RECENZE: Martin Štefko, Nikdy se nepřestala usmívat

Článek od: Tereza Kadečková - 21.07.2015

Alexandra je odsouzena k smrti, zavraždila přes stovku lidí a ke všem vraždám se i s detaily přiznala bez mučení. Zní to jako případ, ve kterém se nedá udělat krok vedle. Soudní psychiatr Robert Jenkins má s vražedkyní udělat několik sezení, než bude rozsudek vykonán. Jenomže začne cítit, že něco není tak úplně v pořádku. Z jednoduchého případu se klube něco většího.

Alexandra na Roberta působí zvláštním dojmem. I když ví, že má co dělat s mnohonásobnou vražedkyní, v jejím okolí se dostává do rozpaků a někdy dělá i neprofesionální chyby. Možná za to může její úsměv, který jí nemizí z tváře, nebo něco jiného. Čím hlouběji do problémů se Robert dostává, tím nejistější je. Dílky skládačky prostě nezapadají a on chce přijít na to proč.

Nikdy se nepřestala usmívat je druhou knihou začínajícího autora Martina Štefka. Od zombie apokalypsy udělal krok stranou a vrhnul se na thriller s detektivními prvky. Rozhodně nezakopnul. Příběh se svižně vyvíjí, dává nahlédnout do mysli vražedkyně a nutí čtenáře přemýšlet, protože ví, že Alexandra od začátku neříká tak úplně pravdu.

Charaktery jsou uvěřitelné a člověk se jim dostane pod kůži. Alexandra je velmi stoická a působí dojmem příjemné ženy, bohužel tenhle dojem nabourává její trestní rejstřík. Vždyť i Hannibal Lecter byl vlastně sympaťák. Robert Jenkins je samotář, který má zvláštní známosti, a jako správný psychiatr se hrabe ve věcech do hloubky. K tomuhle případu ho ale něco táhne a není to jen touha napsat knihu.

Martin Štefko umí psát svižně a poutavě. Oproti jeho první knize Mrtví kráčí po Zemi je ale Nikdy se nepřestala usmívat mnohem lepší počtení. Ač taky vyšla ve vlastním nákladu, prošla o něco pečlivější korekturou, takže čtenář nenarazí na žádné tiskařské šotky. Příběh je taky pěkně uzavřený, nenechává žádné větší otazníky, protože na každou otázku je tu nějaká odpověď. Po dočtení zanechá trošku hořkosladký nádech a nutí člověka přemítat. Jde o happy end nebo ne?

Dobrý příběh by měl člověka zaujmout, vtáhnout a nechat mu nějaký ten podnět na přemýšlení. Nikdy se nepřestala usmívat tohle dokázala. Kdo má rád thrillery a nebojí se trochu toho drsnějšího popisu vražd, určitě po ní sáhněte.

 

Hodnocení: 85%

 

Nikdy se nepřestala usmívat

Autor: Martin Štefko

Obálka: Jan "Abbe" Nikrýn

Nakladatelství: Martin Štefko (edice Golden Dog)

Vazba: Brožovaná

Počet stran: 157

Formát: A5

Rok vydání: 2015

Cena: 150 Kč

Komentáře

Už sem to našla, ale byla to fuška. Jestli to chcete dostat ke čtenářům, tak to bez klasické distribuce nepůjde. A jestli je kniha dobrá, tak by byla škoda, kdyby zapadla, a to i vzhledem k tomu, co za sračky ted vychází... (Nic proti paranormálním romancím, taky mám jednu ságu rozečtenou, ale čeho je moc, toho je moc.)  

Bohužel už také vím, že to bez normální distribuci nepůjde, ale vzhledem k formě, pro jakou jsem se rozhodl, tedy vydávání na vlastní náklad, to bude trochu trvat. Samotného mě překvapilo, jak je to finančně náročné vydávat prostřednictvím klasické distribuce... Budu se ale snažit, aby se knihadostala do širší distribuce co nejdříve.

Přidat komentář