RETRO SCI-FI: Marketingové rakety - Dovolená na měsíci a pravá vesmírná raketa pro tebe a tvé přátele

Článek od: Petr Simcik - 02.08.2023

Tenhle článek rozhodně není o Falloutu, ale i on byl jednou z motivací k jeho napsání, takže si tu být zaslouží. Pak už to ale bude čistě o raketách, slibuju. Fallout obsahuje totiž opravdu hodně odkazů na počínající kosmický věk naší Země. Fallout 3 má celou lokaci s technickým muzeem, ve kterém najdeme raketu, jíž se ve Falloutu letělo na měsíc, a lunární modul. Pomrknutím na americká padesátá léta jsou také dětská hřiště, která všude ve Falloutu najdeme a jež obsahují prolézačku ve tvaru létajícího talíře. V neposlední řadě pak na tuhle dobu odkazuje čerpací stanice Red Rocket. Na tu narazíme na 100 % i v očekávaném seriálu ze světa Falloutu, jenž chystá Amazon, a já se opravdu modlím ke všem vesmírným hrůzám a spícím božstvům, aby dopadl dobře. Fallout New Vegas pak představil lokaci Repcon Test Site, která obsahuje kopuli s naprosto nerealistickými osobními raketami, jež jako by vypadly z padesátkových sci-fi (připomínají nejvíc Silvercup Rocket níže), které ale opravdu fungují.

Fallout 4 jde pak v tomhle ještě dál. Jednak v něm působí nakladatelství vydávající kosmické komiksy a točící filmy The Adventures of Captain Cosmos, ale hlavně ve svém datadisku obsahuje  celou kosmickou sekci v zábavním parku Nuka World. Na ten se ale podíváme v některém dalším díle. No a nakonec ve Fallout 76 najdeme dezorientovanou astronautku, která po apokalypse přistála uprostřed lesů a probrala se z kryospánku. O tom, že všemi díly se proplétá linka s mimozemšťany Zetany, ani nemluvě. Dnes to bude bez modelu, ale v některém z dalších článků bych se rád pověnoval právě falloutovým raketám. Dnes bych rád udělal úkrok stranou a spíš než že bych popisoval, co hrdina z některého Falloutu viděl a zažil, případně se věnoval smyšlenému roku 2077, zaměřím se na reálné období a věci, které je inspirovaly. Samozřejmě z mého pohledu – autorům do hlavy nevidím. Jakýsi retrofuturismus, který je typický pro celou sérii a jenž je z pohledu z minulosti prostě padesátkovým sci-fi. Moje oblíbená série pro mě tak bude spíš berličkou pro pohled do budoucnosti z naší minulosti.

Jak jsem se k tomu dostal... Začetl jsem se konečně do svých sci-fi restů, a tím největším je Heinlein. Jsem tomu ale strašně rád, že jsem se k němu dostal až teď, protože díky mojí vášni pro sbírání starých tiskovin, jsem k němu získal mnoho kontextu. Robert Anson Heinlein byl muž mnoha talentů a měl obecný přehled prakticky ve všech vědních oborech, kterých se sci-fi může dotknout. Řekněme si upřímně, že v padesátých letech to ještě nebylo úplně nemožné, ale obdivuhodné to je. K tomu kontextu: Momentálně se prokousávám jeho Historií budoucnosti, jak jeho soubor povídek, který u nás vyšel pod názvem Minulost napříč budoucností, pojmenoval editor John W. Campbell. Heinlein tohle označení neměl moc rád, ale když se podíváme na data vydání jeho povídek a do soudobých magazínů Science and Mechanics nebo Mechanics Illustrated, vlastně zjistíme, že Heinleinovy povídky jsou dost často beletrizované nápady, které tehdy běhaly éterem. A teď těžko říct, jestli Heinlein měl nápad a pak hledal v dostupné iteratuře jak ho srozumitelně realizovat, nebo tomu bylo obráceně.

