Fenomén: H. G. Wells – Válka světů 1897 až 2019

Článek od: Petr Simcik - 21.02.2020

 Mars. Bůh války. Menší rudý bratříček naší země. Nejbližší planeta, na kterou bychom se jednoho dne mohli přesunout, kdybychom to tu na Zemi domrvili tak, že už by nešla obývat. Tedy ne že by Mars byl nějaké slunečné pohostinné místo. Nedýchatelná atmosféra, písečné bouře a krásných -60 °C na sluníčku. Ale na druhou stranu má Mars v polárních oblastech vodu a možná se na něm kdysi vyskytoval i život. Kdysi? To je hodně relativní pojem. Roku 1897 to Velká Británie pocítila na vlastní kůži, když vypukla první Válka Světů. Nechybělo málo a mohla být i poslední, protože tehdy bylo lidstvo naprosto nepřipravené na boj se šmejdem z vesmíru. Sigourney Weaver, Arnold Schwarzenegger, Will Smith, můj oblíbenec Jeff Goldblum a mnozí další byli ještě na malinách, takže se mimozemské invazi musel postavit jen výkvět britské válečné mašinérie. Bylo to stejné jako po Marťanech házet konfety nebo prskavky. Efektní, ale nikoli efektivní.

Nedávno jsem tu zmiňoval příběh naprosto zásadní pro moderní upírský mýtus. Draculu. A stejně jako je Dracula důležitý pro všechny moderní upíry, tak je Válka Světů od Herberta George Wellse zase zakládajícím románem mimozemské invaze. A přitom stejně jako Dracula ani Válka Světů nebyla v tomhle ohledu první. Pět let před ní vyšel The Germ Growers: An Australian Story of Adventure and Mystery od  Roberta Pottera – příběh, který rovněž pojednává o mimozemské invazi, tentokrát ale ve stylu zlodějů těl. A musíme hluboko do minulosti, abychom potkali prvního literárního mimozemšťana, kterého nám naservíroval Voltaire v roce 1752 ve svém krátkém textu Micromégas, který sice není invazí, ale první kontakt to je. Čím to, že neznáme Pottera, ale Wellse? Popravdě za to asi může Orson Welles, i když takovou paniku, jaká se traduje, jeho vysílání marťanské invaze opravdu nezpůsobilo. Jde spíš o marketingový tah, který se tak chytl a rozšířil, že jde vlastně o to, čemu dnes říkáme virální příspěvek? Nebo o spiknutí za cílem pošpinit Wellese pomocí smyšlených škod a paniky? Docela zajímavé povídání o tom měli na youtube zvědátoři Martin Rota a Patrik Kořenář. Proč ale Orson Welles Wellse adaptoval, je nasnadě – zloději těl jsou sice zajímaví, ale kráčející třínohá monstra opékající pěchotu i bojové vozy plamennými paprsky, to si prostě říká o adaptaci. 

A taky že ano. Pomineme-li tu rozhlasovou, která je u nás jedním z nejznámějších počinů Orsona Wellese a již lze samozřejmě najít kompletně na Youtube, dostalo se Válce Světů snad všech myslitelných zpracování a s přibývajícími léty nepolevují, ba naopak; ve dvacátém prvním století jsme jich už měli více než ve století dvacátém, a to máme za sebou pouze první dvě dekády.

Válka světů 1953

Leckoho překvapí, že první film, který vznikl jako adaptace Války Světů, má u sebe letopočet 1953. Kdepak, žádné němé filmy, žádný další Fritz Lang. Válka Světů si opravdu musela na film počkat 50 let.

Jedné noci dopadne někde do kopců poblíž malého městečka domnělý meteorit. Z vzniklého kráteru se ovšem po dopadu ozývají podezřelé zvuky. Záhy se ukáže, že na Zemi nedopadl žádný kámen z vesmíru, nýbrž jedna z mnoha kapslí obsahujících nepřátelsky naladěné mimozemšťany. Vetřelci jsou bohužel technicky výrazně vyspělejší než lidstvo, takže i po zuby ozbrojená armáda je proti nim zcela bezmocná. Dr. Calyton Forrester se svou partnerkou Sylvií se krom záchrany vlastních životů pokouší nalézt způsob, jak postupující invazi zastavit...

