ČASOPIS: Pevnost 04/2012

Článek od: Štěpán Jura - 26.04.2012

Obálka dubnové Pevnosti opět prošla menšími změnami a opět k lepšímu. Je opravdu už jak stylová, tak přehledná. Teď na nás z obálky kouká Inheritance, což je i jedno z hlavních témat. Byť samotný článek je pojat poněkud nešťastně. Obsahuje totiž shrnutí minulých dílů (=spoilery), do nichž jsou na přeskáčku i vkládány informace o chystaném Inheritance. Takže buď lze článek přečíst celý i se spoilery, a nebo se ke „žhavým“ informacím nedostanete... A jako pěkný bonus je k článku přiložen i překlad rozhovoru s Christopherem Paolinim, dříve zveřejněného na portálu Suvudu.

Velkými změnami prošel i Bulvár Alfa Ralfa, respektive byl zrušen a nahrazen rubrikou Drby z podhradí, kterou vede náš redakční kolega David P. Stefanovič. Ten se už konečně dočkal také vlastního pevnostního mailu. Další zrušenou „rubrikou“ je Redaktor naviguje Pevností, místo níž je v dubnovém čísle naprosto úžasný sloupek Borise Hokra.

Pánové Ondřej Jireš a Boris Hokr pokračují v představování fantastických subžánrů. Na paškál si teď vzali hrdinskou fantasy. I tato rubrika, respektive Průvodce po fantastických světech, prošla malými změnami. Byly zrušeny postraní sloupečky o představitelích a celá dvojstránka je tedy už jen text.

Zajímavým článkem, jehož autorem je Martin Fajkus, je představení Věku objevů Michaela A. Stackpola obsahující i rozhovor s autorem. Ten je nám představen jako autor všech možných žánrů i knih. Fanoušci Star Wars, jako já, ho mají zafixovaného jako autora s úžasnými popisy vesmírných soubojů. A on přitom dokáže psát rovněž historickou fantasy...

Celkem by mě zajímalo, kam se poděl Jakub Kovář, který měl na starost videohry. Hlavní herní recenze je opět od Pavla Klimeše, jenž Kovářových recenzentských kvalit bohužel nedosahuje. Jeho recenze jsou z velké části spíše obecným plkáním o ději s kraťoučkým hodnocením.

V povídkách už skončil čtvrtým dílem fantasy western Chřestýš Callahan a brána duchů Juraje Červeňáka. Byť upřímně zajímavější mi přišla noveletka amerického spisovatele Christophera Kastensmidta Osudové setkání Oludary a Gerarda van Oosta, která to dotáhla až na nominaci na Nebulu. Poutavá historická fantasy s pouze jedinou chybou. Je to jen nástřel pro další dobrodružství ústřední dvojice, jež v češtině zatím (pokud vůbec kdy budou) nejsou. Knižní příloha je však opravdová megapecka. Reedice prvního dílu Agenta JFK! Ten konečně dostal pořádnou obálku, jakou si zaslouží.

Pevnost 04/2012
Nakladatel: K4KPublishing

Obálka: Fragment
Rok vydání: 2012
Počet stran: 98
Rozměr: 210 x 295
Provedení: paperback
Cena: 55 kč
Cena s knižní přílohou: 125 Kč

Komentáře

a to si teprv počkejte na naprosto geniální sloupek Jirky Popiolka v květnové Taverně!!!  (jinak co mejl, ale zařazení do oficiální redakce! splnění snu! :-) )

Přidat komentář