Heinlein například ve spoustě svých povídek i románů pracuje s jaderným palivem jako zdrojem pro pohon rakety na měsíc, nebo ještě dál. Tenhle princip byl použit například ve filmu Destination Moon z roku 1950, na kterém se Heinlein také podílel, a notně rozebírán právě v populárních technických magazínech. Bylo by podivné, kdyby ne. Třeba květnový Popular Mechnics z roku 1950 se věnuje tomuto filmu a rozebírá v něm nastíněné technologie v praxi. V článku k Destination Moon Dr. Shue-Shen Tsien, profesor na CIT, popisuje tyhle principy, jako kdyby to byla otázka 14 dní, než se vyřeší všechny problémy, a v roce ´51 se může letět. Z jeho pohledu je problém jen ve velikosti reaktoru, jinak je vše vyřešené. Článek Rocket to the moon  No longer fantastic dream ale jde ještě dál. K mezikontinentálním, nebo dokonce vnitrofederálním letům touhle jadernou raketou. Ano, v roce 1950 očividně letadům už odzvonilo. A přesně tenhle celý koncept najdeme v mnoha povídkách z Heinleinova cyklu. Třeba Muž, který prodal měsíc obsahuje oba dva. Ale i v Občas to někde bouchne, která téhle povídce předchází, se dostáváme do budoucnosti, ve které je jádro sice velkým strašákem, ale zároveň je používáno na denní bázi prakticky na všechno, a pokud už je zmíněna raketa, ať už pro let v atmosféře nebo do vesmíru, že bude jaderná je jaksi samo sebou. Chemické palivo už je jen nouzové řešení. Není to ale pouze pohon. Celý ten technooptimimus té doby, kombinovaný s několika dalšími faktory, okořeněný omezenými znalostmi, je nakonec svým způsobem roztomile naivní i fascinující. O jádru to ale bude jindy. Mám rozečteno několik krátkých článků jak o mírovém využití, tak... no, řekněme z příručky civilní obrany. Dnes to bude o raketách. A co to má společného s prvním odstavcem. Inu, celý ten svět jako by Falloutu a jeho předválečné éře z oka vypadl.

Mimochodem pokud by vás Heinlein a jeho tvorba zajímala více do hloubky, máme tu velice fundované články Zireael a Jiřího Halamy:  

https://sarden.cz/2012-08-20-0105/velke-vesmirne-cykly-09-heinleinuv-propletenec

https://sarden.cz/2013-02-07-0005/uvaha-tercem-posmechu-jsme-my-dve-kariery-roberta-heinleina

Dovolená na Měsíci a pravá vesmírná raketa pro tebe a tvé přátele

Padesátá léta byla v Americe z hlediska výhledu do budoucnosti zlatý věk. Dozníval technologický boom druhé světové války, ekonomika pádila zběsile vpřed, začalo technologické soutěžení s Rusy, ale zároveň byla Amerika dostatečně vepředu, aby panoval všeobecný optimismus, a Sověti ještě neměli vlastní atomovku. Kosmický věk klepal na dveře a bylo to vidět všude. V komiksech, pulpech, knížkách, novinách, televizních pořadech, hračkářstvích a samozřejmě taky v marketingu. V televizi jste mohli sledovat Space Patrol, Bucka Rogerse, Flashe Gordona, a to byl teprve začátek. V kinech pak běžely takové pecky jako Den, kdy se zastavila země, Válka světů, Zakázaná planeta, (původní) Věc a desítky dalších filmů a seriálů, které se zaměřují na život na jiných planetách, mimozemšťany, roboty, a vůbec budoucnost lidstva ve vesmíru. Pak tu máme různé zábavní parky a naučné pořady. V roce 1955 například v pořadu Man in Space v Disneylandu vystoupil bývalý nacista Wernher von Braun, aby ukázal dětem raketu, s kterou poletí Američané na Měsíc! (https://www.youtube.com/watch?v=8zcU85O82XE) Nutno konstatovat, že s touhle raketou nakonec nikdo na Měsíc neletěl, ta finální byla o mnoho primitivnější a jednodušší, jak už to tak bývá. Ta Wernherova sestávala ze dvou stupňů, které byly prakticky více než raketami raketoplány. Wernerův koncept byl ale veřejně známý a diskutovaný už dříve, v roce 1953 se tahle raketa objevila například na obálce scifi magazínu Cosmos SF a autor očividně věděl, co kreslí. Ale to už odbočuji.