Pravda, od svého vzoru se dost výrazně odchyluje. Marťané nemají kráčející, ale létající stroje a celý děj se odehrává v tehdejší současnosti, prosycen obavami z vývoje studené války. Přesto je inspirace víc než patrná a film byl velmi kladně hodnocen: Válka Světů režiséra Byrona Haskina si dokonce sáhla na dvě ze čtyř Oscarových nominací za zvláštní efekty. Krom toho, pokud se občas podíváte rádi na nějaké to retro, pořád jde o velmi koukatelný film.

Killraven (Jonathan Raven)

Svou Válku světů si pořídilo roku 1973 také vydavatelství Marvel. Killraven ve své sedmdesátkové podobě, i v té mladší z roku 2002, navazuje na Wellsovu Válku Světů a rozvíjí, co by se stalo, kdyby lidstvo mimozemšťanům podlehlo. Nový i starý komiks mají pořád sedmdesátkový šmak. Killraven je vlastně Barbar Conan s laserovou pistolí a šavlí. Rozený válečník, který je ale naprosto čestný, poctivý a soucitný. Pravý hrdina, který se rodí jednou za tisíc let a nyní má na starost vyštípání Marťanů z obsazené Země. Proč, proč takhle nedopadl televizní seriál z roku 1988? To by byla taková bomba. Marvelu se podařilo nejen smysluplně navázat, ale i udělat velice zajímavého hrdinu a prostředí, což je u sedmdesátkových komiksů, ve kterých není Spider-man, doslova zázrak. Prostředí kombinuje prvky ze staré Války Světů s prvky, které najdeme ve filmech, jako je Šílený Max nebo Planeta opic. Killraven osvobozuje vězně, pomáhá lidem, shromažďuje spolubojovníky, utíká ze zajetí a bojuje s mutanty, kteří vznikaji v marťanských laboratořích. Válka světů má jistě i klasické komiksové adaptace, ale Killraven je tak zvláštní a tak dobrý, že si zmínku určitě zasloužil.

Jeff Wayne's Musical Version of The War of the Worlds

Jeff Wayne's Musical Version of The War of the Worlds není hudebně můj šálek čaje, ale nedá se mu upřít atmosféra. (A také to, že jde o adaptaci se suverénně nejdelším názvem.) Je rok 1978 – čas na retelling Wellesova dramatu. Jeff Wayne na to jde od podlahy a míchá čtení z knihy, herecké pasáže a hlavně sedmdesátkovou disko/elektronickou hudbu s klasickými nástroji, synťáky a tak vůbec. Celý muzikál opět najdete na Youtube a nebo, pokud jste fajnšmekři, se dá sehat na dvou LP deskách v nádherném obalu, takže pokud máte čas na klidný poslech 2 hodin velmi zajímavé performance, nalijte si něco anglického, zabalte se do deky a poslouchejte, stojí to za to. Svědčí o tom mimo jiné fakt, že tohohle alba se prodalo 15 milionů kusů a krom toho se stále hraje jako živé představení.
Kdesi na internetu je k dispozici docela strhující záznam vystoupení Jeff Wayne's Musical Version of The War of the Worlds – New Generation (2012). Naposledy se hrálo v roce 2018, ale jelikož mívá několikaleté přestávky, třeba se ještě objeví. Novější adaptace je i hudebně poupravená, tudíž ještě poslouchatelnější než verze z roku 1978 a lze ji sehnat na dvou CD. Během psaní článku jsem ji sjel snad 4x a Thunder Child si pořád broukám. Hlavním vypravěčem v New Generation není nikdo menší než Liam Neeson

The Tripods

Série Tripods od BBC je založena na young adult novelách Johna Christophera z roku 1967. Nezmiňuje přímo návaznost na Válku Světů, ale popisuje mimozemskou invazi a lidskou společnost roku 2089 ovládanou mechanickými Tripody s chapadly!? Seriál se vysílal v roce 1984.  

War of the worlds 1988

Další ozvěnou Války Světů byl počin z roku z roku 1988. Klasický osmdesátkový seriál ale nebyl přímo o Wellsově invazi, anžto navazoval na výše zmíněný film z padesátého třetího roku. Na invazi už se po letech zapomnělo. Média vymyla lidem mozky a teď začíná druhá fáze, plíživá invaze pomocí kolaborantů, biotechnologie a ovládání lidí. Seriál nijak nevynikal ani obsazením, ani hereckými výkony, a protože nebyl ukotven k nějaké silnější značce a nepracovalo se s ním, zapadl a patří k těm nejopomíjenějším zpracováním Války Světů.

