RECENZE: Martin Štefko, Mrtví kráčí po Zemi

Článek od: Tereza Kadečková - 27.08.2014

Svět se pohnul. Tak už to při apokalypse bývá. Mrtví vstávají z hrobů a vyráží hledat nějakou večeři, která by ještě stála za to ulovit. Radioaktivita zničila všechno, co mohla, a poslední přeživší se snaží vydržet a neumřít za první zatáčkou. Totéž dělá Kovboj, který míří přes celé USA do státu Maine. Pro co jiného, než aby potkal Stephena Kinga?

Není od věci občas podpořit mladé nadějné spisovatele. Jedním z nich je i Martin Štefko, kterého můžete znát jako šéfredaktora horror-webu nebo taky recenzenta komiksů na comics-blogu. Tentokrát nám ale přináší knížku Mrtví kráčí po Zemi a je to vcelku jízda.

Kovboj je samotář. Prochází krajinou, střílí zombáky a chce přežít za každou cenu. To všechno se změní, když zavítá do Bostonu a potká partu puberťáků, kteří si života moc neváží a dělají všechno proto, aby se nechali sežrat. Náhoda ho přivede k mladé Em, se kterou se schovají před radioaktivní bouří, a Kovboj pak potřebuje všechnu pomoc, kterou může dostat. Když k tomu záhy přidáte lovce lebek a obrovské monstrum, které si nárokuje město, víte, že budou problémy.

Příběh je rozdělen na dvě části, v té první se zmrzačený Kovboj snaží postavit monstru a v té druhé už se konečně zdá, že se do toho slavného Maine i dostane. Příběh odsýpá a je vidět, že i když je Štefko začínající autor, ví kam sáhnout a jaká slova použít, aby se člověk dobře bavil. K nadávkám a blbým narážkám nejde daleko, ale i to dělá příběh uvěřitelnější. Cynismus z něj jen kape.

Co se postav týče, charaktery jsou uvěřitelné, i když se mi zdálo, že je Kovboj v pěkné deziluzi. Přežil spoustu let v zombie divočině a pořád tvrdí, jak si dává pozor, ale chvilek, kdy se k němu zombíci připlížili ve spánku a málem ho sežrali, bych se nedopočítala. Z Em se postupem příběhu stává schopný střelec, což jsem ráda viděla.

Co bych příběhu vytkla, je jedna nevystřelená Čechovova puška. Kovboj s sebou tahá pytlíček, ve kterém má schované bůh ví co. Kdo na něj sáhne, tomu ustřelí palici. Co v něm ale je, se nikdy nedozvíme. Pak je jen otázka, zda to byl autorův záměr (v tomto případě autora k smrti nenávidím), nebo měl autor původně nějaký plán a jen na něj zapomněl.

Suma sumárum se ale Mrtví kráčí po Zemi čtou parádně a rychle. Svým cynismem je to oddechovka a svým žánrem je to napínák, celý rozvrstvený tak, abyste se nepřejedli ani jednoho, ani druhého. Já se bavila dobře.

 

Hodnocení: 65%

 

Martin Štefko, Mrtví kráčí po Zemi
Nakladatelství: Nová Forma
Rok: 2014
Provedení: Paperback
Počet stran: 166
Rozměr: A5
Cena: 130 Kč

Komentáře

Já bych určitě rád uvítal kritiku i k té obálce. Myslím, že se rozhodně nejedná o něco, co by bylo nepovedené, ale je jasné, že jako autor příběhu mám trochu jiný pohled. Proto prosím klidně rozepište, co vám na obálce vadí. Chystám se vydávat samonáklade další knihy, tak abych pro příště věděl ;-)

Omlouvám, se, ale na víc, než na pocit, že se mi prostě nelíbí se nezmůžu. Možna mi ten malo detailní styl až moc připomíná stařičkou karetní hru WASTELANDS, která se mi hnusila a ted to jen vyplavalo na povrch. Ale zapletka knihy mi zněla zajímavě a když jsem teď byl upozorněn i na přijatelnou cenu, tak to asi někdy zakoupím. Ještěže jsem se ozval :) 

A co je na té obálce tak hrozného? Viděla jsem opravdu mnohm horší :D Tahle je naopak celkem povedená. Akorát i přes super recenzi to není můj žánr, takže se tomu nejspíše rovněž vyhnu :) ale zase, kdo ví :D

Ale nene :D Vůbec ne :D já naopak fantay velice fandím a mám ho ráda, proto ho téměř vůbec nečtu :D Ačkoli já spíše nejsem na tenhle druh, připomíná mi to totiž Temné věže od Kinga, přesněji první díl a u toho jsem doslova skomírala a nemohla se dočkat, kdy už bude proboha konec :D Takže spíše proto si říkám, že to nebude čtení pro mě :D

Já si teda Pistolníka užívala, ale tohle není zdaleka stejné, jako on. Ale spojitost tam můžeš vidět, kovboj je přeci jen Kingovým fanouškem. Tohle je docela nažuchlé dobře mířenou akcí, takže by ses u toho nenudila. Navíc je to uzoučké, to se o Pistolníkovi říct nedá (teda, s porovnáním k dalším dílům dá, ale... meh).

Zdar a Sílu přeje Kadet

Terezo, skvělá recenze!

Přesně z ní cítím, jaká kniha je. Myslím, že i obálka (ač děsná) je přesně vypovídající a to mám ráda. Obálka musí korespondovat s obsahem a to se evidentně povedlo. Láká mě na knize ten cynismus. Z neotevřeného pytle by mně trefilo, autore :-) Leda, že by to byla série, což asi nee.

Michi: plně chápu - číst knihy, na které bys dříve ani nesáhla je normální - čtenářský vkus se mění s prožitým a přečteným a nikdy nevíš, kam tě to zavane :-)))

V pytli ma Temnou vez od Kinga a jde si pro autogram.Pak se tam jeste najde DVD Zombieland a v dalsim dile bude hledat nejspis Harrelsona.Chtelo by to vice originality...

Přidat komentář