UKÁZKA: P. Craig Russell - Neil Gaiman, Druhá kniha hřbitovní

Článek od: David Hálek - 05.03.2017

Vychází druhý závěrečný díl komiksové Gaimanovy Knihy hřbitovní: Čeští čtenáři budou mít konečně před sebou celý, téměř čtyř set stránkový grafický román.

Příběh chlapce vychovávaného po rodinné tragédii přízračnými obyvateli hřbitova odkazuje názvem i dějem ke „Knihám džunglí“ Rudyarda Kiplinga. V knize Neila Gaimana se však průvodci tajuplným světem stali upír Silas a náhradní rodinou umrlci.

V právě vycházející druhé části komiksu se po jedenácti letech hřbitovních dobrodružství snaží chlapec pojmenovaný svými opatrovníky Nikdo poznat i lidský svět. A poznat také vraha své rodiny a obrátit role.

Stát se z oběti lovcem.

Dospělí čtenáři oceňují to, že legendární příběh v hororovém pojetí je i výtvarným zážitkem. Stejně jako v první knize se setkáme s řadou renomovaných výtvarníků, kteří osobitě pojednávají jednotlivé kapitoly a přitom udržují titul kompaktní. Mladší čtenáři se zase snadno identifikují se vzpourou proti vychovatelům, pocitem jinakosti i snahou někam patřit. Stejně jako Nik(do) se konfrontují se světem adolescentů, který si ve své krutosti často nezadá s nástrahami neživých.

Za knižní předlohu komiksu dostal Gaiman řadu cen v kategorii dětské literatury (Carnegie Medal, Newbery Medal, cenu Hugo za nejlepší povídku Science Fiction a cenu magazínu Locus).

Komiksová adaptace Knihy hřbitovní do podoby obrazové novely je do dvou svazků rozdělena kvůli svému rozsahu. „První knihu hřbitovní“ vydalo Comics Centrum na podzim 2016 a je dosud v prodeji.

 

Ohlasy:

„Neil Gaiman kráčí ve stopách dávných vypravěčů, utkal příběh, který má nezapomenutelné kouzlo.“ - New York Times

„Předloha comicsu byla vynikající. Už v Gaimanově knize byly jasně čitelné všechny paralely mezi knihou džunglí a hřbitovní. Smečka vlků x smečka duchů, Baghíra x upír Silas. Stejně tak kompletní kniha byla skvěle zpracována a se scénářem na comicsu tak nebylo "příliš práce". Tedy ubyla ta námaha spojená s vymýšlením, adaptace knihy do panelů a bubliny totiž taky není žádná brnkačka. A to, že převedení knihy do comicsu Craig Russel nijak neodflákl a zachoval všechno více i méně důležité dokazuje i fakt, že počet stran dvou comicsových knih převyšuje knihu zhruba o třetinu.“ - Geekcave.cz

„Na poměry Comics Centra o něco zvětšený formát podtrhuje tradičně pečlivou a kvalitní přípravu českého vydání. Kniha působí opravdu přepychově po všech stránkách včetně překladu, tisku a kvality papíru. “ - casopisxb1.cz

 

Neil Gaiman + P. Craig Russel, David Lafuente, Kevin Nowlan a Galen Showman: „Druhá kniha hřbitovní“

V prvním českém vydání vychází v překladu Jana Kantůrka v nakladatelství Comics Centrum

Vázaná kniha s matným přebalem a zlatoražbou, 168 barevných stran, MOC 599,- (u nakladatele s výraznou slevou)

Doporučený věk 10+

Neil Gaiman (1960) se narodil ve Velké Británii, ale žije v USA. Původním povoláním novinář se prosadil jako autor sci-fi a fantasy. Proslul jako autor série Sandman. Spolupracoval i s legendárním Terrym Pratchettem. Podle jeho knih bylo natočeno několik filmů, na základě stejnojmenné předlohy například Beowulf nebo Hvězdný prach. Letos by se měl představit televizní seriál Američtí bohové. Nakladatelství Comics Centrum už vydalo česky jeho knihu Koralína a příběh ke stejnojmennému albu Alice Coopera Poslední pokušení.

Přidat komentář