RECENZE: Miroslav Žamboch, Bakly: Hledání smrti

Článek od: Martin Stručovský - 24.10.2018

Miroslav Žamboch se vrací na knižní pulty po dvouleté pauze. A tentokrát je důvod k radosti o to větší, protože nám poodkrývá kousek života bývalého gladiátora Baklyho.

Miroslav Žamboch nikdy nebyl autorem jednoho žánru nebo jedné série, potažmo jedné postavy. Ostatně tenhle pětačtyřicetiletý rodák z Hranic na Moravě se nikdy netajil tím, že primární je pro něj pouze dobrý příběh. A tak nám za svojí kariéru naservíroval cestování v čase za dinosaury, klanové války upírů a vlkodlaků a naposledy tankovou kanonádu. Ovšem největší přízeň si získal svými fantasy příběhy o Koniášovi a Baklym, které se odehrávají v rámci jednoho propracovaného světa. Jak už název nové knihy napovídá, průvodcem nám bude po delší době opět bývalý gladiátor Bakly.
Když nepočítáme povídku Fanoušek, byl prvním velkým Baklyho dobrodružstvím román Bez slitování, který udal postavě určitý žánrový tón. Čtenáři v roce 2003 dostali fantasy říznutou americkou drsnou školou a noirem. A tomuhle žánru byl přizpůsobený i samotný Bakly, který vystupoval jako takový soukromý detektiv. Byť v trochu drsnější a krvavější verzi. V podobném žánrovém duchu se nesli i více či méně kolibříci, ale také povídková sbírka Čas žít, čas zabíjet z roku 2010. Hledání smrti je tak vlastně Žambochův návrat k Baklymu po dlouhých osmi letech.
A je to hodně jiný román než Bez slitování staré patnáct let. Největší rozdíl není v počtu stran (Hledání smrti jich má přes čtyři sta a to máme v ruce teprve první půlku), ale v žánru. Jasně, i tentokrát dostaneme noirovou fantasy, ale to je teprve jedna strana mince. Autor mnohem víc sází na intriky, zákulisní čachry a vysokou politiku, teď to ale není přímočará akční vypalovačka, ale je to o dost složitější.
Což možná bude pro hodně čtenářů problém, protože na to nejsou u Baklyho, na rozdíl od Koniáše, zvyklí. Žamboch splétá najednou hned čtyři dějové linky, přičemž titulní postavy si tu moc neužijeme. Spíš občas vyplave na povrch jako žralok kousne, a zase zmizí v hlubinách. Ale když se objeví na scéně, tak to vždycky stojí za to a vždycky dělá to, co mu jde nejlíp. A hlavně, když se poprvé objeví na scéně, je to, jako když se po spoustě let setkáte se starým známým. Což se ale nedá říct o dalších postavách, pokud k nim nemáte vybudovaný vztah z kolibříků a Návratu vlka samotáře, které tvoří pro Hledání smrti jakési dějové pozadí. Díky vysvětlivkám se v ději, potažmo narážkám na předchozí události, ztrácet nebudete, v některých postavách ovšem ano. Pokud ovšem nemáte dostatečně načtené předchozí texty.
Na druhou stranu si Žamboch zaslouží vyzdvihnout kvůli svému fikčnímu světu. Z každé stránky je vidět péče, s kterou ho stvořil. Najdeme tu gangstery, čaroděje, ninjži… a možná tvora, kterým autor vyznává svou lásku k monstrům jako je Vetřelec či Predátor. A při každé zmínce o panu K máte chuť jít autora prosit, ať příště dodá román o tomhle hrdinovi.
Žambochovi zkrátka imaginace zase jede na plné obrátky. Děj příjemně sviští, milovníci akce a Baklyho si přijdou na své, ovšem bude záležet jen na vás, zda přistoupíte na autorovu hru týkající se intrikaření. Akorát škoda, že celé Hledání smrti působí jako prolog k něčemu většímu, co teprve přijde. Což je s ohledem na pokračování pochopitelné, ale možná, že méně je někdy více.

Bakly: Hledání smrti
Žamboch, Miroslav
Nakladatel: Triton
Rok vydání: 2018
Cena: 359 Kč

 

Komentáře

jen se mi zdálo, že se autor na knize dost nadřel. Občas to z toho trochu čiší. No a nás absolventy technických oborů nadchne zejména popis výroby meče či co to bylo z železné rudy na kovadlině. No, to už není ani scifi, že ... 

Jinak pěkné počtení, četl jsem to tentokrát pomaleji, než jsem zvyklý neb jsem si každou stránku užíval. No a prý už brzo bude druhý díl...

Je mi líto, ale knížka je totální zklamání. Směs recyklace scén z předhcozích prací jakž-takž poskládaná dohromady. Při čtení už většina čtenářů odhadne, jaký motiv autor zase recykluje. Těšil jsme se na ůvod k epické bitvě mezi císařem a Koniášem a dostal recyklovaný reciklát.

Přidat komentář