LITERATURA: TOP 5 (česky vydaných) KNIH 2011 – DejF & Sirius

Článek od: Anonym - 27.12.2011

Stefanovič:

1.      Cory Doctorow: Malý bratr

Ne sice s takovou razancí jako loni Není cesty zpět M. M. Smithe, přesto jednoznačně kniha roku. Od minulého století se společnost výrazně změnila a je pro ni třeba nových dystopií. V tomhle nástupci Orwellova 1984 je hrdinou středoškolák a profesionální hacker v jednom a nepřátelským systémem zdivočelá administrativa USA. Naléhavost upozornění, že je třeba za každou cenu bránit lidskou svobodu a důstojnost, ale zůstává, stejně jako napínavý dobrodružný příběh. Malý bratr je navíc čtivým vstupem do světa IT šílenců.

2.      Pavel Renčín: Věk nenávisti (Městské války 3)

Myslím, že tuhle knihu nejlépe zhodnotí fakt, že když jsem ji dostal (ještě ve fázi posledních korekcí) v pdfku, přelouskal jsem ji z monitoru počítače za jediný den. Trilogie, která vyšvihla autora na kvalitativní špici české spisovatelské obce, končí ve velkém stylu, Renčín definitivně odhazuje zábrany a nebojí se krve ani obětí. Chcete-li vědět, co se vám děje před prahem, jsou Městské války naprostou nutností.

3.      Alan Moore, Stephen Bissette, John Totleben: Bažináč 3 – Prokletí

Bažináč potřetí v Čechách, tentokrát ve společnosti nikoho menšího než samotného Constantina. Psycho-horor, který musíte číst se zatajeným dechem a znepokojeně přemýšlet, jak to v Moorově mysli asi vypadá. Mám pocit, že i největší vyznavači teorie chaosu by se tam rozhodli trochu pouklidit, kdyby to viděli.

4.      Jiří Kulhánek: Vyhlídka na věčnost

Návrat Mistra se rozhodně vydařil. Jasně, jeho četba už není jedním velkým orgasmem jako za mlada, ale ti z nás, kteří se zbavili vlastního oidipovského komplexu ve prospěch sexuální fixace na upírku Karolínu, si znovu dosyta užijí všeho, co tak milují.

5.      Roger Zelazny: Tvorové světla a temnoty

Fascinující a šílená výprava napříč univerzy, mytologiemi i literárními styly, kterou mě Zelazny definitivně přesvědčil o své duchovní spřízněnosti s P. K. Dickem. Nic pro slabší povahy, ale o to větší přináší odměnu.

Jde samozřejmě jen o výběr z malého zlomku letošní produkce, který jsem stačil přelouskat. Některé skvělé tituly měly tu smůlu, že vyšly v loňském prosinci a minuly tak loňský i letošní žebříček (například Miévillův Kraken, který by atakoval první místo, nebo pekelně zábavná zombiárna Živého mě nedostanou! Dušana D. Fabiana). Další, které teprve dočítám, by jistě pořadím v tabulce zamíchaly (jsou to knihy od věčně skvělého Simmonse). Navíc kromě Renčína uzavřeli své trilogie další dva autoři (přičemž ani jedna z oněch trilogií se, pokud vím, nebrání vlastnímu čtvrtému dílu) – Dobrodruh Leonarda Medka i Dobrodružství kapitána Báthoryho Juraje Červenáka jsou časem prověřené kvalitní počiny, jejichž nové přírůstky můžu s čistým svědomím doporučit i přesto, že jsem se k nim zatím osobně nedostal.

Stručovský:

1.      Cory Doctorow: Malý bratr

Ačkoliv už dlouhé roky patřím mezi příznivce české fantastiky a převážně žánru fantasy, letos si mé srdce zcela podmanila a chuťové pohárky převálcovala sci-fi, a to zahraniční. Malý bratr je kniha, která se nedá popsat jednou nebo více větami. Je to kniha, kterou si musí každý člověk přečíst, i kdyby nebyl příznivcem fantastického žánru. Je to kniha, která vás strhne hned na první stránce a po celou dobu vás nepustí.  Už teď doufám, že za rok vyjde něco stejně uchvacujícího.

2.       Jiří W. Procházka: Druhý krok nikam

Stříbrnou medaili letos uděluji rebelovi a rockerovi českého literárního nebe Jiřímu W. Procházkovi, který ve fantazijním gejzíru nazvaném Druhý krok nikam ukázal, že ještě rozhodně nepatří do starého železa a že kromě akčních vypalovaček dokáže napsat třeba pohádku.

3.      Peter Watts: Slepozrakost

Když mi to nabídli recenzovat do časopisu XB-1, koukal jsem jako puk, ale dnes nelituji, že se tak stalo. Kniha má skvělého hrdinu, mrazivou atmosféru, netradiční emzáky a poslední odstavec je zcela ohromující. Pokud čtenář rozdýchá všechny ty podivné pojmy, čeká ho opravdu vzrušující zážitek.

4.      František Novotný: Prsten od vévodkyně

Spisovatelka Františka Vrbenská je ženou na svém místě. Nejen, že skvěle píše, ale dokonce i vede novou edici u nakladatelství Zoner Press – Kronika karmínových kamenů, o níž se ostatně sama rozpovídala v rozhovoru, který jsme vám nabídli v dubnu tohoto roku. První díl napsal František Novotný, jenž nám povyprávěl o tom, jakže se to vlastně má se známou literátkou Boženou Němcovou. Prsten pak snese srovnání s jinou skvělou mystifikací – s Droodem od Dana Simmonse. Je to pravda nebo jen vydařený výplod autorovy bohaté fantazie? Přesně to vám bude při čtení neustále běhat hlavou.

5.      Cherie Priest: Zemětřas

Steampunk je, podobně jako horor, na našem trhu tak trochu prokletý, respektive se mu nakladatelé vyhýbají jako čert kříži. Proto čtenáře, kteří mají o tento žánr zájem, dozajista potěší, když se v českých knihkupectvích objeví alespoň osamělá vlaštovka. Po knihách Leviatan a Behemót je to Zemětřas. Příběh, odehrávající se během alternativní historické události – války Severu proti Jihu, popisuje příběh chlapce Ezekiela, který se vydává očistit jméno mrtvého otce. Kromě tradiční porce dobrodružství a vzducholodí příběh nabízí stále oblíbenější zombies.

Komentáře

Malý bratr mě taky dostal, jenom jsem si potom lámal hlavu, proč se to vydává jako SF, když je to spíše poměrně realistický technothriler. Právě proto je kniha tak mrazivá, že je to mírně hyperbolický popis věcí, které se už většinou staly v reálu.

Přidat komentář