Literárně hororové okénko

Článek od: Martin Stručovský - 12.11.2015

Je podzim a tahle doba je jako stvořená pro čtení hororů. Na následujících řádcích přinášíme přehled nových, ale i chystaných knih, které by vám mohly zpříjemnit sychravé večery. Cílem následujících řádků je ukázat, že ač je horor na českém (a slovenském trhu) takřka vyhynulý žánr, tak stále vychází. A také, že není orientován jen na dílo Stephena Kinga, jehož detektivka Právo nálezce vyjde v prosinci. 

Svatopluk Doseděl: Truhla ze Zálivu smrti

Jak už zmínil kolega Pařátek, Svatopluk Doseděl je jedním z posledních Mohykánů českého hororu. A nekecal. Doseděl je autorem, který se ve své tvorbě věnuje čistě hororu a ani jeho nejnovější kniha není výjimkou. V Truhle (stejně jako v knize Zlo přichází třikrát) Doseděl ukazuje, že horor se nemusí nutně pojit jen s Amerikou. Čtenáře čekají tři příběhy inspirované regionálními pověstmi, plné napětí.

Knihu lze koupit jako součást aktuálního čísla magazínu Pevnost anebo ji lze objednat zde

Vyšlo v nakladatelství Epocha

Pavel Renčín: Vězněná

Pavel Renčín je znám hlavně jako autor městské fantasy (trilogie Městské války), ale ve své tvorbě se dotkl i hororu (povídky Balada krve, Skokani, Loutkové divadlo a Jen tančí, nemluví, nespí). Teď se autor po tříleté pauze vrací na literární scénu s knihou Vězněná, která bruslí mezi hororem a thrillerem. Čtenáře čeká šumavská samota a jeden učitel, trápený nočními můrami. Kniha byla inspirována skutečnými událostmi.

Vyšlo v nakladatelství Argo

Mark E. Pocha: Z temnot 

Mark E. Pocha patří k rozsévačům hororu na Slovensku. Zatímco čekáme na jeho první hororový román Krajina kanibalů, můžeme okoštovat něco z jeho tvorby v útlé knížečce Z temnot. A to úplně zadarmo. 

Vyšlo v nakladatelství Hydra 

Josip Mlakič: Živí a mrtví 

Přiznejme si to. Vychází u nás především autoři z amerického trhu. Občas nějaký Polák nebo Němec. (Seveřeny sem netahejme, to je záležitost detektivní). Takže bosenský autor vyznívá tak trochu jako exotika. Můžeme tedy děkovat nakladatelství Gorgona, že se rozhodlo nám dopřát menší porci exotiky. A rovnou v takovém lahůdkovém podání jako je román Živí a mrtví. Román je to hlavně válečený a ukazuje, jak to vypadá, když se střetnou dvě armády, z nichž je jedna tak trochu mrtvá. 

Vyjde v nakladatelství Gorgona 

Jack Ketchum: Red

Z tvorby Jacka Ketchuma u nás vyšly pouhé dvě knihy (Po sezóně a Dívka od vedle), z nichž ani jedna nebyla čistokrevný horor, ale spíš hodně, hodně drsný a surový thriller. A Red by mohl být úplně stejný. Pokud tedy chcete napínavé čtení bez speciálních efektů, Red by mohl být tou správnou cílovou adresou.

Vyjde v nakladatelství Maťa 

Anne Rice: Princ Lestat - Upíří kroniky 

Anne Rice je ve světě považována za královnu upřího románů. Ale na našem trhu je tak trochu prokletá. Zkoušel ji znovu "nastartovat" Baronet, i Levné knihy se činily. Ale nedopadlo to úplně dobře. Teď se pokusí kletbu zlomit nakladatelství Práh. Princ Lestat - Upíří kroniky se vrací zpátky... k Upířím kronikám. Tentokrát se ale z New Yorku přesouvají do Egypta dávné minulosti. 

Vyjde v nakladatelství Práh

S. T. Joshi (ed.): Černá křídla Cthulhu II

Pokud nějaký autor dosáhl nesmrtelnosti, pak je to jistě H. P. Lovecraft. Dílo tohoto autora totiž žije dál díky dalším následovníkům, kteří k němu vzhlíží, jako k modle. Černá křídla Cthulhu nabízí už druhý výběr povídek, které jsou mistrovovým dílem inspirované. S ohledem na pevnou vazbu a obálku se bude jednat o velice reprezentativní dárek pod letošní vánoční stromeček. 

 

Vyjde v nakladatelství Laser-books

Komentáře

Prince Lestata mám rozečteného (koupila jsem v angličtině, protože mi bylo řečeno, že česky v žádném případě nevyjde). Ale docerla mě to zklamalo... přijde mi to tak nějak... "zase to samé" co ve všech předchozích dílech o Lestatovi :-/

Přidat komentář