RECENZE: Tomáš Němec, Život válečníka

Článek od: Monika Hrňová - 30.11.2022

Název knihy není nijak záludný, Život válečníka nabízí přesně to, co se píše na obálce – životní pouť jednoho bojem a krví zoceleného muže. Jak to tak obvykle bývá, takoví muži nesedí uťáple a zakřikle v koutě, ale raději nechávají zpívat svůj meč.

Sebasttyen, hlavní hrdina této knihy, není výjimkou. Od mala je veden a cvičen k boji, nejprve v Paláci Císaře, jediného a absolutního vládce. Postupem času ovšem zjišťuje, že není všechno tak přímočaré, jak to vypadá, a vydává se do světa. Vesele si prosekává cestu životem a zažije a potká ledacos a ledaskoho – osoby intrikářsky zosnující palácový převrat, šílené kněze snažící se zničit svět, oživlé nebožtíky, monstra všeho druhu, draky, kolegy bojovníky, osoby dobré i zákeřné, rebelující i pomstychtivé. Dostane se do centra řady událostí, někdy nepatrné, jindy historické důležitosti. Sebasttyen se zkrátka nenudí a díky tomu se nenudí ani čtenáři.

Život válečníka je žánrově zcela jednoznačná kniha, je to čistá esence všech oblíbených příběhů meče a magie. Jak píše sám autor v závěrečném poděkování (mimochodem, pokud stejně jako já tyhle věci obvykle nečtete, tady udělejte výjimku, ujištuji vás, že takhle zábavné poděkování jen tak nepotkáte), knihu chtěl napsat jako poctu žánru. A to se mu povedlo do puntíku přesně. Pokud se vám bude zdát, že v momentě, kdy Sebasttyen v nálevně postaví pár lidí do latě, vzpomínáte na hrdiny od Sapkowského, Gemmella, Zelaznyho nebo z českých autorů třeba od Mosteckého či Žambocha, je to tak. Sebasttyen je sice svůj a originální, ale inspirace je zcela zřejmá.

Tomáš Němec je poměrně známou postavou české fantastické scény. Dlouhá léta byl šéfredaktorem časopisu Pevnost. Kromě toho publikoval čtyři povídky, sestavil čtyři antologie (Dobro vítězí, Tváře budoucnosti, Orbitální šerloci, Společenstvo Pevnosti) a do oblíbené série Agent JFK přispěl dvěma knihami (Chladná hra, Stín legendy). Život válečníka je jeho první celistvý román. 

Kniha je rozdělena na několik zdánlivě příliš nesouvisejících epizod odehrávajících se v pokaždé jiné části světa, s jinými postavami, vyprávějících jiný příběh. Odděluje je zásadní posun v čase. Zpočátku to působí nekonzistentně, jakoby autor netušil, jak z nastalé situace elegantně vyjít a prostě to utnul a začal další kapitolu psát úplně o něčem jiném. Ale postupně to začíná dávat smysl a v závěru se osudový kruh života válečníka uzavře. Anebo neuzavře, záleží na interpretaci každého čtenáře.

Tempo vyprávění je poměrně svižné, Sebasttyen bojuje, pak chvíli přemítá nad smyslem toho všeho a pak zase tasí zbraň. Ale netřeba se bát, není to žádné hororově děsivé brodění se krví a kuchání střev, ale spíše šermířská elegance. Samozřejmě kromě máchání mečem nechybí ani obvyklé žánrové ingredience, jako jsou magie a kouzelné artefakty, intrikářské plány mocných, nejrůznější ohavné bestie, líté bitvy, vykořisťovaní elfové... A také se dostane i na vztahy v podobě přátelství a lásky, i když spíše jen v náznacích.

Patrný je i vývoj hlavního hrdiny. Sebasttyen rozhodně není statickou postavou a s každou další prožitou epizodou se jeho psychické rozpoložení a názory mění. Sledujeme posun od mladického nadšení, přes pochyby a touhu po pomstě až po určitou rezignaci a smíření se s osudem.

Jestli se autorovi něco opravdu povedlo, tak je to způsob vyjadřování a charakter jazyka, kterým je kniha napsaná. Tomáš Němec si se slovy hraje, používá někdy až poetické obraty a dost často místo přímočarého popisu jen naznačuje, co se odhrává nebo by se odehrát mohlo. Nebojí se použít ani archaické výrazy. Slova jako anobrž, feldkurát, žentour, moudí či souručenství už se v dnes vydávaných knihách jen tak nevidí. Je to krásná čeština, která perfektně dotváří pseudohistorickou atmosféru příběhu.

Celkový dojem z knihy působivě dokreslují i zdařilé ilustrace Lubomíra Kupčíka, kterých sice není mnoho, ale bez nich by nebylo čtení tím pravým potěšením.

Život válečníka je poctivé a povedené vyprávění, které v dnešní záplavě young adult fantasy literatury působí až sympaticky staromilsky a které vás zabaví za nadcházejících dlouhých zimních večerů. Pokud vás příběhy meče a magie baví, Sebasttyena rozhodně nesmíte nechat bez povšimnutí.

Život válečníka
Tomáš Němec

Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydání: 2022
Ilustrace: Lubomír Kupčík
Počet stran: 472
Běžná cena: 499 Kč
 

Ukázku z knihy si múžete přečst ZDE.

Přidat komentář