RECENZE: Joe Hill, Zámek a klíč I.- Vítejte v Lovecraftu

Článek od: Martin Stručovský - 01.06.2011

Opravdu jsem se bál, že se letos nedočkáme žádného literárního počinu spisovatele Joe Hilla. Představil se nám Černou krabicí a loni svůj status jednoho z nejtalentovanějších spisovatelů nové generace potvrdil Rohy, které ho vykoply mezi spisovatelskou elitu. Doufal jsem tedy, že nakladatelství Beta, které jeho knihy vydává u nás, sáhne tentokrát po prvotině  povídkové sbírce 20th Century Ghost. Zatím se tak ale nestalo. Nicméně, i tak si můžeme letos přečíst nového Hilla, za což patří dík nakladatelství Comics Centrum. A co víc, můžeme Joe Hilla poznat z úplně jiné stránky, což je ještě lepší.

Stává se tak díky komiksové sérii Zámek a klíč, která se v zahraničí těší obrovské čtenářské popularitě a přízni, o čemž svědčí jak nominace na prestižní Eisnerovou cenou, tak fakt, že se kolem něj motal i samotný Steven Spielberg, který měl v plánu seriálovou adaptaci, z níž bohužel kvůli rozhodnutí studia sešlo. Takže se musíme spokojit s komiksem, po jehož přečtení budete i litovat, že ze seriálu nic nebude. Vítejte v Lovecraftu, jak se první díl jmenuje, je totiž po všech stránkách úžasným a strhujícím dílem.

Jak už název napovídá, máme co dočinění s hororem. Opravdu nefalšovaným hororem, respektive temnou fantasy, která se nemusí vůbec za nic stydět. Na počátku poznáváme rodinu Zámkových za strašlivých životních událostí. Jistý pošuk jim právě zabil otce a oni sami jen o vlásek unikli smrti. Hill kouzlí už od prvních stran, protože příběh vypráví na přeskáčku, tzn. v přítomnosti a minulosti. Jednou sledujeme scény během vraždy a pak zase během pohřbu. A tak to probíhá až do příjezdu na rodinné sídlo Klíčov, kam se rodina přestěhuje. Autor postupně představuje hrdiny, u nichž vsadil na známou pravdu, propagovanou Stephenem Kingem nebo J. K. Rowlingovou, že proti zlu obstojí nejlíp parta dětí, zde navíc posílená rodinným poutem.

Ostatně s Kingem zde lze najít ještě jeden styčný bod, a to sice fakt, že největším zlem nejsou nadpřirozené bytosti, ale sami lidé, zmítaní strachem, nenávistí a jinými vnitřními démony. Ačkoliv i zde figuruje nadpřirozeno v roli tajemného našeptávače a pravého strůjce všech potíží. A tak Hill rozehrává hru, na povrch vyplouvají motivace a obavy hrdinů, z nichž vás každý něčím zákonitě osloví a dostane se vám pod kůži. Nečekejte tedy žádnou béčkovou vyvražďovačku, ale skvěle napsanou psychologickou hru, kde ale není nouze o krev, násilí, mrtvoly a jednoho maniakálního vraha, co nemá všech pět pohromadě.

Samozřejmě, dobrý scénář a příběh je základ každého pořádného komiksu. Jenže nesmíme zapomenout, že bez pořádné kresby by to nikdy nebylo ono. Naštěstí si Hill vybral za parťáka Gabriela Rodrigueze, jehož kresba je velice netypická, protože je až… dětská je to správné slovo a na první pohled se k takovému druhu příběhu nehodí. Jenže čím víc ji budete zkoumat, tim víc se vám bude líbit a dojdete k názoru, že bez ní by dílo přišlo o dobrou polovinu kouzla. Text ve spojení s obrazem působí tedy komplexně a vyvolává přesně ty emoce, které má, a působí tak na vaše podvědomí. Takže si po celou dobu budete připadat, jako byste sledovali opravdu hodně dobrý hororový snímek. A tenhle pocit nezmizí ani po dočtení komiksu. Někdo se může ohradit, že věci kolem klíčů a zloducha nejsou pořádně vysvětleny, jenže je nutné si uvědomit, že stojíme teprve na začátku a že všechny otázky budou dříve nebo později zodpovězeny.

Vítejte v Lovecraftu nelze nedoporučit. Vlastně, kdybych vám ho nedoporučil, udělal bych obrovskou chybu. Na českém komiksovém trhu se jedná o něco neobyčejného a zcela netypického. Pokud jste podlehli tvorbě Joe Hilla a srdce vám tluče blahem nad každým jeho příběhem, nebo prostě máte rádi výše uvedené ingredience a užíváte si četbu způsobující mrazení v zádech, pak po komiksu sáhněte bez váhání. Bát se budete v každém případě.

Zámek & klíč 1.: Vítejte v Lovecractu /Locke and Key I.: Welcome to Lovecraft/
Hill, Joe & Gabriel Rodriguez

Nakladatel: Comics Centrum
Překlad: Jan Kantůrek
Rok vydání: 2011
Počet stran: 168
Provedení: hardback (499 Kč)/ paperback (249 Kč)

Komentáře

Přidat komentář