RECENZE: Ladislav Szalai, Půltá planeta

Článek od: Lamanai - 17.10.2012

Když jsem na čtečce otvíral Půltou planetu Ladislava Szalaie, bál jsem se, abych podruhé nevstoupil do příslovečné stejné řeky. Obavy byly zbytečné. Bohužel. Tato sbírka povídek je totiž spíše mělkým brodem a řeka vás příliš neobohatí. Dokonce jsou místa, která se snažíte co nejrychleji přeběhnout a už už dosáhnout druhého břehu.

Zatímco nedávno recenzované Kosmické grotesky drží notu hravosti a vyznívají spíše optimisticky, Půltá planeta si sice zachovává hravost, ale ztrácí lehkost. U příběhů s vážnějším tónem je navíc na škodu Szalaiův strohý styl - jako by klenotník zasazoval pěkné drahokamy vtipných nápadů do orezlých drátků. Tím, že autor v příběhu nebuduje autentičnost, nezíská ani čtenářovu důvěru a jeho postřehy (mnohdy nepochybně zajímavé a zamyšleníhodné) vyšumí jako nedovřené šampaňské, kde se zátka namísto oslavného raketového startu po odšputování zmůže toliko na nesmělé plivnutí na podlahu.

A přitom pan Szalai pojal knihu jako poctu velikánům světové literatury. Několikrát odkazuje na Shakespeara, Clarka, zmíní Vonneguta, Asimova, a přímo se klaní především Rayi Bradburymu (Muž, který procházel skutečnostmi; Génius; Poslední list). Je veliká škoda, že si k tomu vybral jeden ze svých ošuntělejších klobouků, nebo si alespoň nedal záležet na jeho vyspravení.

Skvělý spisovatel nejen chrlí nápady, ale také škrtá a vybírá největší perly, ze kterých pečlivě skládá vyváženou mozaiku svého díla. Szalai je především chrlič nápadů, jemuž právě ona trpělivá práce po prvotní erupci inspirace chybí k tomu, aby v kvalitě své tvorby (a tady však soudím pouze podle dvou doposud přečtených knih, takže jde o obraz značně neucelený) mohl vystoupat o pár stupínků výše. V této sbírce povídek, zdá se mi, autor i ve výběru nápadů pouze paběrkoval.

Přesto tu najdete několik docela skvostných kousků, kterými si můžete spravit chuť. I když se v ní - jak je u Szalaie poměrně obvyklé - dá snadno odhadnout konec, Zpomalená fotografie nabídne hezký nápad s poměrně trpělivým zpracováním - kde je hranice, kdy při zpomalování záběru rozlousknete skořápku okamžiku? Čtenářovou radostí se jistě stane hravá Koktavá planeta, kde je zajímavě zvolena i forma (podtitul zní Zápisky logopedovy). Vtip, nápad a rozpustilá dovádivost čiší z Války s jablkem, povídky o relativitě vnímání. K osvěžení si můžete loknout také z Malíře dobrých myšlenek a ke světlejším okamžikům knihy patří i Volný pád.

U některých povídek (například Pomsta snědeného, Větrný král) mne napadlo jen: "Bere pan Szalai drogy?" Omlouvám se, jestli to zní nevybíravě, ale některé texty skutečně působí jako zlomyslné vtělení omámnými látkami rozjařeného ducha Philipa Kindreda Dicka.

Řada příběhů má sice docela zajímavou pointu, ale Szalai ji bez zardění prozradí třeba už v samotném titulu (Pes - přítel člověka). Jinde je škoda, že si nepohrál více s nápadem (do úzkého prostoru vtěsnaný Muž, který procházel skutečnostmi). Synchrotronoid, kde stroje přejímají lidské vlastnosti a témata, je povídka o motivaci a síle vzteku i jeho vzniku. Szalai ji však sám utluče vysvětlovací částí a pointu na konci rozmělní.

Kniha samotná je rozdělena na tři části (Dnes, Zítra, Pozítří), ale ve sbírce tomuto rozčlenění nelze přikládat zvláštní význam (pokud mi tedy neuniká nějaký záměr kromě toho, připodobnit se vzoru Raye Bradburyho).

I když z větší části této sbírky povídek sálá skepse, sem tam se prosmýkneme zákoutím, ze kterého stále sálá víra v člověka. Možná se jedná jen o můj značně zjednodušený pocit, ale tam, kde jde o autorův vlastní postoj využívá pan Ladislav Szalai ich-formu.

Skutečně pouze drobným neduhem je převod do e-knihy, který občas vykazuje vady typické pro převod z tištěného textu (rozpoznávací SW) - přechody mezi jednotlivými scénami (střihy) nejsou oddělené řádkem navíc a občas narazíte na převodové chyby (například místo háčku čárka, naštěstí jen řídce). Pokud logické odřádkování neexistuje ani v papírové verzi, pak se redaktorovi omlouvám a připisuji týž kaz na vrub autorovi či redaktorovi původní knihy.

Počin převodu Szalaiových textů, které se v nabídce distributorů elektronických titulů hojně množí, však považuji rozhodně za přínos. Kvůli jedné slaběji redigované sbírce autora určitě neodsoudím do pekel nečtení. Jeho nápady za tu trochu trpělivosti totiž stojí.

Půltá planeta
Ladislav Szalai

Nakladatel: Viking
Formát: e-book (MOBI, ePub)
Počet normostran: 205
Rok vydání: 2012
Cena: 69,- Kč

Přidat komentář