Není divu, že se tahle nálada propsala do americké společnosti i ve fyzickém světě a firmy v rámci marketingu investovaly nemalé peníze, aby se na kosmickém věku také trochu svezly. Dospělí, ale hlavně děti byly bombardovány ze všech stran neuvěřitelnými sliby, že až vyrostou, bude se létat na dovolenou minimálně na Měsíc, ne-li dál. Sloužící rodinní přátelští roboti budou běžnou záležitostí a zastřílet si z laserového blasteru, atomového diesintegrátoru či něčeho podobně cool také nebude od věci. Stačí počkat doslova pár let a budoucnost se dostaví.  Vznikaly kosmické lodě v životní velikosti, které obrážely různé akce, postávaly před supermarkety a promovaly tu značku bonbónů, tu pneumatiky, jindy zase dotyčný film či seriál, ze kterého pocházely. Lidé byli připravováni na kosmický věk plný zázraků.

Kraft Aerojet Training Space Ship

V některých případech pak takové vysloužilé rakety končily v různých celonárodních soutěžích. O co větší bylo tehdejší nadšení, o to nepochopitelnější je bohužel osud většiny těchto strojů.

Takový byl například případ "Kraft Aerojet Training Space Ship". V roce 1959 společnost Kraft Food přišla s masivní soutěží pro děti. Inzeráty se objevovaly doslova všude. Vyhrajte kosmické ceny! Stačí poslat kopii inzerátu a obal od Kraft marshmallows na adresu sídla společnosti a vyhrajete spoustu skvělých věcí s kosmickou tématikou. Teleskopy, měsíční auta, vystřelovače raket, modely kosmických lodí nebo obrovskou Hammondovu vesmírnou mapu. Zní to lákavě, že, ale hlavní cena je jen jedna. Reálná tréninková raketa pro tebe a tři tvé kamarády!

 Z inzerátu z roku ´59:

 You will be the envy of every boy and girl in America — if you win this Aerojet-General space-trainer giant! So realistic, it almost seems you could fly it to the moon! Just give it the winning name, it's yours! 

Samozřejmě že pro padesátkové děti bylo velkým lákadlem vyhrát mapu vesmíru, blaster nebo model rakety, ale vyhrát kosmickou loď v životní velikosti? To by bylo něco! Nabízí se otázka, kam to dát, :) ale v USA je mnohem více prostoru a větší zastoupení rodiných domků proti bytům, takže v tom bych problém neviděl. Ona vysněná raketa byla lákadlem o to větším, že ji vyrobila právě firma Aerojet, která se podílela na skutečných raketách pro NASA. Inzerát lákal dále na to, že k funkčnímu silmulátoru dostane výherce i čtyři skafandry vycházející ze skutečných! Tedy abychom byly přesní – ze skutečných ze seriálu Rakeťák z roku 1950. Kraft sliboval, že se rozhodně nejedná o hračky, ale reálné vybavení, resp. vybavení nejblíž skutečnosti, ke kterému se děti budou moci kdy dostat. Děti mohly ve skafandrech sedět za řídícími pulty, mačkat knoflíky, otáčet páčkami a sledovat na obrazovce ve špičce rakety svůj let vesmírem.

Simulátor byl postaven a poprvé předveden v roce 1959, absolvoval tour po státech a následně byl zařazen do soutěže. Zmínka o něm je například v Oakland tribune z 10. září 1959, kdyby to někoho zajímalo. :) Má fotku na straně 43. Každopádně v soutěži ho vyhrála jakási dívka z předměstí St. Louis v Missouri a darovala ho své základní/střední škole. Tady se prameny různí, protože pamětníci tvrdí, že ji viděli před Riverview Gardens Senior High v St. Luis ještě v roce 1967.  Základní/střední škola pak umístila simulátor na pozemek Missouri Department of Mental Health, což předznamenalo jeho konec. Na konci šedesátek s přibývajícím strachem z jaderné války děsila raketa na pozemku nemocnice pacienty, a tak byl někdy po tom roce ´67 simulátor sešrotován na pokyn vedení.

Kraft Aerojet Training Space Ship nebyla jedinou raketou, která, obrazně řečeno, létala po státech. Například Ralston Space Patrol Rockets nebo Santa Claus Rocket. :) Každopádně pokud jste nevyhráli Kraft Aerojet Training Space Ship, ještě pořád jste nemuseli věšet hlavu. Kolem roku ´50 běhal časopisy inzerát na sedm stop dlouhou dětskou loď se vším všudy. Atomový motor nevyjímaje. Vše samozřejmě z několika vrstev plastu, ale... Samozřejmě tohle bylo pro opravdu malé kosmonauty, ale dokazuje to, že nadšení bylo tehdy značné.

