Fenomén: H. G. Wells – Válka světů 1897 až 2019

Článek od: Petr Simcik - 21.02.2020

Nedávno jsem tu zmiňoval příběh naprosto zásadní pro moderní upírský mýtus. Draculu. A stejně jako je Dracula důležitý pro všechny moderní upíry, tak je Válka světů od Herberta George Wellse zase zakládajícím románem mimozemské invaze. A stejně jakou v případě Draculy, i zde nezůstalo jen u knihy – kráčející třínohá monstra opékající pěchotu i bojové vozy plamennými paprsky, to si prostě říká o adaptaci. 

Velké vesmírné cykly 05: Ztracená Země

Článek od: Jiří Halama - 04.07.2011

Ztratit se dá cokoliv: poctivost, manželka, peněženka (to zvlášť zamrzí), dobrá pověst, politické preference – prostě cokoliv. Americký spisovatel Roger MacBride Allen si ve svém (prozatím) dvojdílném cyklu, z něhož bohužel v češtině vyšel pouze první (byť rozdělen do dvou knih) díl Charonův prstenec pohrává s obtížně představitelnou myšlenkou, že by se mohla ztratit celá planeta Země i se svým nejbližším okolím.

RECENZE: Stanislaw Lem, Invaze

Článek od: pagi - 20.09.2010

Stojíme, často opakujíce slova Isaaca Newtona, na ramenech svých předchůdců. Díváme se do dálky, ale někdy stojí za to se podívat pod sebe, z čeho vlastně vyrůstá naše vlastní velikost. A tak by měli činit i současní autoři SF a jejich čtenáři. Předhozená sbírka je jedním, byť drobným a zdaleka ne vyčerpávajícím, pohledem na ramena člověka, který svá největší díla napsal na klasickém psacím stroji. I možná proto, že musel vážit každý úhoz, že nemohl používat Ctrl-V a Ctrl-C, jsou jeho texty propracované a promyšlené.

Přihlásit se k odběru RSS - Invaze