Jeff Wayne's War of the Worlds the game

Po roce 1990 nastal počítačový věk. Myslím tedy těch počítačů pro normální lidi, a tak jsem se setkal s Válkou Světů poprvé. Skrze hru Jeff Wayne's War of the Worlds, která vyšla v roce 1998 a byla založená právě na muzikálu Jeff Wayne's Musical Version of The War of the Worlds. To je tak komické, až to muselo být dobré. Spojitost s muzikálem jsem tenkrát nijak neřešil, ba dokonce nikde ani nepadla, to jen teď ze zpětného pohledu je tahle kombinace zarážející. Každopádně hra nebyla vůbec špatná a vysloužila si mezi hráči status zvláštního kultu. Obsahovala kampaň za mimozemšťany a lidi, přičemž byla děsivě nevyvážená, což je samozřejmě daň za realističnost rozložení sil v románu. Pokud jste byli čajíčci, mohli jste zapnout kampaň za mimozemšťany, tentokráte už konečně s krásnými tripody a zabývat se několik hodin opékáním lidiček, kteří na vás sebevražedně nabíhali, případně najížděli, a velmi rychle se odpařovali. Kampaň za Marťany prakticky nešla prohrát. Ale za lidi... za ty zase prakticky nešla dohrát. Jediné, co proti těm mrchám platilo, byly totiž ty nejtěžší kalibry – lodní děla. Tanky nebo pěchota roku 1897 sloužily v téhle hře jako spotřební materiál na získání sekundových pauz na výrobu další bitevní lodě, abyste ji mohli po krátké bitvě ztratit a vyrábět znova. Navíc vy víte, že to nedopadne jako v románu, nikdo vám nepřijde na pomoc, ani spojenci, ani bakterie. Stará dobrá Anglie je na všechno sama. Ta hra byla tak frustrující, že vám dokonale přiblížila beznaděj těch lidiček dole. Ano, nehrozilo vám, že pomocí chapadla přijdete o hlavu, ale ztráta monitoru, klávesnice a myši vyhozením z okna, byla velmi pravděpodobným scénářem. Zvlášť s přibývajícími prohrami.

Jeff Wayne's War of the Worlds the game PS1

Hra se tehdy dostala jak na PC, tak Playstation 1, ale pozor, i přes stejný název jde o dvě naprosto rozdílné hry. On by se asi nenašel nikdo, kdo byl takový masochista, aby takhle těžkou strategii hrál na ovladači pro konzole. Pro PS1 jde o akční 3D "strategickou" hru, ve které ovládáte děla lodi Thunder Child, tanků, vznášedel a dalších strojů, které si lidé pro Marťany připravili, a to přímo na bojišti. Můžete tak rehabilitovat dělový člun Thunder Child a vrátit Marťanům jeho potopení v předloze, vést partyzánskou válku pomocí vybuchujících cisteren nebo s přibývajícími levely sledovat, jak si lidé osvojují jejich pokročilou technologii.     

Liga Výjimečných 2

Další komiksová adaptacez roku 2002 není tak úplně adaptace  (i když on ani Killraven nebyl tak úplně adaptací). Příbeh Ligy Výjimečných sice obsahuje prakticky celý děj Války Světů, ale Alan Moore který ho má na svědomí se nespokojil s tím aby zůstala osamocena. Její začátek totiž nezpůsobí nikdo menší než John Carter, který si udělá na Marsu pořádek a tím vyžene třínohé emzáky do staré dobré Anglie. Na rozdíl od Wellsovy klasiky tu ale nejsou jen bezmocní britští vojáčci, ale také Liga Výjimečných prohánějící se v Nautilu Kapitána Nema. Pikantní je v tomhle případě fakt, že jedním z členů ligy je další  Wellsova postava - Neviditelný. Potkáte ale i Minu Murray, Allana Quatermaina a  Jekylla/Hydea, kteří na pozadí Války Světů řeší své vlastní starosti. Na druhou stranu - když se do konverzačních stránek prolne nějaká ta marťanská akce tak to stojí za to - Allan More ctí předlohu, ale zároveň se vůbec nebojí ukázat něco navíc a ukradne si pro sebe i pointu, která je i není stejná jako v originále... 

