RECENZE: Jan Kotouč, Invaze (Agent JFK 31)

Článek od: Štěpán Jura - 12.01.2014

jfk 31V sérii Agent JFK jsme zavítali do spousty míst i časů. V již jednatřicátém pokračování se podíváme na jednu z nejznámějších bitev novodobých dějin – spojeneckou Invazi do Normandie.

Jan Kotouč je u nás již relativně zaběhlý (a pravidelným čtenářům Sardenu jistě i známý) autor military SF. Není proto divu, že když dostal nabídku napsat příspěvek do české série Agent JFK, sáhl opět k osvědčenému military žánru. 

Kotoučův JFK navazuje na předchozí části série od jejího restartu po Dlouhém černém úsvitu. I když se dá kniha číst samostatně (jako téměř všechny díly), výrazně doporučuji si Kovářova dobrodružství od Úsvitu přečíst.

Není to poprvé, co Kovář bojuje s nacisty, avšak tentokrát má jeho úkol snad největší dopad na alternativní druhoválečnou realitu. Nacistům se totiž podařilo dostat ke zbrani, která by ještě nějaký ten rok neměla být na světě a jejíž existence by mohla ohrozit spojenecký den D. Proto se ho Kovář se svým agenturním přítelem Vegou musí zúčastnit jako parašutisté a nacistické plány překazit. Navíc by jim mise mohla pomoci setkat se s některými bývalými kolegy z agentury.

Spojenecká invaze zabírá většinu knihy a dovolila tak Kotoučovi vyřádit se na tom, co mu jde nejvíce. Vymýšlet spoustu sympatických postav, jež pak několik stránek po jejich uvedení do děje nemilosrdně pokosí. Atmosféru války se mu podařilo věrně zachytit, a kdyby přepsal pár jmen a stran, kniha by mohla fungovat i jako čistě válečná novela.

Invaze má všechno, co ostatní díly agenta – akci, spád, zvraty a dostatek zábavy na cestu vlakem z Prahy do Brna a zpět. A to je snad všechno, co fanoušci série očekávají.

Jak už u některých Kovářů bývá zvykem, kromě hlavního příběhu je na konci knihy i krátká povídka. Tentokrát je jí Kaťuša Jaromíra Vykoukala. Ta nám taky odkazuje na druhou světovou válku, nicméně tentokrát nejsou nepřáteli hlavního hrdiny nacisté, ale armáda mytických potvor v opuštěném bunkru. Kaťuša je krásnou, rychlou oddechovkou, která zaujme hlavně svojí čtivostí a originálními nepřáteli.

Agent JFK 31: Invaze
Kotouč, Jan - Vykoukal, Jaromír

Nakladatel: Triton, E. F.
Obálka: Petr Vyoral
Redakce: Milena Matějková, Zuzana Kupková
Rok vydání: 2013
Počet stran: 200
Rozměr: 125 x 185
Provedení: paperback
Cena: 189 Kč

napsal Štěpán Jura

Komentáře

Konečně se našel recenzbent, který recenzoval skutečně celou knihu. Děkuji. :)

Přidat komentář