RECENZE: John Scalzi, Jiná rasa

Článek od: Lucie Koucká - 19.08.2013

Ve světě budoucnosti amerického spisovatele Johna Scalziho lidstvo objevilo zhruba dvě stovky planet, ale pouze dvě vnímající rasy, Urai a Negad, obě na úrovni lovců a sběračů. Opačný případ, že my lidé bychom byli pro mimozemšťany jen pravěcí lovci, by však byl mnohem horší. Na planetě Zara XXIII, dějišti románu Jiná rasa, se nachází asi sto tisíc humanoidů a občas se mezi lidmi v méně důležité funkci objeví právě některý příslušník výše zmíněných ras. Těžařská společnost Zarathustra Corporation totiž musí dodržovat nařízení o sapientní rozmanitosti. A právě pro ZaraCorp pracuje vlk samotář Jack jako nezávislý dodavatel a hledač nerostných surovin.

„Víš, Jacku, já nejsem z těch, co všemu hned rozumí, ale i já pochopím, že když po své holce pojmenuješ kopec, který pak při těžbě rozkopou na hromadu sutin, tak to pro vztah není dobré znamení.“ (str.49)

Citace trefně vystihuje Jacka Hollowaye, žádná romantika se tedy v knize nekoná. Při zkušebním odstřelu (ano, zase odpaloval pes) se náhodou zřítí útes a objeví se díky tomu naleziště vzácného slunečního kamene. Ne nadarmo se říká štěstí v neštěstí. Tím začínají tahanice o práva k nalezišti a Holloway se stává středem pozornosti představitelů ZaraCorp. A na scénu přicházejí i původní drobní obyvatelé planety.

Musím se přiznat, že na začátku čtení jsem radostně výskala a zase si užívala Scalziho originální nápady. Že by kniha úrovně kultovní Války starého muže? Ne. Válka starého muže zůstane jediná a jedinečná. Úroveň dalších autorových románů  je klesající a přiznám se, že Příběh Zoe jsem ani neměla odvahu otevřít, a jak sám autor zmiňoval, nepsal se mu lehce. V Jiné rase je poznat, že John Scalzi netrpěl, a netrpí proto ani čtenář. I když vytknout by bylo co – třeba absenci technického vysvětlení vesmírného cestování a vůbec života na jiných planetách, chybí prokreslený svět budoucnosti, jak jsme zvyklí od jiných autorů. Scalziho realita je tak místy málo uvěřitelná. Zřejmě za to můžou moc černobílé postavy, nebo situace až moc připomínající Pandoru, planetu veskrze kladných a sympatických mimozemšťanů, na kterou vtrhnou zlí lidé a chtějí ji vytěžit až na dřeň.

John Scalzi připravil pro čtenáře v Jiné rase nemálo překvapení. Nic není takové, jaké se zprvu zdá, i když jedno je jisté: jednou právník, navždy právník. Takže kdo nemá rád právníky a soudní spory, čtení by se měl vyhnout. Komu nevadí, užije si chytré právnické kličkování a šťavnatou soudní řežbu.

John Scalzi: Jiná rasa (Fuzzy Nation)
Nakladatel: Classic
Překlad: Ivana Drábková
Obálka: John Harris
Rok vydání: 2013
Počet stran: 330
Rozměr: 105x175
Provedení: paperback
Cena: 329 Kč

Komentáře

Ještě bych dodala, že podle Scalziho Války starého muže se točí film v režii Wolfganga Petersena a premiéra je plánovaná na rok 2015. Přiznám se, že se na něj hodně těším a zároveň se hodně bojím, aby to filmaři moc nepodělali.

Přidat komentář