LITERATURA: UKK 68: Marvel - Počátky: 60. léta

Článek od: David Hálek - 30.07.2015

Proč tu je najednou článek o čísle z Ultimátního komiksového kompletu? Čtěte a dozvíte se víc.

Ultimátním komiksovém kompletu (dále jen UKK) vás čtenáře pravidelně neinformujeme. Pro ty, co neví, UKK je komiksová série, jež představuje vybrané příběhy ze světa Marvelu, klíčové situace a milníky Marvel universa, třeba Občanskou válku nebo Tajné války superhrdinů Marvelu, a oblíbené hrdiny jako Iron Man, Hulk a Wolverine. Na tom ale není nic zvláštního, takových komiksů je plný internet a i police knihkupectví a komiksových obchodů. Proč tedy teď?

Šedesátá osmá kniha (ano, už jich je tolik, a dalších skoro šedesát zbývá) nám totiž přináší něco dosud nevídaného – komiksy, ve kterých se úplně poprvé představili naši oblíbení superhrdinové. V režii legendárního Stana Leeho si můžete vychutnat takové kousky jako Amazing Fantasy #15. Že vám to nic neříká? V tomto čísle se poprvé v historii ukázal Spider-Man. Čeká nás i první pohled na Iron Mana, Ant-Mana, dokonce i první dobrodružství Avengers a X-Menů a dalších oblíbených hrdinů a týmů.

 Vraťme se k Amazing Fantasy #15. Komiks má dnes tak ohromnou historickou a kulturní hodnotu, že cena za originální výtisk se pohybuje někde kolem půl milionu dolarů! Jo, půl mega za dvacet ošoupaných stránek, není to síla? Jistě, jedná se o sběratelskou záležitost, kterou kupec již nikdy v životě nevytáhne z nedobytného sejfu. Kam tím ale mířím? Že za směšnou částku 250 korun můžete vlastnit hned deset takovýchto klenotů, jejichž originální hodnota se blíží ke hvězdám.

Ještě bych vás měl asi varovat, že samotné příběhy jsou přinejlepším úsměvně hloupoučké. Nejedná se o žádné epické formáty Tajné invaze a podobných kousků, nýbrž o pokusy vytvořit něco nového a nevídaného. Před padesáti lety byl třeba Hulk absolutní horor, i když dnes se vám jeho první příběh může zdát opravdu trapný. Ale o to tu nejde, my tu mluvíme o sběratelské hodnotě. Pokud chcete mít doma skvosty, jež by vás normálně přišly na statisíce dolarů, neváhejte a přidejte si tuto nostalgickou záležitost do své knihovny! UKK 68 najdete do čtvrtého srpna na pultech trafik, nebo na crewáckém e-shopu.

Komentáře

Přidat komentář