RECENZE: Dan Simmons, Drood (Skromný život pana Wilkieho Collinse...)

Článek od: David P. Stefanovič - 27.07.2010

Milý čtenáři z daleké budoucnosti, nebudu ti lhát, klady románu Drood rozhodně neleží v kdovíjak originální, akční a překvapivé zápletce, která by tě nutila v horlivé rychlosti otáčet další a další stránky toho téměř monstrózního tlustopisu. Nikoli, drahý čtenáři, hledáš-li takovou, a přitom z podobného prostředí, sáhni radši třeba po Branách Anubisových od Tima Powerse, který tě ve své tenké knížce nezahltí nekončícími statisíci slov. Tvé nervy tak budou ušetřeny a navíc nebudeš popuzen skutečností, že když už se na konec románu Drood dočteš, jeho autor – pravý autor, nikoli ta nastrčená figurka, jejíž jméno je uvedeno na obálce – tebou opovrhne a pošle tě tam, kam slunce nesvítí. To je mu ale třeba velkoryse odpustit, čtenáři, neboť měl za sebou psychicky i fyzicky náročný život a po dopsání posledních stran rukopisu zesnul.

Ostatně, ptám se, co je to za název – Drood? Zavání mi jaksi až přílišnou senzacechtivostí a vsadil bych se, že v něm má prsty onen Simmons. Totiž i přesto, že onu neblahou vlastnost vyčítal jeho přítel, Charles Dickens, samotnému našemu autorovi, jsem si jist, že on sám by pro své paměti zvolil mnohem příhodnější název, např. Skromný život pana Wilkieho Collinse ve stínu spisovatele Charlese Dickense a bytosti jménem Drood.

Je-li ovšem zápletka námi pojednávaného románu veskrze jednoduchá a detaily jejího rozuzlení může bystřejší čtenář tušit nejpozději od poloviny knihy (což je, milý příteli z daleké budoucnosti, kde snad již knihy, ba ani noviny a časopisy nemáte, a například recenze, jako je tato, si čtete v jakési jiné podobě, téměř 300 hustě, velmi hustě popsaných stran), jak je tedy možné, že se při její četbě nebudeš nudit? (A věř mi, drahý čtenáři, nudit se určitě nebudeš.)

Inu, je to proto, čtenáři, že stejně jako Dan Simmons, který tak laskavě paměti pana Collinse sesbíral a připravil k vydání, máš vášeň pro dobu, v níž žil středobod toho vyprávění, nikdo menší než slovutný Charles Dickens, a samozřejmě pak pro jeho život jako takový. Zvláště jsi, ó jak tě znám, ty potomku našich časů, nesmírně zvědav, jaká pravda se skrývá za nedopsaným románem předčasně zesnulého mistra, provokativní a inspirativní Záhadou Edwina Drooda.

Proto věz, že to a mnohem víc ti pan Wilkie Collins, blízký přítel pana Dickense a podle některých lidí jeho vrah (k čemuž se sám v knize vyjádří), nabídne. Na oněch pěti stech stranách s ním projdeš ty nejšpinavější čtvrti Londýna, ba i Podlondýna a Nadlondýna, navštívíš divadelní sály nejen po celé Anglii, ale i v Americe, Francii a jinde, nahlédneš do životů mnoha významných lidí a jejich rodin, kteří se kolem Charlese Dickense a Wilkieho Collinse vyskytovali, a věru dopodrobna prozkoumáš jejich barvité osudy. A je-li ti to málo, milý čtenáři, budeš mít možnost zaslechnout hrůzostrašné vyprávění o bytosti jménem Drood, egyptském knězi temných sil, jenž měl ve své době na svědomí životy více než tří stovek londýnských občanů, a který tak silně změnil osudy našich hrdinů po tom hrozném vlakovém neštěstí, jímž příběh začíná.

Nehledáš-li tedy krátký oddych, ale naopak jsi ochoten se na dlouhé dny ponořit do minulosti, kdy po anglické půdě kráčeli největší spisovatelé naší historie, strávit s nimi napínavý závěr jejich života a dozvědět se mnohé zvláště o temných stránkách jejich duší, neváhej, milý čtenáři, a sáhni po knize, na niž jsi právě dočetl tuto skromnou recenzi.

Oddaně Tvůj,

David P. Stefanovič

Drood
/Drood/
Simmons, Dan

Nakladatel: Plejáda publishing
Překladatel: Adam Růžek
Obálka: Martin Zhouf
Redakce: Lucie Křesťanová, Martin Zhouf
Rok vydání: 2009
Počet stran: 512
Rozměr: 150 x 210
Provedení: hardback
Cena: 399 Kč

Přidat komentář