 

 Santa Claus Rocket 

Dokazuje to i Santa Claus Rocket, kterou v padesátých letech postavil Lloyd Laster z Texasu. Raketa je v tomhle případě hodně nadnesený termín, protože víc než co jiného je to prostě autobus, ale i pokus se počítá. Taková Santova raketa vypadala jako něco, co by se mohlo prohánět v nějaké podivné vesmírné parodii na severní pól. Nechyběly lyžiny, pro raketu typická kulatá okna a také dva indiferentní motory, které mohly být stejně raketové jako varpové, pokud by něco takového v době vzniku existovalo. Předek celé "rakety" pak evokuje klasické polární vozidlo. Takto vybaven objížděl tenhle texaský Santa obchodní domy a parkoviště u velkých měst na jihu a jihozápadě Spojených států, aby povozil děti se svou partou elfů. Samozřejmě za úplatu od obchodního domu, protože Santa dokáže pořádně zvednout tržby. Taková záležitost ve Státech pořád funguje, jen dnes jde o Polární expres všeho druhu. 

 

Merry Christmas Shreveport! Santa’s Rocket Ship dorazila před obchodní dům  Sears, Roebuck and Co. na Southern Ave. v Shreveport v říjnu 1967.  Kapacita 65 dětí

1960s & 1970s, the Santa Claus Rocket Corporation - Lloyd B. Laster jako jeho hostesky, pilot a copilot. Santa’s Rocket Sleigh, Santa’s Rocket Ship a Santa’s Space Sleigh  

 Santa's Rocket Sleigh jsou vyrobené z hliníku  a 800 stop skla a plexiskla. Kapacita 120 dětí

Každopádně Lloyd Laster tehdy objevil díru na trhu a jeho business s vesmírným Santou běžel až do roku 1974, kdy se Lloyd odebral do penze. V té době už měl malou flotilu pěti Santových samohybů. Záměrně neříkám raket, protože krom nich provozoval i regulérní vesmírné sáně. Vozidla pak ještě pár let provozovala Santa Claus rocket corporation i bez Lastera. V té krátké době mezi Lasterovým důchodem a koncem Santova vesmírného snu se k nim přidaly ještě obchoďákové stánky – Santův měsíční přistávací modul. Ano, zní to šíleně, ale je to tak. Pak už ale vozidla opravdu dosloužila a zamířila na smetiště dějin, respektive smetiště George a Beth Jacobsových, kde čekaly třicet let, dokud nevznikl Mukluk Land. Poslední funkční Santovu raketu pak najdete právě v Mukluk Landu na Aljašce. Jacobsovi raketu nejen zachovali jako výstavní torzo, ale opravili tak, aby mohla být pravidelnou součástí místních oslav čtvrtého července.  

https://muklukland.com/ 

Ralston Space Patrol Rockets, The Silvercup Rocket a další

Vraťme se ale od bizáru k vážné práci. Ralston Space Patrol Rockets jsou někde na půli cesty mezi Kraft Aerojet, která si hrála na "skutečnou," a oním Santovým monstrem. Jde o raketu ze seriálu Space Patrol, jak už sám název napovídá, a tak si nikdy nehrála na něco skutečného. Na druhou stranu všechny ty papundeklové seriály a filmy té doby se braly vážně a předjímaly budoucnost, takže vlastně babo raď, kam ji zařadit. Ze stejného ranku pak byla The Silvercup Rocket ze seriálu Rocky Jones, Space Ranger. A poslední, Luer Space Ship, je opět ze Space Patrol. Tyhle rakety objížděly Spojené státy a sloužily hlavně k přitáhnutí malých zákazníků a jejich rodičů. Je legrační, že i když jste díky nim jako malí pasažéři mohli po úmorné frontě dostat vesmírnou instruktáž, vidět interaktivní film, pokecat s pravým vesmírným rangerem nebo dostat certifikát, že jste v té lodi obletěli Mars a Jupiter, případně přistáli na Venuši, ve skutečnosti šlo třeba o prodej párků nebo toustového chleba, které zakoupili venku nudící se rodiče. https://www.youtube.com/watch?v=L0ei2cjo384

