RECENZE: Kristýna Sněgoňová, Mrtvá schránka

Článek od: Renata Staurovská - 04.04.2023

Tohle místo bylo zapomenuté možná už před invazí. Z kolotoče, který rozhodně nesplňoval evropské normy pro vybavení, kontrolu, údržbu a provoz dětských hřišť, se v dlouhých cárech loupala barva a pískoviště bylo zarostlé plevelem a páchlo jako kočičí chcanky. U nohou se nám válely pomačkané PET láhve a plechovka od ředidla, na rozlámané lavičce visela zapomenutá igelitka Julius Meinl, který z českého trhu zmizel už na začátku tisíciletí.

Zní vám to povědomě? Taky by mělo! Posádka Vzdorující se v nejnovějším díle Legie nazvaném Mrtvá schránka vydává na další misi, a jejím cílem není tentokrát nikdo jiný než naše milovaná matička Země. O tom, jak rodná země kapitána Moravce po mimozemské invazi dopadla, jsme se zatím mohli spolu s hlavními hrdiny jenom dohadovat. Stala se jednou z dalších enlilských kolonií? Nebo je z ní nehostinná radioaktivní pustina? Skončilo celé lidské pokolení až na pár výjimek v separátu? Naše otázky budou díky Kristýně Sněgoňové konečně zodpovězeny. Zapněte pásy a vytáhněte ponožky v sandálech, za chvilku přistáváme!

Prošli jsme parkem, ve kterém po invazi přece jen vyrostla socha kulšeše v nadživotní velikosti. Asi bychom ho měli znát, možná to byl osvoboditel Havířova nebo jeho nový primátor, ale protože se kulšešové jeden druhému podobali jako vejce vejci, alespoň pro mě, zapomněl jsem jeho boláky, sotva jsme sochu minuli.

Dát si smažák s hranolkama a tatarkou, koupit si větrník v Labužníku, nachcat šéfovi do kopírky, získat zpátky svého psa nebo navštívit Národní divadlo. Seznam posledních přání člena posádky, který za dramatických okolností zemřel v předchozím díle (a pokud nevíte o koho jde, mazejte si to přečíst), je rozmanitý a posádka Kraksny je odhodlaná udělat vše proto, aby jeho památku jaksepatří uctila. A navíc se shodou okolností na Zemi nachází i další kousek skládačky, nezbytný pro Moravcův plán na nakopání enlilských zadků a záchranu lidstva. Možná, jednou.

„Doneseš i něco pro Fifinku?“ požádala mě Amanda.
„Nevím, co jedí záchodové štětky.“

Tahle jedinečná česká space opera z per Kristýny Sněgoňové a Františka Kotlety ještě stále ani zdaleka nedosáhla svého vrcholu. Vražedné tempo, politikaření, nečekané zvraty, spojenci i nepřátelé, hromada vtipných hlášek a absurdních situací – to všechno dělá Legii Legií už od prvního dílu. V poslední recenzi jsme ale zmínili, že postavy se nám konečně začínají výrazněji vyvíjet, a to platí i nadále.

Přidejte si k tomu všemu notnou dávku nostalgie, vyvolanou návratem nejen na Zemi, ale přímo do Čech, a máte před sebou asi nejlepší díl celé série. Tedy, zatím nejlepší díl. Uvidíme, co na nás ti dva vymyslí příště…

„Vy jste si vážně mysleli, že bych dokázala z mlýnku udělat bombu? Za pět minut a pomocí šroubováku?“

 

Legie: Mrtvá schránka
Autor: Kristýna Sněgoňová
Nakladatelství: Epocha
Počet stran: 304
Vazba: Brožovaná
Rok vydání: 2022
Cena: 254 Kč

 

Komentáře

je to opravdu spíše promo. Není to špatný díl, ale poslední tři díly tak nějak mi zcela nesedly. Jestli je to tím Vodičkou ... ??? 

Ono taky pořád vymýšlet něco nového a to v horečném tempu a to jen ve dvou to táhnout není nic jednoduchého. Ale jo, pobavíme se a o to asi v takových sériích jde. A tak nějak to člověk v těchto nebezpečných dobách potřebuje. Ona i kspka optimismu pomůže.

Za mě je Mrtvá schránka jeden z nejlepších dílů legier. Je tam všechno - humor, napětí, akce, smutek. Na Legii mám právě ráda tu různorodost, to, žeje každý díl pojatý žánrově trošku jinak. A musím říct, že se kvalitativně pořád drží nahoře. ale jak říkám, je to jen můj názor - sto lidí, sto chutí. Já si u téhle série vždycky skvěle odpočinu.

Trošku nenormální milovnice písmenek, hororů (jak knižních tak i filmových), červeného vína a svých tří chlapů v chalupě.

Prostě Madla

Přidat komentář