RECENZE: Jeaniene Frostová, Předurčena do hrobu (Noční lovci 4)

Článek od: Monika Slíva - 08.06.2014

Cat, poloviční upírka s horkokrevnou hlavou a prořízlou pusou, která často mluví rychleji, než její hlava myslí, je Předurčena do hrobu. Co jiného byste taky čekali?

Po šesti letech neustálých bojů s někým, za někoho a proti někomu, po bitvě s vlastním upírským otcem, po fingované smrti a šéfování tajné protiupírské jednotce a poté, co si konečně s Bonesem (jejím upírským milencem a bývalým nájemným zabijákem) řekli ano a stvrdili vzájemné pouto krví, by si snad zasloužila trochu klidu a lenošení, třeba na lodi, daleko od lidí, nelidí a vůbec od všeho.

Vytoužená idylka samozřejmě netrvá ani tak dlouho, aby se stihla spálit na slunci, když se jí do snů začne nabourávat jakýsi Gregor. Podle všeho je to Mistr upír, starší a silnější než Bones a na Cat si činí nárok. Tvrdí totiž, že je jeho ženou již od jejích šestnácti, a odkazuje na události, o kterých ona sama nemá ani tušení. Krkolomná cesta k rozuzlení podivné situace se dvěma upířími manžely bude (jak jinak) lemována nebezpečím a mrtvolami. Na jejím konci bude jiná Cat a nebude to jen ona, kdo se změní.

Jednotlivé díly série Noční lovci mají jednu nespornou výhodu. Autorce se daří vkládat do nich odkazy na události minulé, aniž by k smrti unudila fanoušky a znalce okolností. Zároveň ale nenásilně poskytuje ve zkratkách potřebné základní znalosti o světě a postavách i pro nově příchozí čtenáře, nebo pro ty, kdo čtou po dlouhé prodlevě a zapomněli některé detaily. Troufám si tvrdit, že skutečně vůbec nevadí, když začnete sérii číst třeba od tohoto čtvrtého dílu. Přinejhorším vás to nasměruje k přečtení všech předchozích částí, ale rozhodně neodradí od čtení kvůli nepřehlednosti situace či vztahů.

Cat a její matka Justýna, Bones, Mencheres, Vlad a další nemrtví i živí protagonisté jsou stále stejně k nakousnutí. Vtipní, cyničtí, smrtonosní, nabití sexem i věčnou ostražitostí. Život nemrtvých má svá pevná pravidla a staletími prověřenou klanovou hierarchii. Ale! Každý přece ví, že stejně jako ghúlovi se useknutá hlava už zpátky nasadit nedá, stejně tak se nedá stříbrným nožem prokláté upíří srdce zpátky zacelit. Někdo sbírá brouky, někdo lepí modely ze sirek a někdo žije stále na hraně života a smrti – té doslovné, ze které už není návratu. Pro hrdiny takových knih, jako jsou ty o poloupírce Cat, je balancování na ostří stříbrného nože denním chlebem. Těžko by čtenáře nadchlo číst si o kurzu vyšívání nebo vaříme s upírem stokrát jinak.

Urban fantasy, paranormální romance, hardcore červená knihovna pro divné holky, říkejte si tomu, jak chcete. Jde o to, jak se hraje, a ne co se hraje. Chlapům taky nikdo nepředhazuje, že čučí dokola na fotbal a řvou gól, až se třesou šroubováky ve sklepě.  A Jeaniene Frostová rozhodně nehraje žádný okresní přebor, spíš Premier League, a tam není nouze o rychlé dějové zvraty ani o infarktové situace. Nezklame vás ani počtvrté a naservíruje vám pěkná, šťavnatá a krvavá překvapení i přísliby do dalších dílů.

Tak šup na hřiště, vlastně do hrobu!

 

Jeaniene Frost: Předurčena do hrobu (Noční lovci 4)
Překlad: Petra Kubašková
Nakladatelství: Fantom Print
Obálka: Larry Rostant
Rok vydání: 2013
Vazba: pevná
Počet stran: 239
Formát: B6 110x165
Cena: 239,-Kč

Recenzi napsala: Monika Slíva Dvořáková

Komentáře

Když už jsi použila to fotbalové přirovnání, tak Frostová možná hraje nejvyšší ligu, ale ještě nemá na přední příčky, které podle mě okupují Patricia Briggs se svou Mercy a těsně v patách Ilona Andrews se svou Kate Daniels. A pak je tu LKH s Anitou, která je chvíli nahoře, chvíli dole, ale taky už to táhne přes dvacet let a dvaadvacet dílů, takže je v podstatě veteránka, která se stala mnohým autorkám inspirací a přilákala k tomuhle subžánru první diváky, tedy čtenáře. :)

S Frostovou se může směle měřit Kalayna Price se svou Alex Craft, bohužel zatím odehrála jen tři zápasy, ale velice kvalitně :) Keri Arthur se svou Riley zvedá diváky ze sedaček, protože se prostě umí správně hýbat a roztočit to ;)

A co se týká Cat - v prvním díle mi nejvíc vadila ona, chovala se jako protivná malá holka, další díly už byly lepší, nejvíc se mi líbil asi ten třetí. Bohužel mi přijde, že tahle série je jedna z těch, co staví na jiskření mezi hlavní dvojicí, a jak už mají svůj vztah v pohodě (tedy poté, co si projdou tenhle nečekaný trojúhelnik ve 4. díle), tak už to není úplně ono - tzn. díly 5 a 6. Poslední sedmý jsem ještě nečetla.

 

K reakci mě vybudila tvá poznámka o Patricii Briggs. Přesně s tebou souhlasím, pávě čtu poslední Mercy a zrovna si říkám, jak je autorka mistriní v dialozích, situacích a jak nemá ve svém světě/příběhu jedinou nesrovnalost či trhlinku. Až na šestý díl se jí všechny povedly a nové nejsou vyčpělé, jak se u delších sérií stává. Noční lovce od Frostové nečtu, takže k tomu nemám co říct :-)

 

No já si prostě nemůžu pomoct, mám tuhle partičku fakt ráda a pravověrní Anitomilci mě nebudou mít rádi, ale Anitu to zatím strčí hluboko do kapsy:-) Teda aspoň pro mě...

No jen počkejte, já se vrhnu na Mercy a na Magii, hned jak skoncuju s Cat:-) A jsem na fakt zvědavá, jestli se konečně někde shodnem - uvážím-li, že já čarodějku Rachel Morgan od Kim Harrison považuju za to nejpovedenější, co jsem zatím četla a tebe moc nebrala a podobné je to s Nočními lovci a obráceně s Anitou, které jsem ani potřetím dílu zatím pořád nepřišla pořádně na chuť...

No ale když i Lucka tvrdí, že Mercy je fakt dobrá...

Jo a pak mi napadla ještě jedna zrzka, na které se shodnu s vámi oběma (tedy aspoň u prvního dílu, protože o druhém jsme se vlastně nikdy podrobně nebavily) a to je Markétina Tori a její vlkodlaci, u které jsem já osobně i po přečtení druhého dílu přesvědčená, že by snesla jakékoliv srovnání s výše uvedenou ligou  a uhrála by cokoli s prstem v nose a její jediný "problém" je ta čeština, která jí drží za ocas v české kotlině!!

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář