KOMIKS: Star Wars: X-Wing - Eskadra Rogue 1

Článek od: Štěpán Jura - 12.05.2012

Zajímalo vás někdy, co se dělo po skončení původní filmové trilogie Hvězdných válek? Jak pokračovala válka povstalců a Impéria bez Imperátora? Či co se stalo s tím farmářským klukem se světelným mečem? Nebo vás prostě zajímají další osudy povstaleckých stíhacích es, která dokázala zvítězit navzdory mnohonásobné přesile? Tak přesně pro vás tu je poslední česky vydaný Star Wars omnibus Eskadra Rogue.

Už pátý u nás vydaný omnibus se totiž věnuje právě této elitní eskadře povstaleckých pilotů. Prvně tedy zažijeme vůbec její vznik v oddechovém příběhu Velitel Rogue (Rogue Leader), který se odehrává pouze několik dnů po smrti císaře Palpatina a bitvě o Endor (tedy po šesté filmové epizodě Návrat Jediho). To je zároveň jediná část omnibusu, jež má jako jednoho z hlavních hrdinů postavu známou z filmů. Tedy pokud nepovažujeme samotné Rogues za filmové hrdiny – ve filmech sice byli, ale mnoho prostoru v nich nedostali.

Další dva příběhy Opozice proti Rebelům (The Rebel Opposition) a Fantómová aféra (The Phantom Affair) od Michaela A. Stackpoleho už se plně soustředí na „nové“ hrdiny z letky. Je tu všechno, co očekáváme – vesmírné souboje, zvraty, sympatičtí hrdinové a pitomí a prvoplánovitě zlí Imperiálové, již trošku i srážejí kvalitu celého omnibusu. Každý sice očekává, že po vzoru filmů budou ti zlí a poněkud neschopní nepřátelé, ovšem přijde mi, že zde už zašli opravdu daleko. Stormtroopeři jsou jen bandou živých terčů, která hlavní hrdiny netrefí v přesile 1:5 ani z cca dvou metrů, TIE fightery se vyrábí snad z celofánu a imperiální akademie pro důstojníky obsahuje zjevně speciální hodiny aplikované demence a jednou z podmínek pro přijetí je i zdegenerovaný či znetvořený vzhled.

Ovšem pomine-li člověk pitomost Imperiálů a nějakou tu dějovou dírečku, je Eskadra Rogue povedený komiksový omnibus, s kterým bude asi většina lidí spokojená.

S čím ovšem nejde být spokojený, je překlad. Pokud jsem si minule stěžoval na výrazy jako špatně přeložený Bazilišek, tak teď přišla rána pěstí. V textu na nás vybafnou výrazy jako robochod, hvězdoborec (proti v češtině několik let zavedenému pojmu hvězdný destruktor), často se bez nějakého důvodu střídá oslovování říšský x imperiální či má občas postava přezdívku v češtině a po chvíli anglicky. Překladu už vážně jen chybělo přidat křížokřídlou stíhačku místo X-wingu a vojáky bouře místo stormtrooperů a měli bychom tu jasného aspiranta na nejhorší český SW překlad, na nějž nemají „kvalitou“ ani amatérské překlady. Největší legrací je, že v některých částech omnibusu jsou překlady správně a jinde zase ty stejné výrazy mají zfušeřené překlady. Přišlo mi to opravdu divné a nedalo mi to se nezeptat Vlastimila „Blaira“ Šprty, jenž má nad překladem „odborný dozor“, jakožto SW fanda, aby k podobným kiksům nemohlo dojít. Chudák byl ještě zděšenější než já, protože přesně tyto věci opravoval, ovšem do tisku šly jen některé jeho opravy (což vysvětluje, proč je něco správně a něco ne) a zbytek byl prostě ignorován. Je mi Blaira upřímně líto, protože je pod tím zvěrstvem neprávem podepsaný, i když jeho kvalitu nemohl plně ovlivnit. Takže až ho uvidíte na conu, neumlaťte ho kvůli překladu, není to jeho vina. Ta leží v BBartu.

Eskadra Rogue neplní důležitou dějovou spojnici mezi filmy jako Stíny impéria, nemá v sobě epický nádech a ohromný boj dobra a zla jako oba dva Letopisy a nepopisuje osudy jedné z nejoblíbenějších postav jako Boba Fett omnibus. Přesto bych je doporučil, a to i dokonce „normálním“ fanům a ne jen fanouškům Star Wars. Díky tomu, že jsou chvíli po filmech a uvádějí prakticky samé nové postavy, jsou ideální četbou pro ty, kteří nemají pořádné SW základy a báli by se toho, že se budou jinde ztrácet. Dalším plusem je pak i relativně „nízká“ cena.

Příjemným bonusem na konci je i Příručka X-Wing eskadry Rogue (Handbook: X-wing Rogue Squadron). Název zde mluví za vše – jedná se o pidiencyklopedii o technice a postavách z komiksů. Bohužel, jelikož původně vyšla v roce 1999 až po vydání všech ostatních X-Wing komiksů (které mimo Velitele Rogue vycházeli mezi léty 95-98), obsahuje i postavy z ostatních dvou omnibusů, jež v češtině (snad jen v rámci měsíců) teprve vyjdou. Takže mějte při čtení na paměti spoilery, ke kterým se můžete dostat.

Star Wars: X-Wing - Eskadra Rogue 1 /SW: X-Wing - Rogue Squadron 1/ 
Nakladatel: BB art
Překlad: Tomáš a Jitka Jeníkovi
Obálka: Doug Wheatley
Redakce: Michal Jareš, Mirka Jarotková
Revize: Vlastimil Šprta
Rok vydání: 2012
Počet stran: 296
Rozměr: 160 x 235
Provedení: hardback
Cena: 790 kč

Přidat komentář