Audiokniha: Cressida Cowell/David Novotný, Jak vycvičit draka

Článek od: Martin Stručovský - 08.09.2017

Když se řekne viking, tak si člověk hned představí nabušeného a vousatého svalovce s mečem v ruce, jehož hlavním cílem je lepá děva. Anebo cesta do Vallhaly. No, tak to přesně Škyťák Šelmovská štika III. není.

Jak vycvičit draka je na poli animáků podobným fenoménem jako třeba Toy Story. Hlavně je to alespoň jedna z občasných transfuzí pro fantasy filmy, kterých v posledních letech na stříbrném plátně tolik nepotkáváme. Málokdo ale ví, že za dvěma snímky stojí dnes již desetidílná knižní série spisovatelky Cressidy Cowellové. První díl nazvaný Jak vycvičit draka před nedávnem vyšel jako audiokniha v péči OneHotBook.
Jak vycvičit draka zavádí posluchače mezi vikingy. Když se řekne viking, tak si člověk hned představí nabušeného a vousatého svalovce s mečem v ruce, jehož hlavním cílem je lepá děva. Anebo cesta do Vallhaly. No, tak to přesně Škyťák Šelmovská štika III. není. Škyťák je malý, nesvalnatý a nesmrdí. Jenže má jeden problém. Musí (spolu s ostatními vrstevníky) chytit vlastního draka, vycvičit ho a pak složit zkoušku, na jejímž základě bude přijat do kmene vikingů. V případě neúspěchu ho ale čeká vyhnanství. Jenže aby to nebylo málo, někde v moři se probouzí dva draci. Ke smůle všech se ale nejedná o nějaké ještěrky, ale o potvory, které by klidně mohly být bratranci Tyranosaura Rexe.
Cressida Cowellová napsala klasickou story o cestě hrdiny. O přeměně trouby v hrdinu, který se musel vypořádat s něčím daleko těžším než je titěrná zasvěcovací zkouška. A napsala ji dobře, chytře a s nadhledem. Škyťáka si nelze neoblíbit. Má laskavé srdce a na rozdíl od ostatních je nadaný i dostatečně velkou mírou inteligence. A statečnosti. Což jsou mnohem důležitější zbraně než nabroušený meč. Jak vycvičit draka funguje jako zlatá střední cesta mezi skládáním holdu a děláním si legrace ze starých vikinských skazek. V jádru se jedná o ryzí dobrodružnou jízdu pro všechny velké a malé zabarvenou do humorného odstínu. Právě díky tomu humornému kabátu se obsazení Davida Novotného do role narátora celého příběhu jeví jako naprosto perfektní tah.
Je totiž slyšet, že si Novotný načítání knihy užíval od první do poslední chvíle a povyšuje ji na naprosto perfektní zážitek. U každé postavy mění hlas, perfektně intonuje, takže všechna humorná jména a názvy zní ještě vtipněji, než kdybyste ji četli sami. Praci Novotného práci můžeme jen obdivovat a smeknout před ní klobouk, protože tohle se fakt povedlo a perfektně se u toho vyřádil.
Jak vycvičit draka baví a především hřeje u srdce. Pokud se chcete zasmát, anebo jestli chcete rozveselit vaše potomstvo, je to naprosto perfektní volba. Prázdniny už jsou sice za námi, ale podzim bude dlouhý a možná i kapku depresivní. Tak si ho prozařte společně se Škyťákem, Bezzubkou a Davidem Novotným.

 

Jak vycvičit draka 
Cressida Cowell
Načetl: David Novotný
Režie: Jitka Škápíková
Stopáž: 4 hodiny, 16 minut
Vydalo: OneHotBook
Rok vydání: 2017
Cena: Cd 269/Download 249
 

Komentáře

Seriál odvozený od filmové verze (s knižní předlohou ho spojují jen některá jména) rozjel sedmou sezónu. Solidně vycpává mezeru mezi prvním a druhým filmem. Bohužel mu akčnost dost ubrala na poetice, na druhou stranu se technické provedení stále zlepšuje (celá řada "race of the edge" má lepší grafickou kvalitu než dvojka celovečerák).

Přidat komentář