Recenze (a modelaření): Jan Drnek – 1938 (a LT-35 z říjnové války)

Článek od: Michael Pešťák - 22.09.2020

V roce 2007 se na knižním trhu objevila objemná kniha s divoce zbarvenou obálkou a podivným názvem „Žáby v mlíku“. Šlo o paralelní dějiny ČSR od známého plzeňského trampa a monarchisty Jana Drnka. Tato na české poměry velmi kvalitní alternativní historie se po letech dočkala druhého, silně přepracovaného vydání. Původní „Žáby v mlíku“ se rozrostly na dva díly s rozsahem přes 400 stran každý (496 první, 479 druhý díl). První část vyšla v roce 2016 pod názvem „1938 Věrni zůstaneme“ a nově zpracovává politický vývoj do října 1938. Druhý díl vyšel v roce 2017 pod názvem „1938 Neporaženi“ a zahrnuje popis „říjnové války“.

Co nám přepracované vydání kultovního díla přináší nového? Především téměř dvojnásobný stranový rozsah. To zahrnuje lepší, místy upravený a hlavně nenápadně rozšířený popis jednotlivých událostí, nový poznámkový aparát a řadu nově zpracovaných mapových podkladů. Jako velké plus se jeví nové redakční zpracování textu, ze kterého zmizela většina chyb a překlepů, znehodnocujících původní vydání. Navíc knihy u nového vydavatele (CPress, Albatrosmedia) dostaly ve srovnání s prvním vydáním sice relativně nenápadné, leč důstojné obálky.

    Shrnutí obsahu pro ty, kteří o Žábách neslyšeli:

Čtenář vstupuje do reálné historie krátce po vzniku ČSR. Prakticky deníkový styl záznamu událostí postupně směřuje k Mnichovu a s blížícím se kritickým datem roste i dramatičnost zaznamenaných událostí. Bod zlomu nastává v okamžiku, kdy se nebyl přijat Mnichov a armádní velení se vzbouří jako jeden muž. Následně je jmenována nová vláda.

1. října Němci útočí podle „Fall Grün“ proti připravené obraně plně mobilizované československé armády. Mimo jiné i díky agentovi A-54 je obrana přizpůsobena přesně podle německého útočného plánu, navíc se Čs. letectvu podařilo zasadit protivníkovi několik nečekaných úderů.
Drnek stylem připomíná Shorese (Krvavá jatka), dramatičností a spádem Harrisona (cyklus Hvězdy a pruhy). V ději se vedle historických postav (generalita, politici, diplomaté, proslulí trampové) vyskytují i postavy smyšlené, jejichž příhody oživují děj. Autor k rozvinutí své vize využívá historických reálií a nepříliš známých skutečností, například reálných stavů výzbroje německých ozbrojených sil (všeho všudy 42 zdaleka ne plně použitelných divizí proti našim 38, fakticky nevalný stav tankových jednotek nepřítele), mizerné počasí, které vyřadilo německé letectvo a posuny v zahraničněpolitické situaci. Jedním z klíčových momentů je spiknutí německých armádních špiček proti Hitlerovi, podmíněné právě útokem na Československo, dalším útok Poláků, na který reagoval vojensky SSSR.
   
    Na „Žáby v mlíku“ navazují tituly „Žába a škorpión“, popisující paralelní dějiny Evropy v letech 1939-1942 – tedy mezi Mnichovskou válkou a tažením Stalina na západ. „Žáby v bouři“ popsaly první fázi tažení SSSR do Polska a „Žáby na prameni“ pak vstup Malé dohody do války. Za současných podmínek je otázkou, jestli se i následující díly dočkají přepracování….

   
Jan Drnek
1938 – Věrni zůstaneme
1938 Neporaženi

Obálka – Adam Pižurný
Odpovědný redaktor – Dalibor Kumr
Jazyková korektura – Kateřina Hošková
Technický redaktor – Radek Střecha
Vydalo nakladatelství CPress v Brně roku 2016 a 2017

LT-35 1/72 od First bto fight

Lt-35 už jsme tu sice jednou měli, ale tentokrát je řeč o vydařené dvaasedmdesátině, kterou lze postavit za jeden či dva večery i absolutním začátečníkem.
Koncem loňského léta Poláci pod značkou ‘‘First to fight‘‘ vyhodili na trh dvaasedmdesátinu Pz. Kpfw. 35(t), čili československý LT-35 v německém provedení. Stavebnice stojí 220,- Kč, je určena pro válečné hry a až na pár pro nás nepodstatných zjednodušení pobíjí o několik tříd svého předchůdce od tuzemské firmy Attack, o letitém kousku od Esci ani nemluvě. Sestavitelnost je velmi dobrá, kvalita výlisků luxusní - dokonce je duté ústí kanónu, což u sedmatřicítky ráže v tomto měřítku opravdu překvapí. Zkrátka moderní technologie posouvají možnosti. Někomu možná budou vadit pásy v celku s koly, které jsou z vnitřní strany totálně zjednodušeny a bez detailů, ale značně to urychluje stavbu a pokud nebude tank vystavován převrácený, nehraje to žádnou roli. Obtiskový aršík napovídá, že se ještě dočkáme přebalu v barvách Slovenského Štátu. Stavebnice má i jednu konstrukční vadu – polští soudruzi udělali chybu při návrhu věže a zapomněli na její úchyt. Kdo chce věž otočnou, musí si uchycení dodělat. Pokud chceme stavět verzi naší prvorepublikové armády, budeme muset z vany trupu odstranit německé doplňky – zadní světlo Notek (krabice v levé polovině zadního pancíře) a náhradní kola na bocích vany. Sice při odstraňování uvedených ‘‘přebytků‘‘ patrně přijdeme i o pár nýtů, ale pokud nestavíme soutěžní speciál, vadit to nebude.

