LIDÉ: Naše paní Františka

Článek od: Jan Kovanic - 25.07.2012

Famózní spisovatelka, Lady Fantasy, záslužná Mločice, neméně zasloužilá knihovnice a ochránkyně fondů z Národní knihovny, nejzasloužilejší babička, jeden z obnovitelů Obce spisovatelů, učitelka národa, tvůrkyně morfogenetického pole, mystifikátorka a ochránkyně chudých psů, koček a potkanů.

RECENZE: Vlado Ríša, Valdštejnova éra

Článek od: Martin Stručovský - 05.03.2012

Příběhem Valdštejnova éra pokračuje série historické fantasy Kroniky karmínových kamenů. Jeho autorem je zkušený matador české fantastiky Vlado Ríša, který se po Františkovi Novotném stává druhým zapisovatelem této kroniky. Ve svém příběhu nás provede třemi etapami – krátkým obdobím před vypuknutím I. světové války a následným konfliktem, aby to všechno zakončil v době zrodu první republiky.

INTERVIEW: Rozhovor s Františkou Vrbenskou o edici Kroniky karmínových kamenů

Článek od: Martin Stručovský - 16.05.2011

Františka Vrbenská, koordinátorka celého projektu, říká: „Houštinou české historie od pravěku až po budoucnost putují krvavě rudé krystaly, zlomky z turmalínové drúzy. Kdo ví, jak se červené drahokamy z hlubiny šumavských skal dostaly na povrch, kteří zlatníci je zasazovali do vzácných předmětů, nebo kde zůstaly ležet neopracovány a zapomenuty. Občas se vynořují z času, aby zasáhly do života těch, kteří je vlastní. Nesou štěstí i zoufalství, nejednou změní běh dějinných událostí – a znovu beze stopy mizí. Nepochybně působí silnou magií.“

Přihlásit se k odběru RSS - Kroniky karmínových kamenů