UKÁZKA: Karel Doležal - Vladimír Němec (eds.), Čas šelmy

Článek od: Redakce - 30.10.2015

Co se vám vybaví, když se řekne apokalypsa? Hollywood nás krmí rozpadlými mrakodrapy, Willem Smithem s vlčákem a neomezeným počtem konzerv. Ale na apokalypsu a svět po ní se dá dívat mnoha různými způsoby. Můžete se o tom přesvědčit ve sborníku Čas šelmy, kde vám čtrnáct českých autorů přinese jejich náhled na svět měnící katastrofy.

Ve sborníku narazíte na známé autory jako je Jana Rečková, Vladimír Němec, Karel Doležal, Darth Zira, ale i na spoustu nadějných nováčků.

Předpokládané datum vydání: 1.11.2015.

 

Anotace:

Sborník třinácti povídek a jedné básně, jejich společným jmenovatelem je apokalypsa. Většina světů, které jsou vám na 350 stranách představeny, nevypadá pochopitelně jako procházka růžovou zahradou. A je jedno, jestli příčinou apokalypsy je jaderný konflikt, ekologická katastrofa, genetika, zombíci nebo třeba průnik realit. Je také lhostejné, zda je vypravěč podává depresivně nebo s humorným nadhledem. Ve všech takových světech zůstává člověk člověkem. Má své touhy, cítí lásku, strach i nenávist. A o tom tyto příběhy jsou.

 

Ukázka:

Jana Rečková – Země brouků II

No, tenhle už dohoříval. Koukl jsem na svoje meče. Jako obyčejně; čepele zasviněné kyselinou, která se už začínala pěkně zažírat. Stačila by na to voda, ale nechtěl jsem těm chudákům kontaminovat studnu broučí krví, totiž tím, co ty potvory mají pod svým věčně hořícím krunýřem místo krve. Zastrčil jsem zbraně do pochev na zádech. Bez čištění. Nováčkům nedoporučuju. Pokapání bolí, a hodně. Ale nováčci se nikdy nedostanou k broukovi tak blízko, aby si do něj mohli fakt seknout. Poskakují kolem s chrliči pěny nebo písku a ze všech sil se snaží nezakopnout, protože to pak mají pravděpodobnost půl na půl, že na ně šlápne žhavý pařát nebo jim kusadlo ucvakne nohu jako laserový řezák. Brouci vědí všechno o lidské zranitelnosti. A já to zase vím o nich. Vůbec o nich vím víc než jiní, mám to prý v genech.

Ale v téhle chvíli jsem nemyslel na svoje pochybné dědictví (máma si stejně nebyla moc jistá), ani jsem si v duchu nepřehrával boj (žádnou chybu jsem neudělal a usekal jsem pětimetrovému nepříteli víc než polovinu nohou těsně u těla a půlku kusadel k tomu), vlastně jsem ani tak moc nemyslel na ty lidi, co nás zavolali vibrem na pomoc a skutečně se jí dočkali. Díval jsem se na umírajícího brouka a cítil jsem jeho poslední broučí myšlenky. Byly normálně o smrti a sálal z nich žal. Nojo, broučí žal sálá. Nemusíte mi věřit. Beztak o tom nesmím mluvit, to mě máma naučila dobře. Nemluvit.

 

Sborník lze předobjednávat do 1.11. za sníženou cenu 150 Kč.

Pro více ukázek a informací navštivte http://casselmy.xf.cz/ nebo Facebook stránku.

 

Sestavili: Vladimír Němec, Karel Doležal

Obálka: Jaroslava Makariusová

Cena: 170 Kč (na webu), 280 Kč (v knižní distribuci)

Vazba: Brožovaná

Přidat komentář