War of the worlds 2005

Přišlo nové tisíciletí a s ním i nový film. Tentokrát v podání Stevena Spielberga s Tomem Cruisem v hlavní roli. To nemohlo dopadnout špatně. Jediné, co by se tomuhle novodobému převyprávění mohlo vytknout, je fakt, že se opět odehrává v současnosti. Na jednu stranu je fajn, že se povedlo zachovat tu strhující depresivní atmosféru, kdy lidstvo očividně nemá žádnou šanci se strojů byť jen dotknout a jako štvaná zvěř utíká od jednoho zvedajícího se tripodu k druhému. Moderní zbraně mají asi stejný účinek jako klacek pravěkého lovce a lidé se už pomalu smiřují s tím, že to prostě zabalí. Na druhou stranu je ale škoda té viktoriánské atmosféry, kterou mohl film mít. Válka světů je opravdu dobrý film. Ano, jako všechny americké katastrofické filmy tam musí narvat nefunkční rodinu, kterou dá katastrofa zase dohromady a zoufalého otce, který se z lůzra stane hrdinou, ale čert to vem. Pokud najdete nějakého hnidopicha, z mé zkušenosti většinou nadává na konec, protože mimozemšťani, dementi, si neuvědomili, že tu pro ně jsou nebezpečné bakterie. Co k tomu dodávat, i 120 let poté, co vyšla předloha, se najdou lidi, kteří ji neznají. Pravda je taková, že se sice Válka světů od Američanů samozřejmě v lecčems odlišuje, ale obsahuje spoustu různých detailů pomrkávajících na fanoušky knihy, stačí hledat.  

Ještě jeden fakt – parodie na Válku Světů 2005 se objevila ve Scary movie 4, které obsahuje několik přehraných scén z výše zmíněného filmu, a to prakticky jedna ku jedné, samozřejmě s doplněnými vtípky. 

Asylum War of the worlds 1 a 2

Stejně jako na každém jiném úspěšném fenoménu se i tady muselo přiživit studio Asylum. Má ve zvyku odchytnout chystaný film a hodit na trh jeden nebo i více filmů se stejným jménem a hodnocením odpad. Na druhou stranu pro spoustu lidí, včetně mě, jde o guilty pleasure věci, které jsou tak blbé, až jsou vtipné. Tenhle producent nízkorozpočtových filmů typu Mechažralok versus Megažralok nebo Sharknado 1 až 5 vyprodukoval dokonce dvě války světů. Jednou je H. G. Wells' War of the Worlds (u nás pod názvem Invaze Světů) a následně War of the Worlds 2: The Next Wave neboli Další vlna. První film má být adaptací knihy H. G. Wellse a v propagaci se snaží z jeho jména vytěžit naprosté maximum. Nutno konstatovat, že se knihy vlastně docela drží. Druhý film pak obsahuje nejen invazi na Zemi, ale i lidskou odvetu, takže komu chybí třetí a bohužel zatím zrušený Den nezávislosti, může si spravit chuť. Ale pozor, tyhle filmy jsou zaslouženě hodnoceny 10%. Na ně to chce opravdu náladu a lahvinku něčeho ostřejšího.    

War of the Worlds: Goliath

Je po první marťanské invazi a Theodore Roosevelt a Nikola Tesla vyvíjí techologii pro boj proti další vlně útoku. Lidé kopírují marťanské třínohé stroje, staví tesla zbraně, obrněné vzducholodě a myslí si, že jsou připravení. To se ale šeredně spletli, protože Marťané neřekli poslední slovo a rozhodně minule nevytáhli tu nejlepší techniku. To je setting malajsko-japonského anime na motivy Války Světů z roku 2012. Na filmu jsou samozřejmě nejlepší všechny ty souboje, protože děj samotný je dost jednoduchý. A ono je to tak vlastně dobře. Dal by se shrnout – tahle Země je naše, my vám ji nedáme. Krleš! Mohli bychom polemizovat, jestli by si lidé, pokud už staví v roce 1914 kráčející tanky, neměli postavit radši čtyřnohé nebo dvojnohé. Jestli, pokud byli lidé schopní postavit takové stroje, by v letectvu zůstali u trojplošníků a vzducholodí. Ale právě to asi tvoří tu fajn raypunkovo-dieselpunkovou atmosféru filmu a vy si každý záběr na bojové stroje budete náramně užívat. 

