SOBOTNÍ FILMOVÁ SRDCOVKA

Článek od: Monika Slíva - 07.05.2022

Rozhodně se považuji za filmového fandu a možná i fajnšmekra. Filmů jsem jsem viděla už fakt HODNĚ a nejdřív tedy bylo potřeba si ujasnit, co to vlastně filmová srdcovka vůbec je. Tedy pro mě, protože tohle je ryze subjektivní rubrika a kritéria nemusí dávat vůbec žádný smysl. Co je pro jednoho odpad, ze kterého se odchlipuje sítnice, to pro druhého poklad nedozírné ceny, koukatelný kdykoli a kdekoli.

Určitě se tu nevidíme naposledy, neboť osazenstvo redakce je limitováno počtem a i když sem tam nalákáme na srdcový filmový výlev někoho zvenku, budeme časem všichni recyklováni. Jupí!

Filmová srdcovka je pro mě film, na který se můžu koukat znovu a znovu a znovu… a tak pořád dokola. Nikdy se neomrzí a ve vzácných případech tam objevím něco nového, co mi předtím uniklo, nebo po letech z příběhu vystupuje víc linka, kterou jsem předtím tolik nevnímala. Na žánru tak úplně nezáleží, mám to s filmy jako se čtením, záleží na příběhu, a pokud je skvěle odvyprávěný, houby na tom, že už to tu stokrát bylo. S romantikou a holčičími guilty pleasure vás tu prudit nebudu (Kdo by byl zvědavý na Hříšný tanec nebo Pretty Woman, že jo?), ale pohádky, tak ty sem rozhodně patří.

Je překvapivě dost osmdesátkových filmů, které se čas od času objeví v televizi, ale Legenda od Ridleyho Scotta z roku 1985 mezi nimi nikdy není. Pohádkově přímočarý, ale hororově temný příběh o posledním jednorožci, temném pánovi, lásce a odvaze je, jak jinak, kouzelný.

Mimochodem, když jsme v těch osmdesátkách, filmy, co stále stojí za pozornost a navzdory překotnému vývoji techniky mají pořád své kouzlo a silný příběh se skvělou režií, těch je až překvapivě dost: Labyrint, Jestřábí žena, Nekonečný příběh, Willow, Excalibur, Temný krystal, Princezna nevěsta, Gremlins, Beetlejuice, Čarodějky z Eastwicku… že většinu z nich znáte aspoň podle jména?

Legenda balancuje na pomezí pohádky a fantasy a nikdy si nedokázala vybrat, ale to bude její jediná závada. Pohádkou je díky zjednodušenosti, někdy až zkratkovitosti příběhu, ve kterém není příliš místa na podrobnější vykreslení postav. Milovníci pohádek jí pro změnu vyčítají, že je příliš temná. Už jako holka jsem měla ráda divné filmy a Deváté srdce spolu s Pannou a netvorem patří dodnes mezi moje oblíbence a v Legendě je temnoty právě tak akorát. Dobro a zlo by mělo být vždycky v rovnováze, a když se Pán temnot v podání Tima Curryho rozhodne, že chce vládnout světu, potřebuje k tomu jen maličkou drobnost, zabít dva poslední jednorožce, kteří jsou ztělesněním čistoty a nevinnosti a k tomu se nejlépe jako návnada hodí princezna. Pánův věrný skřet Blix (mimochodem určitě příbuzensky spřízněný se skřety ze Středozemě) udělá všechno pro to, aby tuhle trojku nalákal do pasti a pomohl mu nastolit věčnou temnotu. To by tu ovšem nesměl být princeznin věrný kamarád Jack, který se „trochu“ cítí zodpovědný za to, co se stalo a nehodlá nechat princeznu ve spárech Ďábla s největšími rohy, které kdy pohádkový svět viděl. Klidně můžu vybreptat, že dobro zvítězí, protože v buchtách taky nečekáte špenát, ale povidla.

Mia Sara se dnes věnuje herectví už jen sporadicky, ale role princezny Lily byla pro ni debutem a její křehkost a krása dodnes diváky okouzluje. Pro Toma Cruise Jack rozhodně první rolí ani filmem nebyl, ale pořád to byl neznámý začínající mladíček a jestli chcete vidět, jak vypadal s křivými zuby, které si později nechal srovnat, máte jedinečnou možnost! Ridley Scott už měl v roce 1985 za sebou Vetřelce a Blade Runnera a Legenda naprosto nespravedlivě zapadla za regál s filmovými pásy a to je věčná škoda. Na tom filmu je všechno správně, příběh, obsazení, masky, výprava i skvělá hudba, ačkoliv jména jejích tvůrců nenajdete v titulcích žádných blockbusterů. Tuhle pohádkovou fantasy prostě nejde zapomenout.

 


 

Komentáře

Tuším, že důvodem, proč tehdejší diváctvo Legendu příliš nevzalo, je právě ta její rozpolcenost. Kombinace fantasy - pohádka by sama o sobě nevadila, ta je celkem běžná, ale kombinace temná fantasy - disneyovsky rozjuchaná pohádka (počínání trpaslíčí družiny, když pronikne do hradu Temného pána, si věru nezadá s výkony myší v původní Disneyově Popelce), to už asi bylo krapet moc...  Leč když jsem ji pře víc než třiceti lety, ještě v dobách amatérsky přemlouvaných videokaset, viděl, byl jsem nadšen. Protože většinu fantasy, ke které se tehdy našinec dostal, tvořily totální krávoviny jako Pán bestií nebo Deathstalker, a Legenda spolu s prvním Conanem a Crullem nad tou bažinou čněly jako mrakodrapy. 

A za zmínku myslím stojí takový drobný trend, který se (nakolik je mi známo) tenkrát projevil právě jen v Jestřábí ženě a v Legendě, totiž že padouchovi pohádkově kouzelného příběhu nakonec nezlomí vaz žádná mocná magie ani nezničitelný svalnatý hrdina, nýbrž obyčejná věda. V Jestřábí ženě to byla astronomie, tady dokonce prostá fysika...

 

Naprosto souhlasím, že "konvenční" diváky to muselo odrazovat a asi i odrazuje do dneška. Jenže divné, to je moje. :-D

A o té vědě...to je zajímavý postřeh a nikdy mě to nenapadlo.

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Ani nevíš, jak mě těší číst ty komentáře, jsem ráda, že to není tak úplně zapomenutý film, jak jsem si myslela, neboť i na fb reagovalo pár lidí souhlasným mručením. :-D

A ten seznam filmů je fakt impozantní, až mě to samotnou překvapilo, když jsem si dala dohoromady, že všechny fakt pocházejí z osmdesátých let. Na kterýkoli z nich se orpavdu ráda znovu podívám.

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář