dalších příběhů od jinch lidí z jiných evrpských měst. Ve skrytu duše doufám, že by se k nám v budoucnu mohly některé také dostat. 

Silo k nám dorazilo minulý rok a asi by bylo fajn přečíst si ho jako první ale vzhledem k tomu, že je Turnus prequel, tak těžko říct. Každopádně Hugh Howey v Silu a Turnusu představuje další variaci na téma všechno se podělalo ale na rozdíl ostatních si to zařídil tak, že může rozehrávat sice akční, ale poměrně komorní dramata. Jelikož je venku tak jedovatý vzduch, že rozpustí i skafandr do pár minut, k životu lidem slouží sila. "Malé" jednotky se stovkami lidí ve kterých vzniká zvláštní kastovní systém a která jsou sice pár metrů od sebe, ale postupně se odmlčují a jak vidno, lidstvo se nepoučí ani ve chvíli, kdy čelí tak totálnímu riziku vyhlazení, že situace v předchozích dvou doporučených románech se jeví vysloveně optimistická. Turnus navíc přivádí do budoucí trilogie linku, ve které vás seznámí s tím, že politika a touha po moci je tak beohledné svinstvo, .. no darmo mluvit.

Renata Seiferová doporučuje

Čtení na léto? A už se vám do rukou dostala komiksová Temná věž? Pokud ne, je to za mě jednoznačně jasná volba. Skvělá kresba, poutavý příběh a sympatické hlavní postavy, které si zamilují i tací, kteří Kingovu  knižní ságu nečetli. Už na prvních stránkách budete vtaženi do poutaného příběhu s prvky westernu, postapokalyptična, fantasy a hororu, nechybí ani pořádná dávka akce a napětí a na své si přijdou si milovníci romantických zápletek... Alespoň na chvíli ;) Pořád je to King, a z mnoha, mnoha, mnoha předchozích zkušeností víme, že King a romantické dějové linie - to prostě nejde dohromady, nebo alespoň ne tak, aby to skončilo happyendem jako vystřiženým z červené knihovny. A to je nejspíš jeden z důvodů, proč ho vlastně máme tak rádi... První díl komiksové Temné věže je pro fanoušky Kinga a jeho knižní série povinností a osloví i ty, kterým se toto 'magnum opus' věhlasného spisovatele doposud vyhýbalo. Doporučuji a pevně věřím, že nejsem zdaleka sama, kdo už netrpělivě vyhlíží její její pokračování.

Pokud vás komiks láká, můžete si o něj přímo s námi zasoutěžit přímo zde.

 

Tereza Kadečková doporučuje

Když už teda začíná to léto, co se podívat do budoucnosti? Nebo respektive o jedno roční období dále. Myší hlídka: Podzim 1152, komiks od Comics Centra, zabaví mladé i staré. Myši tu jako jeden muž bojují proti všem svým predátorům a do toho musí řešit politické pletichy. Myší dobrodružství spolu s ponurou kresbou vás pohltí a nezabere tolik času při čtení jako třeba Písně ledu a ohně, ke kterým je Myší hlídka občas přirovnávána.

Komiksů sice nikdy není dost, ale na dlouhých cestách je potřeba se zabavit na delší dobu. Já osobně jsem se tohle léto vrátila do dětství a není špatný nápad mě napodobit. Série Staré království od Gartha Nixe je pěkně temné fantasy plné nekromantů, přízraků a zničených měst. Začíná knihou Sabriel po níž následuje Lírael a Abhorsenka. Pokud máte pocit, že oživlých mrtvých je všude dost, ještě je tu série Klíče od království, kde se mladý astmatický hrdina vydává do různých světů, bojuje s podivnými tvory a snaží se zachránit sebe a svůj svět. První knihou série je Pan Pondělí a další dny následují.

 

Veronika Mahdalová doporučuje

Léto pro mně každý rok znamená návrat k osvědčeným klasikám. Tedy vytáhnutí z knihovny ohmatané a skoro se již rozpadající výtisky. Nostalgie? Možná, ale některé knihy jsou tak dobré, že stojí za to se k nim vracet. Mou letní stálicí a prvním doporučením je nesmrtelný Noční klub Jiřího Kulhánka. Rychlé glocky, zběsilá akce spojená s řádnou dávkou černého humoru a skvěle vystavěnou zápletkou. Ideální oddychovka na teplé letní večery. 

Pokud však toužíte po náročnější četbě, nenechte si ujít novinku nakladatelství CPress Třetí světová válka. Mrazivé vykreslení způsobu vedení války v 21. století řízlé správným americkým nacionalismem chytne a nepustí, dokud nedočtete poslední řádek. 

Matyáš Pařátek doporučuje

Absolutní povinností je gangsterka Pod rouškou noci Dennise Lehanea. Kdo má rád Kmotra a gangsterské ságy, neměl by tuhle knížku minout. Pokud dáváte přednost detektivce, Mystery Přess vydal výborné Bez slitování, což není nic jiného, než drsná škola v pošmourném anglickém počasí. Kdo chce poznat detektivní klasiku, neměl by minout skvělou antologii Black Mask. A padla tu také celá řada doporučení na komiksy, tak tady máte ještě jedno. Parker je jasná volba pro všechny, kteří už znají Criminal nazpaměť. Rychlý příběh a hrdina zm*d, který se s nikým nepárá. A ta grafická úprava je pomyslná třešnička na dortu. 

Martin Stručovský doporučuje

Pro fantasy a herní fajnšmekry je tu Legenda o Rovenu (Brány Skeldalu I) Jindřicha Rohlíka. Kdo má rád alternativní dějiny a letecké a námořní bitvy, neměl by minout Nad českými zeměmi slunce nezapadá. A pak je tu samozřejmě horká novinka – Bazar zlých snů, kde si Stephen King zase omotává čtenáře kolem prstu. 

Přidat komentář