RECENZE: Jan Č. Galeta (ed.), Hry s příběhem: Volání divočiny

Článek od: Redakce - 20.11.2016

Napsal: OSK

Vychází již třetí antologie, která čtenářům představuje povídky z českých herních světů. Tentokrát je jejich společným jmenovatelem divočina ve všech možných podobách.

Antologii otevírá povídka Váha přísahy ze světa Taria od Josefa Straky, která boduje atmosférou a výborně pracuje s prvky slovanské mytologie.

Hned čtyřmi povídkami je v antologii zastoupen herní svět Asterionu. Dcery lesa od Radovana Kolbaby zaujmou především nejistotou, zda se hrdinové dožijí poslední stránky. V povídce Mé jméno bude znít vrací Hanina Veselá na scénu hrdinku Magnólii. Potěší dobře zvládnuté vykreslení postav, jejich motivace, i chování v krizových situacích. Šarlatová křídla smrti Jany Poláčkové nepostrádají dostatek akce, dynamiky, ale hlavně je zdobí výborně zpracovaná temná spodní linka. Jsou zkrátka zajímavým počtením. To se ale nedá říci o Životu lovce, který se Jakubu Štádlerovi rozpadl pod rukama.

Z herního modulu Svět potomků bohů nejvíc zaujme povídka Ozvěna starého příběhu, protože Michaela Portychová zajímavým způsobem využívá řeckých pověstí pro vytvoření vlastní verze příběhu.

Tropický kraj divů sester Lukačovičových čtenáře zavede nejen do světa Unknown Armies, ale také doopuštěného lunaparku. Text vyniká hororovým laděním a chytlavou kombinací magie, mystiky a technologií.

Zlatým hřebem antologie se stala Kelpie Ondřeje Netíka ze světa Imaginárium. Netík dokazuje, že je skvělý vypravěč a předvádí perfektní práci na vysoké úrovni.

Mezi klady antologie lze počítat čtivost a dobrou práci s reáliemi přinášející rozmanitost v závislosti na nastavení jednotlivých prostředí. Naopak zamrzí přítomnost občasných chyb, povětšinou stylistického či technického rázu. Je to daň za odvahu dát prostor i veřejnosti méně známým autorům. Celkově lze ale antologii Hry s příběhem: Volání divočiny hodnotit kladně, protože povídky fungují i bez nutnosti znát jednotlivé světy, v níž se odehrávají.

 

Volání divočiny

Autor: Jan Č. Galeta

Formát: 160 x 110 mm

Vazba: brožovaná

Jazyková redakce: Markéta Špoková

Odpovědná redakce: Jiří Reiter

Obálka: Houda Ouns Maaroufi

Ilustrace: Jonáš a Kryštof Ferencovi

Počet stran: 432

ISBN: 978-80-87761-24-3

Cena: 289

Rok: 2016

Seznam povídek, které v knize najdete:

·           Váha přísahy (Josef „Armon“ Straka)

·           Dcery lesa (Radovan Kolbaba)

·           Mé jméno bude znít (Hanina Veselá)

·           Život lovce (Jakub Štádler)

·           Šarlatová křídla smrti (Jana „Elinor“ Poláčková)

·           Řezno 1872 (Jonáš a Kryštof Ferencovi)

·           Volání jaguára (Barbora Legátová)

·           Ozvěna starého příběhu (Michaela Portychová)

·           Krkavec a vlk (Jan Hamrlík)

·           Tropický kraj divů (Lucie a Petra Lukačovičovy)

·           Kelpie (Ondřej Netík)

Komentáře

Přidat komentář