RECENZE: Orson Scott Card, Zrada

Článek od: elho_cid - 01.12.2011

Tak tohle je zrada především na čtenáři. Vidí na obálce kosmidlo, čte nad titulem „mistrovská díla SF“, zadní strana přebalu ho několikrát ubezpečí, že se jedná o science fiction o mutantovi ze vzdálené planety, kterou zotročují zlotřilí vesmířané. Začne číst, a zjistí, jak byl zrazen. Ve skutečnosti koupil heroickou fantasy jak vystřiženou. Mocní králové na dvorech opředených intrikami, bitvy na koních a s meči, tajemní mágové, moudří čarodějové, nestvůry a kouzelníci. V knize není prakticky žádná vyspělá technologie (kromě nějakých blíže nespecifikovaných teleportačních oltářů), zato magie tu funguje (možná ale jinak než v každé jiné fantasy). Nejsou tam vesmířané a neobjeví se tam ani jediná kosmická loď – přestože o to postavy knihy, zdá se, usilují.

Ale kdyby byl na obálce maník na koni, ohánějící se velikým mečem, asi by to nebyla ta správná Zrada. Považuji to ze strany Laseru za nějaký sofistikovaný žert, protože vážně to myslet nemohli a oni nejsou z těch, kdo by knihy odbývali. A nakonec, čtenář si koupí novou knížku od Carda ne kvůli tomu, že je to jeho oblíbený žánr sci-fi, nebo fantasy, ale proto, že je to knížka od Carda, autora Enderovy hry.

Orson Scott Card vždycky uměl najít silné téma a každý jeho motiv vyždímat svým textem do sucha. Umí manipulovat čtenářovými emocemi, vzbuzovat údiv a mimo jiné, nenásilně ale přece, přimět čtenáře k zamyšlení.

Protože na knize je toho málo co kritizovat, pokusím se o nastínění obsahu. Pokud možno tak, abych moc nespoiloval.

Máme tedy svět, nebo lépe řečeno kontinent, obklopený několika ostrovy, na kterém se usadila lidská společenstva vzniklá z několika rodin vyhnanců. Tyto říše mají odlišné zákony, různé zvyky a rozdílnou kulturu, některé pak ovládají roztodivné druhy magie. Podobnost s naším světem je jasná. Ne tak už, který národ má představovat který, snad jen podobnost hlavních záporáků s falešným obrazem židů z Protokolů sionských mudrců je zarážející. Scéna, ve které hlavní hrdina sedlá koně jménem Hitler, to jen zvýrazňuje. Hlavní hrdina se vydá do světa, zpočátku podčlověk s jistým pověřením, později jako prostý uprchlík a nakonec jako nadčlověk a samozvaný spasitel. Cestou se učí magii, učí se rozumět světu, nejen od ochotných učitelů, ale hlavně vlastní zkušeností. Vlastními silami se pokouší vyrovnat se světobolem, který ho trápí. Je to takřka svatý muž, toužící jen po klidném a skromném pastorálním životě a vůbec ho netěší, že musí spáchat genocidu, jaká by možná i jeho koně vyvedla z míry, aby dosáhl vytouženého klidu a pokoje.

Takže máme tu zajímavého hlavního hrdinu-hermafrodita, který neustále bojuje se svými vnitřními démony a proti celému světu. Máme tu zajímavý svět plný originálních prostředí a kultur, sužovaný mezistátními konflikty a soukromými ambicemi hlavního hrdiny (a bezohlednými záporáky, no jistě). A máme tu hrstku epizodních postav, které bohužel nedostanou prostor být víc než jen statisty v one-man show Lanika Muellera. Ne že by byly zle napsané, jen zkrátka nedostanou šanci se rozvinout, natož se vyvíjet jako hlavní hrdina. Přitom členové jeho rodiny jsou zajímavé charaktery a zasloužily by si nějaký ten lebensraum.

Jak jste asi už vytušili, dílo je to dobře napsané, troufám si tvrdit, že i dobře přeložené, a nějaké to myšlenkové poselství mu jistě nechybí. Sice mi připadá poněkud zvrácené, ale to je nejspíš můj soukromý problém. Každopádně určitě nehrozí nudou, v tomto ohledu ho můžu vřele doporučit. A do posledních kapitol nebudete tušit, jak vás Zrada nakonec vypeče překvapivou pointou. Opravdu trefný název.

Zrada /Treason/
Card, Orson Scott

Nakladatel: Laser-books
Překlad: Petr Kotrle
Obálka: John Harris
Redakce: Tomáš Jirkovský, Helena Šebestová
Rok vydání: 2011
Počet stran: 336
Rozměr: 110 x 165
Provedení­: paperback
Stav: nové vydání
Cena: 249 Kč

Přidat komentář