Rozhovor s Vladimírem Němcem a Karlem Doležalem

Článek od: Martin Stručovský - 18.11.2015

Vážení čtenáři dnešním dnem zahajujeme rubriku  Večerní vydání, která se sice nebude objevovat pravidelně, ale věříme, že vám bude zpříjemňovat večery u internetu. Jako první vám rámci této nové rubriky nabízíme rozhovor s editory Vladimírem Němcem a Karlem Doležalem.  S oběma jsme si povídali o jejich nové antologii Čas šelmy, která před pár dny vzala útokem regály knihkupectví.

UKÁZKA: Karel Doležal - Vladimír Němec (eds.), Čas šelmy

Článek od: Redakce - 30.10.2015

Co se vám vybaví, když se řekne apokalypsa? Hollywood nás krmí rozpadlými mrakodrapy, Willem Smithem s vlčákem a neomezeným počtem konzerv. Ale na apokalypsu a svět po ní se dá dívat mnoha různými způsoby. Můžete se o tom přesvědčit ve sborníku Čas šelmy, kde vám čtrnáct českých autorů přinese jejich náhled na svět měnící katastrofy.

ÚVAHA: Center and periphery of the body designed by science fiction 1/3

Článek od: Anonym - 20.11.2010

Ondrej Herec, jeden z předních slovenských literárních teoretiků, nás svým textem přivedl na myšlenku nabízet vám každou neděli zajímavé texty v angličtině. Ponořte se do úvahy a pohlédněte na paradigma těla a duše, zaměřte se na otázku jejich nedělitelnosti, pozastavte se nad vizí kyborgů a zeptejte se, jestli nás právě forma lidského těla nás nepředurčuje být lidskými. A science fiction tale is more often than not a thought experiment...

RECENZE: Ondrej Herec, Dobre organizovaný netvor

Článek od: Lament - 17.11.2010

Po teoretických textech Cyberpunk – Vstupenka do tretieho tisícročia a Z teórie modernej fantastiky můžeme bádat v neznámých, leč povědomých krajinách nad třetí knihou Ondreje Herce – Dobre organizovaným netvorom. Tento kousek z klávesnice našeho předního badatele teorie fantastiky je opět trošku jiný než oba předešlé. Tentokrát nespřádá fakta do sítě, z jejichž čím dále menších ok náhle není návratu. Tato kniha je koláž, umně sestavená ze střípků (fantastického) umění a reality a slouží jen jednomu účelu – ilustraci dvou velkých témat moderní fantastiky.

ÚVAHA: Ondrej Herec, Boje proti času

Článek od: Anonym - 26.10.2009

Každý ví, co je čas, ale málokdo ho umí vysvětlit. A když to dokáže, jeho výklad se neshoduje s ostatními. V různých dobách a kulturách se objevovaly podivuhodně různé koncepce času: příčinný cyklus karmického osudu samsara, v křesťanství vektor neoblomně směřující od zrození ke smrti a od stvoření světa k jeho konci, rámec všech událostí ve Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (Newton, Isaac: 1687), Leibnizův nepřetržitý proces přítomnosti, minulosti a budoucnosti, fyzikální konstrukt jednotného prostoročasu u Hermanna Minkowskiho, atd. Čas neumíme jednoznačně definovat, protože on definuje nás.

RECENZE: Ondrej Herec, Z teórie modernej fantastiky

Článek od: pagi - 08.10.2008

Ondrej Herec je leckýms - sociologem, právníkem, zábavným společníkem, ale v neposlední řadě a pro nás především teoretikem žánru. Své eseje často přednáší na conech, některé z nich se objevily na internetu (seriál o upírské erotice patřil na Sardenu k nejnavštěvovanějším), a nyní - po knize Cyberpunk - vstupenka do tretieho tisícročia (2002) - vychází knižně osm jeho dalších esejů, dotýkajících se témat od těch nejobecnějších až po jednotlivá díla...

Přihlásit se k odběru RSS - O. Herec