ODBORNÁ FANTASTIKA: Ondřej Šefčík shrnuje a komentuje článek Manfreda Geiera o Solaris

Článek od: Redakce - 11.04.2020

Už dlouho se chceme na Sardenu vydat i odbornějším směrem. Jen – není čas, nejsou lidi. První vlaštovkou ze snad dlouhodobějšího projektu je následující text Ondřeje Šefčíka. Vzniklo to takto: na vyhlášení Knihy roku Sardenu zmínil František Novotný studii Manfreda Geiera Stanisław Lems Phantastischer Ozean. Ein Beitrag zur semantischen Interpretation des Science-Fiction-Romans „Solaris“. Projevili jsme zájem – a František Novotný byl natolik prozíravý, že zaslal kopii i Ondřeji Šefčíkovi a připojil poznámku, že by nebylo od věci vytvořit nějaký český výtah. Ondřej Šefčík záhy slíbil, že se toho ujme, a my informovali Ondřeje Šefčíka, že kdyby nebyl proti, rádi to na Sardenu vydáme. Výsledkem je tento článek, za který jak Františku Novotnému, tak Ondřeji Šefčíkovi velice děkujeme.

V září narození...

Článek od: Monika Slíva - 28.10.2019

Nedá se popřít, že letošní podzim se vážně vydařil. Mám sice na mysli počasí, ale i na zajímavé knižní novinky byl přívětivý. V každém případě nesmím zapomenout, že ani kvůli jedné z uvedených věcí se do tohoto článku nepodíváte.. Pojďme si tedy připomenout, čí slova jsme si vypůjčili v průběhu září.

RECENZE: Stanisław Lem, Příběhy pilota Pirxe

Článek od: Monika Hrňová - 18.06.2018

Objevování vesmírných dálek je lákavé a spisovatelsky vděčné téma. Dalo by se očekávát, že v dnešní době intenzivního technického pokroku ztratí žánrová klasika, která u nás vyšla poprvé v roce 1978, své kouzlo a bude mladší generaci připadat zastaralá a mimo mísu. Ovšem Příběhy pilota Pirxe dokazují, že pokud autor umí skvěle psát a dát vyprávění etický a filozofický přesah, dokáže zaujmout i moderního čtenáře.

AKCE: Sympozium Pop & Brak

Článek od: Anonym - 10.10.2012

Populární literatura v kontextu proměn (nejen) české literární kultury. Kromě řady zajímavých přednášek přijde i Petra Neomillnerová a Leonard Medek! Hurá do Pardubic!

RECENZE: Stanislaw Lem, Invaze

Článek od: pagi - 20.09.2010

Stojíme, často opakujíce slova Isaaca Newtona, na ramenech svých předchůdců. Díváme se do dálky, ale někdy stojí za to se podívat pod sebe, z čeho vlastně vyrůstá naše vlastní velikost. A tak by měli činit i současní autoři SF a jejich čtenáři. Předhozená sbírka je jedním, byť drobným a zdaleka ne vyčerpávajícím, pohledem na ramena člověka, který svá největší díla napsal na klasickém psacím stroji. I možná proto, že musel vážit každý úhoz, že nemohl používat Ctrl-V a Ctrl-C, jsou jeho texty propracované a promyšlené.

Přihlásit se k odběru RSS - S. Lem