RECENZE: František Kotleta, Aga

Článek od: Renata Staurovská - 13.09.2022

„V případě návratu k planetě Karchemiš je pravděpodobnost zničení lodi 85%. Pokud bude velet kapitán Moravec, je to až 93%.“

Když jsme posádku Vzdorující viděli naposledy, zrovna zmíněnou planetu za dramatických okolností opouštěla. Jenže to kapitán Moravec netušil, že tam nechává dva členy svého týmu, ještěrku Agu a divošku Amandu. Nezbývá mu tedy než zamířit zpět, zjistit co se s chybějícími členy posádky stalo a protože času nemají zrovna na rozdávání, rozdělit se. Super nápad, že? A když se k tomu přidá ještě Gilda sběračů, odhodlaná slíznout odměnu za vyhlášenou dvojici Kapitán Bouchač a Lord Mrdák, je jasné, že nás opět čeká jedinečná, akční a zábavná vesmírná jízda. Jinak to ani duo Kristýna Sněgoňová a František Kotleta neumí.

„Dostanu zaplaceno i za mrtvolu, i když méně.“
„Uf, to se mi ulevilo. Dost jsem se bál o stav vašeho konta.“

V pořadí pátý díl série Legie nazvaný Aga je tedy záchrannou misí, kdy se kapitán Moravec vydává zachránit ještěrku, která ho chce zabít tím nejbolestivějším možným způsobem. A nebyl by to Kapitán Bouchač, aby alespoň jednou něco vyšlo podle jeho plánu, obzvlášť když vlastně ani žádný nemá. Během cesty potká ruskou agentku/svou ex, která jim s Gerasimem v minulém díle pěkně zatopila, zabojuje si v aréně, ještě víc se sblíží s rutašskou technologií a mimo jiné se taky zaplete s mimozemskou mafií (ano, s další mimozemskou mafií).

Začínal jsem mít pocit, že se mnou kulšešský mafián vyjebal jako Robert Rosenberg s dvacítkou, co rychle potřebovala peníze na školné.

Aga pokračuje ve šlépějích Rudého vrabčáka, takže kromě akčního nářezu, kde nechybí hromady mrtvol, krve, mimozemských vnitřností (VONÍCÍCH mimozemských vnitřností!) a absurdních situací se dočkáme i trochy toho politikaření, překvapivých zvratů a i zde platí, že Moravcovy ne vždy pečlivě uvážené činy mohou mít dalekosáhlé následky. A taky mají. Kotleta se Sněgoňovou prostě nezklamou, tahle space opera se čte sama a s novými díly zraje jako víno. Pokud se do ní chcete pustit, určitě ale doporučujeme začít u prvního dílu – mimozemských ras přibývá, jak na běžícím pásu a čtenář, který neví, jak si představit chany, sukry nebo kulšeše, bude místy trochu tápat.

Inu, jiný kraj, stejná ignorace.

Legie: Aga

Autor: František Kotleta
Nakladatelství: Epocha
Počet stran: 328
Vazba: Brožovaná
Rok vydání: 2022
Cena: 320 Kč


 

Přidat komentář