Jelikož se společnosti snažily vytěžit z kovových monster maximum, stejně jako u Kraft Aerojet rocket pořádaly soutěže. Ricky Walker se v roce 1954 stal na nějaký čas nejšťastnějším dítětem ve Washingtonu v Illinois, když se u domu jeho rodičů objevila výhra ze soutěže The 'Rolling' Ralston Rocket Clubhouse. Bohužel stejně jako u ostatních raket i tahle výhra měla na objekt devastující účinky. Rodiče ji po opadnutí Rickyho zájmu prodali kočovné společnosti za 1000 dolarů, což v té době nebyly vůbec špatné peníze, a raketa zmizela z povědomí až do roku 1985, kdy ji Rick DeMeis objevil v sousedství na pozemku jedné stavební společnosti, reznoucí a zapomenutou. Bohužel po pořízení posledních snímků ji ona společnost dále prodala do starého železa.  

Ricky Walker v raketě –  V raketě byla klubovna se stolem, židlemi, skládacími pohovkami a dalším vybavením. Foto http://spacemanstoychest.blogspot.com/2011/01/day-ricky-won-rocket.html

Ralston Rocket v noci na Walkerovic příjezdové cestě

Silvercup Rocket a Luer Space Ship na tom byly s historií velmi podobně a také skoro skočily na šrotišti. Naštěstí se u obou našla parta nadšenců, která je na poslední chvíli z pomyslné popelnice vytáhla. Luer Space Ship dlouhou dobu ležela na jednom z kopců nedaleko silnice 69 v Arizoně poblíž Perescottu, kde ji našli John a Peter Kleemanovi, dva nadšenci do všeho retro-kosmického, a odtáhli ji přes Státy až do Connecticutu – kde jsem na ni narazil já, a proto to celé píšu. :) Zde ji vyčistili od padesáti let nánosů či nezvaných obyvatel a v zachovalém, i když nezrekonstruovaném stavu ji vystavují ve svém malém Space Age Museum, kde čeká na finanční injekci.

Silvercup Rocket se momentálně nachází v Air Zoo Aerospace & Science museum v Portage v Michiganu a s podobným příběhem také čeká na restaurování a na malé vědecké museum. Jediná výhoda oproti předchozímu případu – i když jak se to vezme – byla, že byl znám vlastník rakety. Dlouho ji nechtěl jako velký fanda Space Patrol prodat a přesvědčil ho až dobrý a detailní plán muzea. 

To jsou příběhy padesátkových raket. Rozhodně ne všech, ale těch nejznámějších, které brázdily americké silnice, určitě. 

Komentáře

V šedesátkách a začátkem sedmdesátek se tu prodávaly pastelky v plechových krabičkách s "kosmickou" tématikou na víčku. většinou je pokrývaly scifizující variace na V-2 a různých sci-fi vizí, ale mezitím se proháněly i další stroje, jejichž předlohy (často překvapivě skutečné) se občas objevují jako modely. Většinou šlo o sovětské či v SSSR dokončené německé raketové kluzáky (DFS 346, Cybin 5-1 a 5-2, experimentální letoun NM a podobně), což bylo v té době  vzhledem k sovětskému utajování čehokoliv celkem kuriózní.

A přímo k obsahu - kdysi jsem na tytrubce viděl nějakou pravěkou verzi Flashe Gordona, kde byla raketa z obytného auta (jakési dřevní formy karavanu) a v notně primiticních tricích obří mimozemskou faunu hráli lehce domaskovaní leguáni.

Konečně jsem se prokousal tvým článkem a je to totální bizár :-D představit si, že mé děti v nějaké soutěži vyhrajou vesmírnou raketu a přivezou mi to před barák :-D 

Pro Američany - tenkrát - nejspíš ani ne. Koneckonců Bradbury někdy tou dobou, kdy se tyhle věci děly, napsal povídku o tatínkovi, který dětem postaví raketu ztoho, co najde na šroťáku, a Heinlein rovnou celý román o klukovi, který v podobné soutěži vyhrál skafandr...

Přidat komentář