War of the worlds – The True Story

Přiznám se bez mučení, že o tomhle díle z roku 2012 víc nevím než vím. Měl by existovat film tohoto jména, ale na internetu se o něm jen dočtete a shlédnete několik trikových záběrů a také video z natáčení. Samotý film mi bohužel zůstal skryt, takže nevím, zda nakonec vyšel, i když se o něm píše. Podle těch pár záběrů by mělo jít o historickou rekonstrukci podobně jako v následujícím případě, ale podle záběrů nejde o úplně shodný materiál a postup a spíš zůstává v jeho stínu. Za pravdu mi dává i recenze, která se dá najít na Youtube. Osobně jsem z toho mála materiálů k tomuhle filmu nabyl přesvědčení, že jde o konspiraci namířenou proti mně: film neexistuje a Youtube a Wikipedie se ze mě snaží udělat blázna, nebo že těch pár záběrů je všechno, co bylo natočeno, je to tak záměrně a pouze jsem to nepochopil, protože mi chybí nějaký kontext.

Usagi Yojimbo - Senso

Stejně jako v případě Vesmírného Usagiho se i tady Stan Sakai nechal inspirovat jednou svou láskou, konkrétně Válkou světů od H. G. Wellse. A není to ta Válka světů, kterou známe z televize, ale ta stará, kouzelná, knižní. Děj Sensa se odehrává o několik století dříve než originál Války světů a zaobírá se myšlenkou, že několik invazních projektilů vystřelených velkým dělem z Marsu dopadlo do středověkého Japonska, konkrétně na místo, kde si to spolu konečně rozdávají dvě strany dlouholetého konfliktu. Lord Hikiji a šóguna zastupující lord Noriyuki z klanu Geishu. Jak si asi dokážete představit, dopad kovového projektilu velikosti menšího kopce dokáže samuraje na koních poměrně slušně pocuchat a následné vztyčení slavných tripodů a smrtící útoky plamenných paprskových zbraní také v obou armádách udělají slušnou paseku.

Celá recenze s galerií zde 

The Great Martian War 1913–1917

Pro nás, kteří lačnili po nějakém tom víc retro zpracování, přišla s úžasným dárkem britská televize History Channel. Producenti Michael Kot, Steve Maher a Mike Slee dali dohromady docudrama z alternativní historie The Great Martian War 1913–1917. Najdete opět na Youtube většinou v rozstřihaném stavu – série krátkých videí kombinuje opravdové historické záběry první světové války, bojů v zákopech s trikovými záběry tripodů. Tripody v Londýně, kde se je snaží z posledních sil zastavit první dvojplošníky. Bitvy na moři, při kterých se tají dech. To vše je doplněné vstupy z Muzea velké marťanské války, kde jsou opět k vidění poražení mimozemštané, záběry z výzkumných laboratoří a v neposlední řadě také rozhovory s pamětníky bojů. Vše to působí úžasně uvěřitelně. Jako dokument, který k nám propadl z jiné dimenze. A krom toho jsou ty záběry opravdu cool. Pokud budete mít štěstí a někde narazíte na celý dokument, který má 120 minut, určitě neváhejte. Je opravdu sugestivní. Není divu, že si je spousta hudebníků vybrala pro remixová videa atmosferické muziky. Aby toho nebylo málo, atmosféru The Great Martian War 1913–1917 si můžete vychutnat i v několika velmi jednoduchých atmosferických videohrách. Zaznamenal jsem War of the Worlds 2013 černobílou noirovku, ve které si můžete prožít první útok a poslední minuty Marťanů s tím, že máte opravdu pouze základní možnost projít si lokaci a kochat se, co se okolo děje. A přímo k dokumentu vyšla stejnojmenná "hopsačka", ve které si můžete na zařízeních s Androidem užít útěk před Tripodem.

 BBC – War of the worlds

A pozor, roku 2019 se do všeho vložila BBC a konečně natočila dobový seriál! Hurá, vivat, bravo... nebo ne? No, je to BBC, takže to z principu nemůže dopadnou nějak špatně a mohlo to dopadnout i hůře. Co se týče dobových reálií, atmosféry, strachu i tripodů samotných, všechno je skvělé. Jakmile se dostanete do fáze, kdy potkáváte tripody v Londýně nebo i v menších městech, jde o výborný seriál. Ale tvůrci se opět nevyhnuli zakomponování některých lidských problémů, jako je nevěra a rozvod hlavního hrdiny na přelomu století. Sakra BBC – točíte invazi mimozemšťanů, to jste se sešli o páté nad šálkem čaje a řekli si – chybí tomu drama, pojďme tam hodit rozvod? Vážně? A druhá věc, kterou jsem jako většina nechápal, byl první útok Marťanů. To jsou momenty, kdy si říkáte, jestli vážně BBC, ta velká televize s rozpočtem v stamilonech liber, neměla na další 3 minuty trikových záběrů. Ještě jsem nezmínil, že tu máme silnou hlavní hrdinku -– respektive ženu, která se nechá tak dlouho zachraňovat, až kolem ní všichni zbytečně umřou. BBC nabízí i další prvek, který ostatní adaptace nemají – pohled do ne příliš vzdálené budoucnosti planety Země, která je pokrytá tím šarlatovým svinstvem, které Wells popisuje.To, že ho adaptace bere v potaz, je velice příjemná změna, jen v tom proboha nevidět ekologickou agitku. Marťany lidstvo sice porazilo, ale šarlatový mor ho může zabít, divák si tak užívá boj na dvou frontách. I když, užívá... ta linka z budoucnosti není nikterak silná ani dějově, ani herecky, ale i tak musím ocenit, že tam je. I přes ty všechny momenty je seriál BBC jednou z těch velmi dobrých adaptací, kterou je určitě dobré vzít v potaz.

