AUDIOKNIHA: Michaela Merglová, Píseň oceli

Článek od: Monika Hrňová - 17.06.2021

Píseň oceli vypráví o příhodách hrdinného bojovníka Cuchenana a jeho přítele barda Minangara. Jejich eskapády a boj s nejrozličnějšími darebáky jak nadpřirozené, tak lidské povahy jsou v někdy trochu zkalených vodách české fantastiky nesmírně zábavnou a nadmíru osvěžující záležitostí.

Pro autorku Michaelu Merglovou jsou Cuchenanovy a Minangarovy příběhy knižní prvotinou. Předtím však svůj talent ukázala v řadě povídek. Píseň oceli vyšla v nakladatelství Epocha v roce 2019 a letos se dočkala ve spolupráci s vydavatelstvím Audiotéka i audio podoby. Ta je velmi zdařilá a vy se tak můžete těšit na něco málo přes sedmnáct hodin příjemného poslechu.

Autorka v knize splétá osudy dvou výše zmíněných hrdinů, které potká nejen nečekané přátelství, ale také řada divokých dobrodružství, kdy je stejnou měrou využit Cuchenanův ostrý meč i Minangarova důvtipná mysl. Žánrově spadá pod čistokrevnou sword&sorcery fantasy a dá se říct, že je to takový český Zaklínač křížený s Conanem. Zápletka sice nepřináší nic nového a světoborného, ale děj i atmosféra jsou poctivě vybudovány a příběh tak šlape jako na drátkách a neruší hluchými a nelogickými místy.

Audiokniha má 6 kapitol. Každá z nich je nápadně oddělena instrumentální skladbou, takže posluchači jasně ví, že přichází nové dobrodružství. Potud v pořádku. V knize ovšem autorka i v rámci kapitoly občas přeskočí mezi postavami a rozehranými dějovými liniemi, což je v nahrávce naznačeno pouhou odmlkou. Ta je ale ve většině případů tak kratičká, že si jí vlastně ani nevšimnete, a pak je náhlá změna postav nebo skok v ději velmi matoucí a vyžaduje od posluchače větší míru soustředění, než by bylo nutné.  Možná by příště stálo za to tyto přechody oddělit alespoň krátkým hudebním motivem nebo delší odmlkou, aby bylo jasné, že teď přijde změna, a poslech by tak byl více srozumitelný.

Knihu načetl herec Jan Meduna, kterého můžete znát převážně z divadelních jevišť. Působil například v divadlech Studio DVA, Divadlo V Dlouhé, Městská divadla pražská a řadě dalších. Čtenáři orientující se ve filmové a televizní tvorbě ho možná znají z filmů Tobruk, Rytmus v patách nebo ze seriálů Případy 1. oddělení a Labyrint. Režie se ujal Jakub Tabery.

Hlas Jana Meduny příběhu velmi sedí. Pečlivě pracuje s hlasem a není problém rozeznat, která postava právě mluví. Obzvláště s Minangarem si jeho hlas velmi rozumí a bardova postava tak ožívá před očima. Ostatně právě jiskřivé dialogy jsou to, co si na knize nejvíce užijete. Nenásilný konverzační vtip dělá knihu tím pravým pro potěchu duše a troufám si říct, že řadě vtípků hlasový projev Jana Meduny vyloženě prospívá.

Samozřejmě si užijete nejen humor. Autorka knihu napsala významově barvitým jazykem, který se krásně poslouchá a nepůsobí nabubřele. Celé vyprávění je protkané řadou velmi trefných a neotřelých přirovnání a sluchu lahodících souvětí, které si o vydání v podobě audionahrávky přímo říkaly.

Až na drobný nedostatek v podobě nedostatečných pauz je audiokniha Píseň oceli velmi povedená. Um autorky Michaely Merglové se snoubí s podmanivým hlasem Jana Meduny a celek tak poskytuje přesně to, co byste od poslechu očekávali. Pohodový zážitek nebo příjemnou kulisu k jakékoli činnosti. Můžeme jen doufat, že se audio verze dočká i pokračování příběhů ústřední dvojice s názvem Píseň severu, které letos knižně vyšlo v nakladatelství Epocha.

Píseň oceli
Michaela Merglová

Čte: Jan Meduna
Vydavatelství: Audiotéka
Rok vydání: 2021
Cena: 375 Kč

Přidat komentář