RECENZE: Tanya Huff, Kouř a zrcadla (Kouř 2)

Článek od: Lucie Koucká - 30.08.2013

Tony Foster je produkční asistent u filmové společnosti CB Production, točící Nejtemnější noc, béčkový seriál o upířím detektivovi Raymondu Darkovi. Natáčí se ve starém domě, a co čert nechtěl, zrovna v tomhle domě straší. Tonyho to už nepřekvapí, jako by sám nadpřirozené potíže přivolával, nebo že by se ho samy držely jako klíště?

Dům kolem sebe vytvořil bariéru a uvěznil tak nejen Tonyho, ale i část štábu. Pomoc zvenčí nelze očekávat, i když by se opravdu moc a moc hodila. Náš hrdina zjišťuje, že slyší a vidí mrtvé, a nerad si připouští, že vše bude jen na něm. Strašidelný dům, co je horšího? Strašidelný dům a v něm dvě rozmazlené holčičky! Ty znamenají potíže jak pro Tonyho, tak pro celý štáb, jsou to totiž dcery nejvyššího šéfa…

„Koukněte lidi z tanečního sálu, já vím, že jste mrtví, ale zamyslete se na chvilku, ale čestně, opravdu chcete trávit svá muka na věčnosti ve společnosti protivné osmileté holky?“
„Já NEJSEM protivná! To ty jsi protivný! A SMRDÍŠ! (str. 304)

Ještě ke všemu Tony pořád naráží na Lee Nicholase, charismatického herce, a to ho jen rozptyluje a zrovna tohle rozptýlení by si nechal za jiných podmínek rád líbit. Díky dřívějšímu několikaletému soužití (ano, je gay) s čtyřistapadesátiletým upírem Henrym Fitzroyem, levobočkem krále Jindřicha VIII, který je vedlejší postavou i v sérii Kouř, pro Tonyho nadpřirozené a děsivé události nejsou novinkou, sám disponuje jistými schopnostmi. Ale vystačí to na nahromaděné zlo?

Kouř a zrcadla je druhým a prostředním dílem trilogie Kouř kanadské autorky Tanyi Huffové. Stejně jako v prvním díle je i tady tempo pomalejší a příběh se vleče – hlavně prvních sto stránek, kdy se skoro nic neděje. Naštěstí se děj rozjede. Huffová už prokázala, že umí čtenáře zaujmout, bohužel s autorčiným předcházejícím cyklem Krevní pouta, jednou z nejlepších žánrových sérií na trhu, se spin-off Kouř nedá srovnat. Tam byla ne jedna, ale tři velice silné hlavní postavy, vyšetřovatelka Vicky Nelsonová, Henry-upír-Fitzroy, detektiv Mike Celluci, a hlavním lanem, které sérii táhlo, bylo napětí mezi nimi. Ovšem vše bylo mistrovsky vyvážené. Tam stránky chyběly, v Kouři přebývají. Tony byl vedlejší postavou, a jak tady sama autorka zmiňuje, necítí se ani na to.

Kdy nabral jeho život tak děsivě podivné obrátky? Á, ano, když ho Vicky„Já to vím nejlíp“ Nelsonová sebrala z ulice, aby daroval krev zraněnému upírovi. (str. 270)

Přitom paradoxně nejsilnější částí knihy je propracovanost charakteru hlavního (ne)hrdiny Tonyho Fostera a jeho vývoj. Z dítěte ulice, příležitostného prostituta, jak jsme ho poznali v Krevních poutech, se stává odpovědným mužem a proti své vůli i hrdinou. Tehdy přežil, protože uměl pracovat s informacemi, tentokrát jich má však zoufale málo.

Kouř a zrcadla je kniha určená pro ty čtenáře, kterým nevadí pomalejší tempo, kteří mají rádi duchařské příběhy a staré strašidelné domy, a také pro ty, kdo si oblíbili Tonyho z předcházejícího dílu Kouř a stíny nebo z cyklu Krevní pouta.

Ukázka

Kouř a zrcadla /Smoke & Mirrors/
Huff, Tanya

Nakladatel: Brokilon
Překladatel: Pavel Musiol
Obálka: Lukáš Tuma
Redakce: Robert Pilch, Jiří Popiolek
Rok vydání: 2013
Počet stran: 440
Rozměr: 115 x 175
Provedení: hardback
Cena: 328 Kč

Mohlo by vás zajímat: 

První díl cyklu Kouř vydaný Brokilonem 

Komentáře

Dvě rozmazlené holčičky :-)))) Divím se, že jsi tou knihou okamžitě nešvihla. Uřvaní šklebáci - horší než zástup duchů:-))) Co máš v plánu dál? :-)

Přidat komentář