FANTASY SÁGY: Andrzej Sapkowski: Zaklínač

Článek od: Renata Staurovská - 10.11.2014

Představovat čtenářům Sardenu sérii Zaklínač od Andrzeje Sapkowského by pravděpodobně bylo nošením dříví do lesa, přeci jen se jedná o ságu, na které mnozí čtenáři fantasy vyrostli. Nicméně věříme, že se mezi námi najdou i tací, kteří s ní ještě osobní zkušenost nemají. A právě pro ně je tento článek určen.

Tomu, že se jedná o ságu, která se do dějin fantasy literatury neodmyslitelně zapsala, napovídá i hned několik jejích adaptací - polský seriálu z roku 2001, nepříliš povedený a opět polský film ze stejného roku, komixová adaptace od vydavatelství Dark House z roku 2013 nebo počítačové hry Zaklínač a Zaklínač 2: Vrahové králů. A každý, kdo jednou vstoupil do světa Zaklínače, s napětím očekává nejen poslední díl počítačové herní trilogie Zaklínač 3: Divoký hon, ale především další díl knižní série, nazvaný Bouřková sezóna. Po dopsání původní série Sapkowski prohlásil, že se k Zaklínači již vracet nebude, a trvalo celých 14 let, než své rozhodnutí změnil. Od vydání posledního dílu nás však ještě pár týdnů dělí, není proto na škodu si v mezičase krátce připomenout celou ságu.


  Přečtěte si ukázku z Bouřkové sezóny. Anebo si ještě teď objednejte třetinu knihy ve formě ebooku.

Postavu bělovlasého zaklínače vytvořil Sapkowski již v roce 1986, kdy v polském časopisu Fantastyka uveřejnil soutěžní povídku s názvem Wiedźmin (přel. Zaklínač). V roce 1992 vychází povídková sbírka Meč osudu, následovaná o rok později knihou Poslední přání, taktéž tvořenou povídkovými příběhy. Krátká vyprávění jsou situovaná většinou do Geraltovi minulosti, dějové linii románů tedy až na jednu výjimku předcházejí. Popisují jeho první setkání s Ciri, poznáváme zde jeho matku a mimo jiné také nahlédneme do složitého milostného vztahu mezi zaklínačem a čarodějkou Yennefer. Příběhy povídek samotných nejsou pro děj románů nijak zásadní, doplňují ale mnoho slepých míst v hlavním příběhu a je dobré si je přečíst hned jako první.

Po dvou povídkových sbírkách následuje pět románových knih – Krev elfů (1994), Čas opovržení (1995), Křest ohněm (1996), Věž vlaštovky (1997) a Paní jezera (1999). Jak již bylo zmíněné výše, v roce 2013 vyšel v Polsku další (tentokrát již pravděpodobně opravdu poslední) díl, nazvaný Bouřková sezóna– datum vydání českého překladu je stanovené na 14. listopadu letošního roku.  Děj knihy se odehrává ještě před Krví elfů a prozradíme, že se zde opět setkáme krom jiných i s Marigoldem a Geralt si projde bezmála peklem, aby získal zpět své proslulé zaklínačské meče.

Zaklínač je pseudohistorická dobrodružná románová série, plná napětí, temnoty, krve a zvratů, odehrávající se na pozadí politických intrik a bojů o moc. Temné časy příšer postupně odeznívají a namísto nich přichází nová hrozba v podobně Nilfgaardu, jižního království, které se chystá vpadnout do země. Pro zaklínače Geralta, jehož povoláním je zabíjet monstra a tak si vydělávat na živobytí, to tedy rozhodně není šťastné období a je rád za každou práci, která se mu naskytne. Při plnění jedné ze zakázek se ocitne na dvoře královny Calanthé v Cintře, kde pronese pár neuvážených slov a netuší, že takto vyřčená sudba navždy změní jeho osud - přinese mu do života mladou princeznu Ciri, zapříčiní znovusetkání se ztracenou, avšak stále milovanou čarodějkou Yennefer a mnoho dalšího. Ve společnosti záletného trubadúra Marigolda, čarodějky Triss a mnoha dalších postav prochází příběhem plným intrik a překvapení, kde nechybí magie, láska, bolest ani krev, kde minulost dohání člověka na každém kroku a budoucnost je jedním velkým, zamlženým otazníkem. Je toto Vaše první setkání s Geraltem a chcete vědět víc? Tak se ponořte do světa Zaklínače.

Komentáře

Dobrý podvečír,

Chtěla bych se zeptat zda budete vydávat Bouřkovou sezonu i v brožované verzi s bílým přebalem jakož to byla celá serie vydávaná kolem roku 2004.

 Děkuji Bednářová

To mě nesmírně mrzí. Mám kompletní ságu v této měkké bílé vazbě a mám ji moooc ráda. a mimo jiné mi ted nebude v knihovně ladit :-( nu co se dá dělat i tak ji musím mít :-) děkuji za odpověd a přeji mnoho zdaru :-)

Přidat komentář