Nevyžádaný NEDĚLNÍK: První měsíc v USA

Článek od: Petr Simcik - 20.06.2021

Je to tak, už je to měsíc, co jsme přistáli s rodinou na letišti JFK a já okamžitě zažil velké zklamání, protože jsem neviděl jako Kevin ze Sám doma 2 výhled na Manhattan, ale široko daleko jen průmyslové haly. Co jsem sakra čekal. Každopádně Manhattan je od letiště JFK zhruba 14 kilometrů, takže jsem ho mohl vidět maximálně z taxíku na dálnici jako šmouhu kdesi na obzoru, o tom vidět Sochu Svobody jako ve filmech si jeden může nechat jenom zdát. Člověk by si řekl, že na vás v New Yorku musí koukat z každého rohu, jak je obrovská, ale ne, dokonce i když jste přímo na Manhattanu, je vidět jen z jedné části pobřeží a je tak směšně malá (resp. tak daleko), že přehlédnout ji není vůbec problém. Kéž by ale absence Sochy Svobody byla jediná věc, o které jsem měl zkreslené představy.


-- Socha Svobody je úplně vlevo --

Předně něco pozitivního. Přestěhoval jsem se do New Havenu, což je kousek od Providence, a co jsem měl tak nějak možnost pochytit, atmosféru má velmi podobnou. Ona vlastně celá Nová Anglie je taková, ale tahle univerzitní města... celé centrum New Havenu tvoří budovy univerzity Yale. Prakticky všechny v novogotickém slohu, ale některé ve velmi volně pojatém, nebo naopak dotaženém do krajnosti. Některé části tak vypadají autenticky jako centrum Edinburghu a jiné jako by utekly z burtonova Gothamu, a aby to nebylo tak jednoduché, tak jak ty staře, tak ty nově vypadající jsou dost pravděpodobně z dvacátého století. Ano, ty nejstarší jsou i z devatenáctého, ale... Koneckonců nejnovější novogotická stavba v New Havenu je z roku 2017 a není to žádný drobek, jde o celou jednu kolej s obrovskou věží a společenskou místností o rozloze Bradavic.

O těch Bradavicích tu nepíšu náhodou, je to takový oslí můstek. Předně jsme přijeli v době, kdy tu poslední ročníky absolvují, takže v těchhle novogotických kulisách běhala spousta lidí v černých pláštích a různě se fotili u všech možných soch, bran, průčelí, až jsem si říkal, jestli nejsme na nějakém PotterConu. V realitě to tu udržovali hlavně rodiče studentů, i když někteří byli oblečení, jako by zdárně chtěli napodobit mudly. Podle toho se tu také pozná, kdo má stipendium a kdo je na Yale za peníze rodičů. Ten týpek, jehož máma měla na sobě tílko, legíny, podkolenky a žabky, mu to rozhodně neplatila. Pokud to tedy není nějaká nová, extrémní móda.

Další, co mi tu hodně připomíná svět Harryho Pottera, jsou peníze. S těmi dolary to není zas tak jednoduché. Ano, máte dolary, ty se ale nedělí na centy, jak by požadovala logika. Ne, máte čtvrtdolary, pak jsou dimy, což jsou vlastně deseticenty, ale proč na ně psát 10 centů, že. A následně pěticenty a centy, což jsou peníze, které se hromadí v rohu v plechovce, protože s nimi prostě nezaplatíte nic. A ono ani s těmi samotnými dolary to není tak jednoduché, protože existují papírové i kovové, a kovové mají navíc stříbrnou a zlatou variantu a jedna má kulaté a druhá zkosené vnitřní hrany dekoru, takže vypadá úplně jinak. Takové hrabání v peněžence je pak ta největší magie, snad až na všechny ostatní míry. A mimochodem, víte, že ty dolary jsme jim kdysi vymysleli my Češi? Ironie, co?

Amerika totiž jako jedna ze tří zemí na světě používá imperiální jednotky. Člověk by řekl, že když vypráskají Angličany, tak si to hned změní, ale ne. Tady vám navigace říká, za kolik stop máte zahnout doprava. Už jsem jen čekal, až při přiblížení začne převádět stopy na palce. Ale čert vem navigaci, ta pravá legrace začíná při nákupu v obchodě. Lahve v galonech ještě člověk vezme na milost, ale tím, že hlavní jednotka je unce (oz) a že se navíc ani nedrží desítek a stovek, to je pro Evropana to pravé peklo. Je libo balení šunky 9 oz za 6 dolarů? Je to moc, je to málo? Ok, 244 g, tak to by snad šlo. A co třeba broskve za 3.99 usd? To je docela fajn.... né, počkat, to není kilo, to je libra neboli pound, takže: "Krát dva to mělo bejt". A takhle je to tu se vším. O tom měl psát Lovecraft, to je tady ten největší horor.

A opět ten oslí můstek. Nová Anglie, to je Lovecraft, a ač je Arkham a většina dalších míst z jeho textů vymyšlených, jako velký fanoušek to tu prostě všude vidím. Zvlášť proto, že mě tohle stěhování donutilo jezdit na kole. Američané plně neuznávají evropský řidičák a na koupi auta tu potřebujete buď hodně trpělivosti, nebo ten jejich. Kolo naopak jde z bazaru koupit hned a Nová Anglie je v tomhle docela přátelská, protože města jsou plus mínus placky.  Projížděje na kole po starších obytných částech New Havenu, vidím ty oprýskané dřevěné domy s dekoračními prvky gotiky, jeden svým způsobem krásnější než druhý a zároveň čekám, kdy uslyším hudbu Ericha Zahna. A Miskatonic University? To je přeci Yale! Teda kecám, je to s největší pravděpodobností Brown University, která je v Providence, ale Yale se mi na ni hodí mnohem víc, zvlášť si velice živě dokážu představit, že univerzitní knihovna, která vypadá jako mix středověké katedrály a masky chladiče BMW, schovává zakázané svazky, třeba i Necronomicon „šíleného Araba“ Abdula Alhazreda. U té knihovny se jedná jen o představu, ale knihkupectví naproti schovává opravdové ďábelské svazky.

Na filozofické části antikvariátu Grey Matter Books je opravdu znát levicovost místních univerzit. Odshora dolů je to Lenin, Stalin, Marx, Engels, Mao, Socialist theory a podobné poklady. Tohle vidět proslulý senátor McCarthy, tak si osobně zahraje na 451 stupňů Fahrenheita. Každopádně ještě víc mě překvapily knihy za pultem. Havran E. A. Poea, Král Ubu, Srdce králů. Co je na nich tak zvláštního? Jsou česky. Jsou to jediné cizojazyčné knihy v tomhle antikvariátu uprostřed Connecticutu. Sakra, jak se tam dostaly? Nevím, možná se někdy lámanou angličtinou zeptám. Jinak Grey Matter Books je tu jediné opravdové knihkupectví – ostatní jsou za mě maskované hipsterské kavárny, kde kniha stojí trojnásobek, aby si ji nikdo nekoupil a majitel obchodu nemusel pracně shánět její náhradu.

Dalo by se toho napsat mnohem víc, třeba že mi tu hned první den nabídli drogy, že se tu každý večer střílí, že nádraží v New Havenu hrdě přiznává, že ho v padesátých letech navštívili Fidel Castro, případně něco o herních a komiksových obchodech či otázku covidu. Ale na druhou stranu, přece si nevystřílím všechny patrony hned ten první měsíc, no ne? 

Přidat komentář