La Guerre des Mondes

Málokdo zaznamenal, že na druhé straně průlivu La Manche vznikla v roce 2019 také Valka Světů podle H. G. Wellse. V originále La Guerre des Mondes, velmi volně přeloženo "Pomsta za Brexit", se směle řadí vedle produkce společnosti Asylum. Ne, teď vážně, křivdím oběma. Asylum má ve svých 10% hodnocení lepší scénář a drží se víc předlohy. La Guerre des Mondes má 100% dražší kameru a efekty, i když těžko říct, jestli je o co stát. Seriál je sice o nějakém nebezpečí pro lidstvo, lidi umírají, hrdinové se schovávají, ale hlavním padouchem tu nejsou mimozemšťani v tripodech, ale jacísi divní mechaničtí psi, které zřejmě půjčili z Boston Dynamics Emanuelu Macronovi na běhání kolem Elysejského paláce a on je nedokázal zabavit celý den, tak je dal filmařům. La Guerre des Mondes je jednoduše hodně špatný seriál, který neni ani efektní, ani zábavný, a to ani tím nechtěně vtipným způsobem. Není v něm jediný dobrý herec a na to, že jde o mimozemskou invazi, je neuvěřitelně nudný.

H. G. Wells by se dneska asi hodně divil, co způsobil. Založil nový žánr, a i když se v něm vyskytla spousta dalších ikonických emzáků a tuna kultovních knih a filmů, Válka Světů bude jen jedna a bude dál lákat k dalším a dalším zpracováním. Možná jednou dokonce někdo daleko v budoucnosti natočí další její adaptaci na povrchu rudé planety.

Odkazy

Komentáře

Dvě připomínky. S tou první už asi budu otravný, ale fakt nesnáším (ne)pravopis "Drákula" (čertví, odkud se to bere, jak angličtina, tak rumunština používají latinku, takže pro fonetický přepis není důvod a pravopisná Pravidla ho dokonce v takovém případě výslovně zakazují). A ta druhá - zajímavý článek, spousta věcí, o kterých jsem nikdy neslyšel, nicméně jedna hodně zajímavá adaptace mi tu chybí: druhý díl "Ligy výjimečných"...

Děkujeme za upozornění, Draculu jsem opravil (jakkoliv v českém kontextu se Drákula/Dracula vyskytuje v poměru cca 2:3 – aspoň při letmém pohledu do online katalogu knihovny). Nevzniklo to proto, aby lidé neříkali [dratsula]? Druhý díl Ligy výjimečných si případně Petr bude muset přidat sám… :) 

Ano, je to mor, který se čím dál častěji objevuje i v "oficiálních" publikacích... A o to víc mi pije krev. (Na toho člověka, co do češtiny překládá Deadpoola, bych občas s gustem vzal bič, ten to správně snad ani napsat neumí. Smutné je, že v tom není sám.)

Já vím kdo za to může :) Poslední vydavatel který u nás Drákulu vydal - Comics Centrum. Proto jsem ho počeštil i v recenzi asi před 14 dny a nechal jako Dracula pouze oficiální název seriálu :) 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Druhá Liga Výjimečných doplněna, úplně jsem na ni zapomněl a to mi straší v knihovně. Ony tam původně  měly být jen filmy a i mě, který jsem měl poměrně velký přehled a o spoustě dalších věcí věděl, pár  "adaptací" překvapilo když jsem to dohledával.  

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Jinak když už jsme u toho komiksu - úplně mi vypadl Usagi Yojimbo - Senso :) Doplněno. + máme ještě pár dalších, českých želízek v ohni, ale ty si nechávám na samostatný článek. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Přidat komentář