ANTIKVARIÁT: Fantastický lov #1 - Kir Bulyčov

Článek od: Petr Simcik - 10.02.2019

V tomhle nepravidelném seriálu, který bude dost záviset na mých úlovcích a schopnosti je přečíst a ocenit, bych vám rád představil známé i neznámé knihy, které lze sehnat z druhé ruky a stojí za to je mít. Zapomenuté poklady i stará vydání, na jejichž nové inkarnace marně čekáme, případně už jsme je vzdali.

RETRO RECENZE: Kir Bulyčov, Slyšel jsem Zemi

Článek od: Petr Simcik - 09.08.2017

Vydávat u nás v osmdesátých letech dvacátého století sci-fi není až zas takový problém. Dokonce ani překladovou. Když vezmete na milost fakt, že jedinými vydavateli jsou státní nakladatelství, že ediční plán se pořád tak trochu řídí politickým zadáním, takže některá témata jsou prostě tabu, dá se to.

UKÁZKA: Kir Bulyčov, Osada

Článek od: Redakce - 08.09.2015

Jak dlouho potrvá, než malá skupinka lidí, zbavená jakéhokoli kontaktu se zbytkem civilizace, propadne barbarství? Je pád do divošství omluvitelný, představuje-li jediný prostředek pro přežití v nehostinném prostředí? Jsou civilizace a její výdobytky tím, co nás definuje a dělá lidmi, anebo je to jen lehounký plášť, pod kterým se ukrývá naše pravé já, primitivní a zvířecí? 
 

SLOUPEK: Pět autorů, kteří se na mně podepsali

Článek od: Monika Slíva - 23.05.2011

Velmi živě si pamatuji, jak jsem nenáviděla čtení. Bylo mi šest, chodila jsem do první třídy a moje maminka, velká milovnice knih, chtěla, abych byla stejně „postižená“ jako ona, a pro TO se muselo něco udělat. Už odmalinka jsem milovala pohádky (a vydrželo mi to dodnes, jen se tomu říká fantasy). Babička s maminkou se mi jich něco načetly, ale najednou mě nutily, abych sama louskala písmenka. Jak já toho Robátka nesnášela a přála si, aby mu jelen Větrník šlápnul na krk a byl od nich navždy pokoj.

RECENZE: Kir Bulyčov, Alenka z planety Země

Článek od: pagi - 12.09.2006

Ačkoliv českým názvem a obsahem vůbec příběh navazuje na Alenku - či Alici - Lewise Carolla, dějištěm tu nejsou fantaskní světy v říši divů či za zrcadlem, ale podobně fantaskní svět sklonku jedenadvacátého století.

Přihlásit se k odběru RSS - K. Bulyčov