RECENZE: Ondrej Herec, Dobre organizovaný netvor

Článek od: Lament - 17.11.2010

Postmoderná fantastika je úprimnejšia (možno aj preto mnohým menej sympatická): predstavuje svet jako text napísaný v neznámej reči. Racionálny moderný člověk sa ho pokúša přeložit do jazyka rozumu bez obáv, že preklad zničí posolstvo. (str. 210)

Po teoretických textech Cyberpunk – Vstupenka do tretieho tisícročia a Z teórie modernej fantastiky můžeme bádat v neznámých, leč povědomých krajinách nad třetí knihou Ondreje Herce – Dobre organizovaným netvorom. Tento kousek z klávesnice našeho předního badatele teorie fantastiky je opět trošku jiný než oba předešlé. Tentokrát nespřádá fakta do sítě, z jejichž čím dále menších ok náhle není návratu. Tato kniha je koláž, umně sestavená ze střípků (fantastického) umění a reality a slouží jen jednomu účelu – ilustraci dvou velkých témat moderní fantastiky.

Ondrej Herec si vzal na paškál logickou (ačkoliv pro mnohé jistě i překvapivou) tezi, že každá lidská organizace je velmi dobře organizovaný netvor. Tak dobře organizovaný, že přežije vše, patrně i lidstvo samotné.

V poslednej tretine 20. storočí nová technika obnovila organizačný horor. Dnešní Draculovia sú chamtivé koncerny, automatické technologie a politici, ktorí podkopávajú základy sociálního štátu… Magnát konspiruje v prepychovej kanceláři, organizácia je inkubátorom netvorov, zamestnanie väzením. (str. 32)

Každému čtenáři se patrně rozsvítí už po několika úvodních slovech, s myšlenkou: „No jo vlastně, proč mi to nikdy nepřišlo na mysl? Vždyť je to naprosto zjevné!“. Nicméně Ondrej Herec toto téma rozpracovává, pohlíží na něho z různých úhlů a dokazuje jeho realitu analýzami příkladů z rozmanitých fantastických světů. Takto si všímá nestvůrných organizací či naopak jejich absencí například v Duně, Xeně, Buffy, přemožitelce upírů, Harrym Potterovi, Star Treku, Aktech X a dalších nesmrtelných dílech.

Akí cizinci a votrelci? To my sme sa stali cudzincami v našom vlastnom svete, organizácie s nami zaobchádzajú jako s votrelcami, ak nás nepoužívajú jako súčiastky. (str. 35)

V druhé části se Ondrej Herec ponořil do tkáňové nádrže Metamorfóz člověka v (post)modernej fantastike. Pokud je motiv organizace jakožto netvora temným všudypřítomným podprahovým nápěvem, je téma přeměn lidského těla ve fantastice (a nejen v té postmoderní) vyloženě křiklavým leitmotivem.

Už dávno sme kyborgovia, naše stroje sú znepokojivo živé a my sme desivo neživotní. (Harawayová 1985) (str. 166)

Není náhoda, že nejoblíbenějšími proprietami scifíček jsou už nějakou dobu kyborgové, umělé inteligence a přídavné moduly lidských těl. Jak naše civilizace postupuje, jsou pokroky v technologiích a rozšiřování našich myšlenkových obzorů (a představivosti, chcete-li) navzájem svázány a ovlivňovány.

Co s sebou život v takové společnosti nese, kam se ubíráme, ale i na co zapomínáme brát zřetel, když sníme o vylepšených tělech a myslích, to za nás Ondrej Herec důkladně prozkoumal.

Transformácia spoločnosti a metamorfózy jednotlivcov sa uskutečnili a niet cesty späť. Nepremýšľame o sebe jako o pevnom nemennom subjekte, hoci väčšina ľudstva nie je fyzicky posthumánna. Neopustili sme svoje telá, ale predstavu o člověku jako o jedinej rozumnej bytosti. (str. 155)

Obě části knihy jsou provázány myšlenkou, že z nás naše metamorfózy mohou udělat i netvory, cizince, nedáme-li si pozor a často se tak děje za přispění všemocných korporací. Pro ty jsme jen spotřebitelé a otroci, kteří ještě rádi upíšou duši ďáblu za blýskavý konektor.

Jak jsem už napsala, Ondrej Herec tentokrát nekonstruuje žádnou precizní teorii, spíše nastiňuje výjevy. Jako matrixový principál nám nabízí červenou pilulku, která ovšem nezajišťuje plné a náhlé prozření. Když po ní však sáhnete, možná vás čeká alespoň několik maličkých satori. A to je to, co se počítá.

Čím teda sme? Sme jedným hlasom harmonie, ktorej doteraz komponovala melodie evolúcia. Stali sme sa príbehom, který píše sám seba: môžeme uveriť, že hranice nášho tela sú krehkejšie, než sa domnievame, a že otázku kto som? V budúcnosti zamení otázka čím môžem byť? (str. 215)

Dobre organizovaný netvor / Herec, Ondrej
Vydavateľ: Literárne informačné centrum
Vydanie: 1
Rok vydania: 2010
ISBN: 978-80-89222-73-5
Rozmery: 135 x 230 mm
Väzba: tvrdá
Počet strán: 233
Cena: 7.30 € / 220 Sk

Přidat komentář