Vlastní stavbu doporučuji zahájit úpravou věnce věže a doplněním odpovídajících výřezů v otvoru pro věž ve stropě korby. Přes věnec věže v místě největšího průměru nalepíme příčku z plastového pásku dlouhou tak, aby přesně zapadala do otvoru ve stropě korby a dost silnou na to, aby mírně zasahovala směrem dovnitř. Na její konce nalepíme lehce přečnívající zoubky. V hraně otvoru pro věž ve stropě korby opatrně vybrousíme jeden či dva zářezy, šířkou odpovídající pásku na věnci věže. Zkusíme, jestli soustava zapadá do výřezů, případně přibrousíme záchytné zoubky. Po nasazení na strop korby by měl věnec zapadnout do otvoru pro věž a zoubky ho fixovat v příslušném otvoru a zároveň umožnit jeho otáčení. Po této operaci a po odstranění německých doplňků v případě stavby původní české verze slepíme podle návodu hlavní podsestavy – trup, věž a pásy. Trochu problém bude začištění kulometů od zbytku rámečku – vtoky na hlavních jsou silné a při jejich odbrušování není problém ulomit hlavně.

Slepené podsestavy nabarvíme. Osobně používám jako základovku syntetiku – jeden  ze světlejších kovových odstínů od Modelmasteru. Po zaschnutí (je to celkem rychlé) tank celoplošně natírám akryláty. Základem je čs. řada barev od Agamy - světlá zemitě hnědá, na kterou pak maluji skvrny zelenou (míchám na originálu tanku laboratorně ověřenou skoro tyrkysovou zelenou z tyrkysové, trochy četnické zelené a tmavé khaki) a okrovou. Bandáže kol barvím černým fixem, násady nářadí a podložku pod hever od oka namíchaným odstínem dřeva, pásy z vnějšku odstínem zvaným barva pásů, výfuk narezlou hnědou. Na hlavně, pružiny podvozku, panty a kovový vercajk pak opět přijde syntetika od Modelmasteru, tentokrát některý z tmavých kovových odstínů, nejčastěji skoro černá barva na výfuky.
Po zaschnutí barev stroj zkompletujeme. Fixem naznačíme průzory a nakonec vozidlo napatinujeme ‘‘špinavým lakem‘‘ různé intenzity a případně i práškovými pigmenty či bahnem, čímž stavbu dokončíme. Celá stavba i s barvením se dá zvládnout za jedno odpoledne, případně za dva večery, pokud máme barvy s delší dobou schnutí. Stroj je ještě možno vylepšit o tažné lano, případně jiné doplňky.  V každém případě celkem rychle získáme velmi pěkný model nejdůležitějšího obrněnce naší prvorepublikové armády.

Žáby v mlíku - říjnová válka.  Snímky obsahují dobovou německou a československou techniku - dvě čety německých tanků, transportér, radiovůz, čs obrněnou techniku (další LT-35 a obrněný automobil "Želva") a náklaďák. 

 

Komentáře

Od Drnka by měla v dohledné době vyjít další paralelní historie - trilogie Maxmilián. Po vydařeném atentátu na Franze Josefa se musí mladý Maxmilián ujmout vlády nad Habsburskou monarchií.... děj byl kdysi nahozen ve sborníku Drnkových paralel "Země zaslíbená", takže to vypadá hodně slibně. Komplet anotace od Visingra i s obálkami je na www.radiodixie.cz

Maxmilián uspěl leckde - v povídkové verzi jaksi na Mexiko neměl čas, protože tou dobou nějakej pátek nahrazoval zamordovanýho Franze Josefa a musel si poradit s evropskou konkurencí. Celá trilogie už je na trhu a snad se mi jí podaří sehnat do ceny dvanácti stovek. Jenom doufam, že  to bude aspoň tak dobrý, jako povídková varianta. Visingr sice tvrdí, že je to majstrštyk nad Žáby, ale je to víc vojenskej analytik, než literární kritik. Obálky ale vypadají hodně lákavě, hlavně ta na prvním dílu.

No, on p. Drnek rozvedení příběhu ze Země zaslíbené  slíbil někdy před 10 lety, když ho o to čtenáři žádali. Dílo je to vskutku monumentální a jeho výklad o osudu našeho národa v rámci monarchie opravdu povznášející. No, že to dopadlo jinak je už jiná věc. Fakt za 5 hvězd!

Tak se nám s těma rozepsanýma povídkama do románů asi roztrh pytel. Argo avizuje Dryák od Novotného (Přemyslovské Trojkrálovství proti Anglii a Holandsku, špionka De Winter), což je taky rozvinutí povídky z poněkud letitějšího sborníku. Doufám, že to nezabije konec do ztracena (v povídce bylo zakončení solidní).

Přidat komentář