Když slavní autoři píšou pro děti

Článek od: Tereza Kučírková - 29.07.2022

Možná se vám stalo, že máte děti. A možná jsou ještě malé na to, abyste jim předčítali cokoliv, co by se blížilo vašemu vkusu. Mám na mysli například Harryho Pottera nebo Narnii. A tak trpělivě čekáte a téměř z paměti čtete Pejska a kočičku nebo Krtečka. Jenže když už desátý večer po sobě Krteček potřebuje nové kalhoty s kapsami a stálé dokola opakuje celé martýrium k jejich získání, zákonitě vám začne cukat oko a vloudí se k vám stesk po vašich oblíbených autorech. A nenapsali oni náhodou i něco pro malé děti? Odpověď je samozřejmě ano, jinak by byl tenhle článek dost krátký a zbytečný.

Terry Pratchett – král humoristické fantasy se tvorbě pro děti věnoval poměrně dost. V češtině vyšly celkem čtyři sbírky pohádek. Sbírka Falešný plnovous vánočního dědečka se nese v náladě vánočních svátků a nabízí netradiční pohled na sváteční zvyky a slavné koledy. Draci na hradě Ruinově nebo Ježibabin vysavač okouzlují čtenáře nespoutaností příběhů. Stačí se sehnout a pozorně se zahledět na koberec, kde prožívají své každodenní starosti i radosti Kobercoví lidé. Můžeme se setkat s prvním pravynálezcem, vydat se na lov Sněžného muže a zažívat další skvělé příběhy plné dobrodružství.

Neil Gaiman – ani autor Amerických bohů v tvorbě pro děti nezahálel. Kniha Naštěstí (ne)máme mléko začíná nesmírně dramatickým problémem. Jednoho rána v obyčejné rodině dojde mléko a není si co nalít na cereálie. Co teď? Řešení této zapeklité situace se neobejde bez vesmírných příšer, stegosaura nebo poníků. Poznámka pod čarou, tahle kniha u nás doma vede. Odd a mraziví obři vypráví příběh malého Vikinga, který po smrti otce odchází z norské vesnice. Když na cestě potká medvěda, lišku a orlici, konečně se na něj usměje štěstí. Noví kamarádi totiž nejsou jen obyčejná zvířata, ale uvěznění severští bohové. Pirátský guláš vyšel teprve letos, ale slibuje dobrodružství pohupující se na rozbouřených vlnách oceánu. Jak se vyvine příběh dvou sourozenců, když jim rodiče místo slečny na hlídání přivedou piráta s hákem místo ruky a s ním i celou drsnou lodní posádku?
Gaiman měl velmi šťastnou ruku při volbě ilustrátora. Partnerství s Chrisem Riddellem, který knihy bohatě doplnil nádhernými ilustracemi, funguje skvěle.

Aldous Huxley – autor slavné satirické antiutopie Konec civilizace vydal jedinou dětskou knihu Vrány z Hruškovic, ta byla navíc roky ztracena. Hlavní postavy Paní Vránová, pan Vrána, pan Sova a Pan Had mají víc lidských vlastností než těch zvířecích a provázejí čtenáře úsměvným příběhem s ponaučením. Dialogy zvířat jsou na dnešní dobu možná příliš otevřené a dospělé, ale i tím je kniha ojedinělá a poskytuje netradiční zážitek.

Ian Fleming – i otec Jamese Bonda se pustil do dětské tvorby, ale od agenta s povolením zabíjet se neodvrátil moc daleko. Tatínek z rodiny Popplových, vynalézavý a neohrožený kapitán, je totiž velmi podobný hrdinnému agentovi. Kouzelné autíčko popisuje cestu Popplových do Francie. Nejedná se ale o obyčejnou dovolenou, jejich vůz totiž umí létat i plout po vodě a navíc se sympatické rodince do cesty připlete i banda prohnaných lupičů.

Dan Brown – autor celosvětového hitu Šifra mistra Leonarda dětem věnoval knihu Divoká symfonie. Jak je pro Browna typické, i tady spojuje příběh s básničkami, šiframi a tentokrát i hudbou. Knihu si můžete vychutnat klasicky formou tradičního čtení nebo i s doprovodem orchestrálních skladeb, jež složil sám autor, pomocí aplikace. Bohatě ilustrovanou publikací provází maestro Myšák se svou věrnou taktovkou a seznamuje čtenáře se svými zvířecími kamarády. Každá strana je věnována jinému zvířátku, představuje těžkosti, omezení ale i radosti jejich každodenního života, které formují ponaučením pro čtenáře.

J. K. Rowling – napínavý příběh o přátelství chlapce a plyšového prasátka plný kouzel, takové je Vánoční prasátko. Jack a jeho plyšová hračka jsou nerozlučitelní. Prasátko se však ztratí. Naštěstí se vše odehrává v zázračné době Vánoc, kdy hračky ožívají a Jack se vydává na dobrodružnou výpravou za záchranou kamaráda.

Andy Weir – po sci-fi jízdách Marťan nebo Artemis připravil Andy Weir komiks Mezi světy. Alenka z Říše divů, Wendy ze Země Nezemě a Dorotka ze Země Oz se potkávají na internátní škole. Tohle trio nepatří zrovna mezi vzorné studentky a místo psaní úkolů přeskakují mezi světy. A musí se pak potýkat s problémy, které nastanou, když se kapitán Hook seznámí se Zlou královnou.

Knížek pro nejmenší čtenáře od autorů převážně píšících pro dospělé bude jistě víc a neváhejte se o ně podělit v komentářích. Nutno říct, že značná část této tvorby není překládána. Za všechny jmenujme třeba Up in the tree od Margaret Atwood, autorky Příběhu služebnice, nebo Chicken in the kitchen Nnedi Okorafor známé především sci-fi románem z afrického prostředí Kdo se bojí smrti. Úskalí těchto knížek je nasnadě, z jejich obálek se neusmívají Disney princezny ani nepomrkávají štěňata z Tlapkové patroly. Ale třeba je vaše děti vezmou na milost. Aspoň občas.

 

Chcete ještě víc inspirace? Přečtěte si článek o českých autorech fantastiky, co napsali knihu pro děti.

Komentáře

Dorotka, Alenka a Wendy v jednom komiksu? To už tu bylo, akorát že ne od Weira, ale od Moora - a není to moc pro děti. (Což tedy, odhaduju, Weirova verse taky ne, aspoň ne pro ty malé. Už zasazení do internátní školy napovídá, že by to mělo být spíš pro odrostlejší...)

A pak je tu, samozřejmě, ten háček, že nakolik vlastně dnešní děti (i dospělí) původní dobrodružství oněch tří děvenek znají. Což nevím a netuším: pro moji generaci (a ještě dlouho potom) byla běžně dostupná jen Alenka, kdežto Petra Pana i zemi Oz jsme snad až do roku 2000 znali pouze z narážek v jiných dílech... (Ten strašlivě zkrácený výcuc, který někdy začátek devadesátek vyšel pod názvem "Petr a Wendy", nepočítám.) 

Přidat komentář